EltenLink

Antylektóra, czyli książki, którym mówimy zdecydowane nie

Back to Literatura

#121 misiek

Za tą Alicję piąteczka. Jak kiedyś lubiłem większość dziecięcych książek, tak przez tą nie przebrnąłem, nawet z pomocą.
-- (Julitka):
Nigdy nie rozumiałam fenomenu "Alicji w Krainie Czarów". Może i przeczytam toto dziecku, bo niby trza, ale naprawdę zastanawiam się, co miał w głowie człowiek, który takie historie opowiadał dzieciom i bardzo tej książki nie lubię. No i chyba moją top of the top jest książka "Zapiski Niewidomego Taty" Knightona, która mi ostro podniosła ciśnienie w tamtym roku.

--

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2021-04-05 22:19

#122 lwica

Chyba jako jedna z bardzo nie wielu powiem, że lubię "dziady" i to wszystkie części. :)
Nie przepadam za "panem Tadeuszem", na pewno nigdy więcej nie przeczytam też "Odprawy posłów greckich", koszmarne to było.
Podobnie rzecz się ma z "Wallenrodem", choć on był nieco bardziej znośny od Odprawy.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2021-04-11 13:21

#123 magmar Archived

Druga tak, czwara, no powiedzmy, trzecia to ideologiczny gniot. oCzywiście to moje zdanie.

2021-04-11 13:22

#124 lwica

Z dziecięcych, nigdy nie przekonałam się do tego, by przeczytać całą serię o Ani, która była wszędzie. ;) Czytałam tylko fragmenty, i średnio to do mnie przemawia. Podobnie mam z HP.
Z takich, które zupełnie mi nie podeszły jest jeszcze "Makbet".

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2021-04-11 13:23

#125 Monte

Ooo nie, Anki z Zielonego Wzgórza i ja nie lubiłam. Nie dałam rady przeczytać tego do końca. A ile ta Anka Gadała! Tam były całe strony jej monologu.

Give me a sign.
2021-04-11 13:24

#126 lwica

@Magmar, zgodzę się, że trzecia jest z nich wszystkich najgorsza, ale i tak ją lubię. ;)
A jeszcze z lektur, "Opowieści z narni" też średnio mi się podobały.
Ale nic dziwnego, bo na codzień czytam zdecydowanie inne książki niż te, które są lekturami. :)

2021-04-11 13:25

#127 magmar Archived

Rzecz gustu.

2021-04-11 13:25

#128 magmar Archived

Monte, ANię akurat lubię. Przeczytałam wszystkie części. Poza tym słuchowiska są genialne.

2021-04-11 13:28

#129 Zuzler

"Odprawę" miałąś Lwico? W liceum pewnie? Ja dopiero na studiach, ale miałam szczęśliwie tak, co tu wielkich słów używać, zajebistego wykładowcę, że przerabiana z nim "Odprawa" okazała się... No, ciekawa w żadnym razie, ale na pewno bardzo sensowna i nawet uniwersalna w przekazie.

--

2021-04-11 13:29

#130 Puszkin

A dla mnie mogłoby lektur w ogóle nie być. Jedyne dwie, które z chęcią przeczytałem to Wesele i Ferdydurke, acz to drugie tylko dlatego, że było śmieszne.

2021-04-11 13:29

#131 Monte

No ja właśnie jakoś nie.
-- (magmar):
Monte, ANię akurat lubię. Przeczytałam wszystkie części. Poza tym słuchowiska są genialne.

--

Give me a sign.
2021-04-11 13:30

#132 Zuzler

Dla mnie mogłoby nie być w kanonie żadnych, podkreślam, żadnych dramatów, na pewno w formie tekstowej. Czyta się to tragicznie.

#133 mustafa

Pan Tadeusz napewno mógłby nie istnieć i Lalka

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

#134 Tygrysica

"Ferdydurke"? Dla mnie tego w ogóle nie powinno być w programie. Nic nie wnosząca książka, do tego nonsenswowna i obrzydliwa, pełna obrzydliwych scen.

Miarą miłości jest miłość bez miary

#135 magmar Archived

Lalka akurat jest ciekawa, pokazuje przekrój społęczeństwa polskiego, fakt, jest tto długawe, ale pod tym względem powieść jest genialna.

2021-04-11 13:31

#136 Puszkin

Dla mnie było śmieszne, ale faktycznie nie dawał bym tego jako lektura.

#137 Kat

Dokładnie, zgadzam się z tobą Zuzanno, w całej rozciągłości.
-- (Zuzler):
Dla mnie mogłoby nie być w kanonie żadnych, podkreślam, żadnych dramatów, na pewno w formie tekstowej. Czyta się to tragicznie.

--

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

#138 Zuzler

Słuchajcie, ale wątek jest o książkach w ogóle, nie tylko o lekturach szkolnych. Czy są jakieś pozycje, których przeczytania serdecznie żałujecie?

Edited 2021-04-11 13:31

#139 Tygrysica

Jeśli Gombrowicz, to "Transatlantyk". Prznajmniej coś się dzieje konkretnego.

Miarą miłości jest miłość bez miary

#140 lwica

Nie przebrnęłam jeszcze przez "Skąpca", no nie dałam rady.
Wszyscy mówią, że to takie proste miłe i fajne, a ja uważam zupełnie inaczej, fakt, że nie doczytałam do końca, bo miałam słaby skan i dalej się nie dało, ale podejrzewam, że nawet gdybym miała dobry, nie udałoby mi się tego dokończyć.

2021-04-11 13:32