EltenLink

Likwidacja ośrodków

Wróć do W szkole i w pracy.

#461 cinkciarzpl

grzegorzm, pisałem o ośrodkach w ogólności na podstawie swoich doświadczeń z Owińsk, które pominę z ostrożności procesowej bo po latach słowo kontra słowo może rużnie wyjść, ale niektóre sytuacje miały wydarzyć się w laskach

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2021-05-04 20:37

#462 darek1991 Konto zarchiwizowane

Można było, jeśli się było blisko Chrześcijaństwa.

2021-05-04 20:37

#463 grzegorzm

Miały się wydarzyć, właśnie w środowisku niewidomych też plotka plotke goni więc też trzeba uważać.
-- (cinkciarzpl):
grzegorzm, pisałem o ośrodkach w ogólności na podstawie swoich doświadczeń z Owińsk, które pominę z ostrożności procesowej bo po latach słowo kontra słowo może rużnie wyjść, ale niektóre sytuacje miały wydarzyć się w laskach

--

2021-05-04 20:40

#464 grzegorzm

Czyli nie rozumiesz co mam na myśli, ŻE TAK POWIEM I W CIĄŻY DZIEWCZYNA MOgła być jak się po starali.
-- (darek1991):
Można było, jeśli się było blisko Chrześcijaństwa.

--

2021-05-04 20:41

#465 Zuzler

jak się nie starali, raczej. A tak ten... No cóż, moja wychowawczyni z liceum oznajmiła kiedyś, że nasza klasa była pierwszą, którą miała, gdzie nikt w drugiej klasie nie zaciążył. Raczej takich rzeczy bym się bała bardziej mimo wszystko w wypadku ośrodków, stanowczo samowola uczniów jest tam dużo bardziej powszechnym problemem, niż nadużycia nauczycieli.

Edytowano 2021-05-04 20:43

#466 magmar Konto zarchiwizowane

Przejrzyjcie sobie wątek internat co i jak, macie wpisy:

Wątek internat wpisy:
2.
5

18
21
22

25

26

29
30
31

38

39

40
43

64

83
84

86
87
88

111
112
113

2021-05-04 20:44

#467 grzegorzm

Więc jednak można było się spotykać. To też trochę mit, że nie można było. Oczywiście wcześniej były pewnie czasy, że był z tym kłopot.
-- (Zuzler):
jak się nie starali, raczej. A tak ten... No cóż, moja wychowawczyni z liceum oznajmiła iedyś, że nasza klasa byłą pierwszą, którą miała, gdzie nikt w drugiej klasie nie zaciążył. Raczej takich rzeczy bym się bała mimo wszystko w wypadku ośrodków, stanowczo samowola uczniów jest tam dużo bardziej powszechnym problemem, niż nadużycia nauczycieli.

--

2021-05-04 20:45

#468 grzegorzm

Pewnie więkrzość z nich na pisał łysy. Zaraz z ciekawości przejżę.
-- (magmar):

Wątek internat wpisy:
2.
5

18
21
22

25

26

29
30
31

38

39

40
43

64

83
84

86
87
88

111
112
113

--

2021-05-04 20:45

#469 Zuzler

Nie nie, ja o Owińskach mówię w tym wypadku. Z Laskami nie posiadam doświadczeń osobistych, jedyne co, to tyle, ile od znajomych wysłyszałm. Ale ile wysłyszałam, to i w 90-ych latach i na początku 2000-ych można było znaleźć ustronny kącik na intymne spotkanka. Inwencja uczniowska naprawdę jest spora.

2021-05-04 20:48

#470 cinkciarzpl

W każdej plotce jest coś z prawdy a ponieważ sam miałem równierz bardzo nie fajne doświadczenie około Lasek, to też uwarzam te informacje za prawdopodobne jednak wymagające weryfikacji. O tym też pisałem w poście.
-- (grzegorzm):
Miały się wydarzyć, właśnie w środowisku niewidomych też plotka plotke goni więc też trzeba uważać.
-- (cinkciarzpl):

--

--

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2021-05-04 20:57

#471 grzegorzm

Szkoda, że tu obecni, przynajmniej więkrzość nie mówi o własnych doświadczeniach tylko o tym co słyszeli i tak dalej.
-- (cinkciarzpl):
W każdej plotce jest coś z prawdy a ponieważ sam miałem równierz bardzo nie fajne doświadczenie około Lasek, to też uwarzam te informacje za prawdopodobne jednak wymagające weryfikacji. O tym też pisałem w poście.
-- (grzegorzm):
-- (cinkciarzpl):

--

--

--

2021-05-04 20:58

#472 balteam

To i tak nieistotne, masówki też są z patologiami. Jak pisałem hen hen wstecz temu, można myśleć co najwyżej o zwiększeniu komisji nad ośrodkami, internaty dla widzących też istnieją tak tylko przypominam, masówki też są, więc swoich dzieci nie musicie do ośrodków wysyłać.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-05-04 21:01

#473 Zuzler

Problem polega na tym, że jeśli ktoś był molestowany, raczj nie przyzna się na forum. Drugi fakt jest taki, że gdy wyniknęła sytuacja na tym tle w moim otoczeniu, o której zresztą wyżej napisałam, wszyscy na winowajcę się rzucili jak sępy na padlinę. Poleciał człowiek bez gadania przy aprobacie reszty grona. ALe też faktem jest, że o sprawie zrobiło sę głooośno.

2021-05-04 21:02

#474 grzegorzm

Szczerze, to te wpisy przynajmniej niektóre ni jak mają się do tematu.
-- (magmar):

Wątek internat wpisy:
2.
5

18
21
22

25

26

29
30
31

38

39

40
43

64

83
84

86
87
88

111
112
113

--

2021-05-04 21:09

#475 cinkciarzpl

Szkoda, że mało kto traktuje temat możliwych zaledwie, incydentalnych ale jednak... patologii w ośrodkach poważnie. A wiecie dla czego? Bo jesteśmy słabym, hermetycznym środowiskiem, które bierze często ośrodek za drugi, a nawet o zgrozo pierwszy dom. W takiej sytuacji postawić się bez wsparcia rodziców jest na pewno trudniej o psychologicznych mechanizmach racjonalizacji swoich krzywd nie wspomnę. O byłych uczennicach pewnej katolickiej szkoły z internatem, już teraz nie pamiętam gdzie, jakoś materiał powstał. I teraz, żeby mnie nie zrozumiano źle. Gdyby chodziło zamiast o szkołę zakonną o powiedzmy... Artystyczną, balet czy inną podobną też bym przyklasnął. Wszystkie takie doniesienia należy po prostu zbadać i rozliczyć.

2021-05-04 21:11

#476 grzegorzm

Tak należy rozliczyć, nie masz jednak wrażenia, że od rozliczania jednostek do zamykania ośrodkuw to daleka droga?
-- (cinkciarzpl):
Szkoda, że mało kto traktuje temat możliwych zaledwie, incydentalnych ale jednak... patologii w ośrodkach poważnie. A wiecie dla czego? Bo jesteśmy słabym, hermetycznym środowiskiem, które bierze często ośrodek za drugi, a nawet o zgrozo pierwszy dom. W takiej sytuacji postawić się bez wsparcia rodziców jest na pewno trudniej o psychologicznych mechanizmach racjonalizacji swoich krzywd nie wspomnę. O byłych uczennicach pewnej katolickiej szkoły z internatem, już teraz nie pamiętam gdzie, jakoś materiał powstał. I teraz, żeby mnie nie zrozumiano źle. Gdyby chodziło zamiast o szkołę zakonną o powiedzmy... Artystyczną, balet czy inną podobną też bym przyklasnął. Wszystkie takie doniesienia należy po prostu zbadać i rozliczyć.

--

2021-05-04 21:12

#477 cinkciarzpl

Zauwarz jednak, że co jak co, ale o tym, co dzieje się w domach dziecka jakoś się zazwyczaj mówi, nie ukrywa. Wizerunek ośrodków zawsze jest taaaaki wspaniały.

-- (balteam):
To i tak nieistotne, masówki też są z patologiami. Jak pisałem hen hen wstecz temu, można myśleć co najwyżej o zwiększeniu komisji nad ośrodkami, internaty dla widzących też istnieją tak tylko przypominam, masówki też są, więc swoich dzieci nie musicie do ośrodków wysyłać.

--

2021-05-04 21:12

#478 Zuzler

Że tak pociągnę myśl Grzegorza: nie dość, że to nie do końca w temacie, to nie są to kwestie, z uwagi na które warto rozważać likwidację ośrodków. To najwyżej powody do ich reformacji.

2021-05-04 21:13

#479 grzegorzm

O domach dziecka mówi się, że są złe bo to dom dziecka, niestety nie znam nikogo tak blizko aby wiedzieć jak mu w tym domu dziecka było.
-- (cinkciarzpl):
Zauwarz jednak, że co jak co, ale o tym, co dzieje się w domach dziecka jakoś się zazwyczaj mówi, nie ukrywa. Wizerunek ośrodków zawsze jest taaaaki wspaniały.

-- (balteam):

--

--

2021-05-04 21:14

#480 magmar Konto zarchiwizowane

A ośrodki są złe, bo człowiek jest odseparowany od rodziców dokładnie jak w domu dziecka.
Że mając lat 6 zostanie wywieziony gdzieś. Uważam, że to ma wpływ na jego dalszą percepcję.

2021-05-04 21:25