EltenLink

Co teraz czytacie?

Back to Literatura

#221 Elanor

O rany! Maju! "Pan Tadeusz" przeplatany "Gwiezdnymi wojnami"!? Weź nie zaczynaj, ja Cię proszę.
"Moc wielka w was drzemie. Zamek odzyskać zdołacie - rzekł Joda".
A ja się biorę za... "Nędzników" proszę państwa.

2018-04-27 10:18

#222 tomecki

Ostatnio uzupełniłem znajomość twórczości A. Ziemiańskiego o pozycję "Za progiem grobu". Mówiąc szczerze jakiś mam po tym niedosyt.

2018-04-27 10:31

#223 matius

A czytałeś Viriona Ziemianskiego?

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2018-04-27 10:34

#224 Celtic1002

Eeeej. Ja widzę coś takiego. :D Eleanor, możesz coś takiego stworzyć. :D
--Cytat (Elanor):
O rany! Maju! "Pan Tadeusz" przeplatany "Gwiezdnymi wojnami"!? Weź nie zaczynaj, ja Cię proszę.
"Moc wielka w was drzemie. Zamek odzyskać zdołacie - rzekł Joda".
A ja się biorę za... "Nędzników" proszę państwa.

--Koniec cytatu

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2018-04-27 11:17

#225 jamajka

Ja też myślę, że możesz napisać. SŁuchaj, cały czas się nie da "pana Tadeusza". Tak, jednym ciągiem. Ja coś innego muszę też.

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2018-04-27 18:06

#226 tomecki

Czytałem cały cykl o Achai z irionem włącznie.

2018-04-27 22:10

#227 matius

To tak jak ja. Tylko tego pomnika nie czytałem dalej, bo zaledwie początek pierwszego tomu.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2018-04-27 23:13

#228 tomecki

Dla mnie pomnik to najlepsza część. Bardzo lubię przenikanie się fantasy i sf, ewentualnie czasów obecnych, jakieś rzeczywistości alternatywne itd. dlatego też "Pan Lodowego Ogrodu" to dla mnie jedna z najlepszych pozycji.

2018-04-28 16:57

#229 matius

Ja przeczytałem całego Pana Lodowego Ogrodu i również myślę, że super książki.

2018-04-28 17:28

#230 Zuzler

A ja to tak co wpadnie w łapsko, to przeczytam. Ostatnio czytałam cały Pomnik cesarzowej Achai, Dłgui marsz Sławomira Rawicza, zajebistą książkę Rupieciarnia na końcu świata, którą polecam szczerze, coś nie coś o historiiniewidomych w Polsce. Na potrzeby uczelniane przeczytam jeszcze Trudne czasy Dickensa i Wichrowe wzgórza. Wichrowe Wzgórza już kiedyś czytałam, atmosferkę książeczkama

2018-05-03 03:14

#231 Zuzler

A właśnie, znacie taką książkę "Tylko razem z córką"? No, więc ja sobie ostatnio przeczytałam jej kontynuację. Zauważyłam też coś pt. Przystupa, [tak, tak jak Grzegorz Przystupa], który to tytuł zachęcił mnie do zapoznania z całośćią. Bo czemu nie? Mnie niewiele odstrasza, tylko kryminały, któe mają tylko ten kryminalny wątek, twarde sf typu podróże kosmiczne, super-duper pronowoczesne technologie, ciężkie fantasy, czyli takie gdzie jest bohater i on ma misję, która stanowi główny i jedyny wątek, rzecz dzieje się w jakimś wymyślonym świecie, jest mrowie postaci, których imion za żadne skarby nie zapamiętam, bo nawet one są wymyślone.

2018-05-03 03:23

#232 lwica

A ja obecnie czytam Qwo wadis. Z książek, które są lekturami muszę się jeszcze zabrać za Stowarzyszenie umarłych poetów.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2018-05-03 09:57

#233 Zuzler

O jeny, to jest lektura?! Pierwsze słyszę

2018-05-03 16:11

#234 pajper

Lwico, obydwie książki bardzo lubię, choć ani jedna, ani druga moją lekturą nie była. :)
Ale szczególnie Quo Vadis zapadło mi do serca.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2018-05-03 17:54

#235 Zuzler

W gimnazjum był wybór lektury - Quo vadis albo Krzyżacy. Cieszę się, że nauczycielka wolała Quo vadis, naprawdę

2018-05-03 19:36

#236 lwica

Qwo wadis moim skromnym zdaniem jest bardzo fajne. Znając moją klasę to będę jedyną osobą, która to przeczyta. U mnie w klasie ludzie się dziwią, jak można lubić czytać książki. :D. A ja się dziwie, jak można nie lubić czytać. Oni albo oglądają filmy, albo czytają streszczenia na siłę. U mnie babcia stwierdziła, że nie zdąże przeczytać Qwo wadis, a ja się uparłam, i wzięłam się za książkę, zamiast za streszczenie. Mam czas do poniedziałku, a jestem przy piątym rozdziale. Zdąże? :D

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2018-05-04 16:22

#237 matius

"Wuo vadis" dla mnie było nudnawe tylko na początku, a potem bardzo wciągnające.

2018-05-04 16:34

#238 Zuzler

Dla mnie dużo bardziej wciągające i zapadające w pamięć niż cholerni Krzyżacy

2018-05-04 18:56

#239 skrzypenka

"quovadis" też mi się bardzo podobało. Teraz przeczytałam "domofon" Zygmunta Miłoszewskiego.

Große Operndiva?
2018-05-04 19:53

#240 skrzypenka

Przeczytałam Tes Gerritsen "sekret, którego nie zdradzę", ale to jakoś dawno przeczytałam, lecz nie miałam kiedy o tym napisać. Czytam teraz "trzy minuty po trzeciej" Parnickiego, ale jakoś wolno mi to idzie i zacznę czytać "Opowieść podręcznej". Zobaczymy co to będzie.

Große Operndiva?
2018-05-16 22:07