ZDSR (Zhengdu), czyli Chiński screenreader
Back to Screenreadery i syntezatory mowy#121 zvonimirek222
I tutaj obiektywnie wygrywa zdsr, bo, o zgrozo, nie jest napisany w języku python.
U mnie zdsr pprzegrywa z powodu braku wsparcia monitorów brajlowskich, a raczej wspiera on tylko monitory brajlowskie seika.
-- (papierek):
no widzisz, ja tam widzę tylko przywieszkę nvda kiedy komputer przechodzi mi w taki ekstra tryb oszczędzania energii i tu faktycznie ZDSR wygrywa
--
#122 daszekmdn
Magiczność tego wszystkiego tj. szybkości działania polega zapewne tylko i wyłącznie lub w większym stopniu na optymalizacji kodu czy zużywaniu zasobów. Aplikacja X bierze wiele, to aplikacja y się przywiesi, a jak do tego jeszcze przyjdzie przeglądarka xyz browser to już jest bardzo ciekawie.
Na dobrych komputerach pewnie różnice są niewielkie, natomiast starszy, słabszy sprzęt może mieć tutaj więcej do gadania.
Kupiłem czytnik z czystej ciekawości, i usiądę nad nim gdy będę mieć więcej wolnego czasu.
Czy zamienię go z NVDA? Szczerze mówiąc nie wydaje mi się, bo chociaż miałby milion zalet, to najwięcej aplikacji chociażby i sam Elten posiada skrypty i dll do wspomnianych screenreaderów czy Sapi. ZDSR jest w tym przypadku niszowym produktem. Może się to zmieni. Obsługa sapi działa różnie a szybkość tej technologii na moim komputerze jest kiepska.
Jest to dla mnie swego rodzaju ciekawostka, ale i aplikacja, którą będę używać zamiennie z moim obecnym screenreaderem do celów, w których radzi sobie lepiej.
#123 papierek
właśnie, tutaj mają jakiś własny silnik do obsługi sapi, dlatego sapi będzie działać dużo wydajniej, niż w nvda. No i wsparcie dla sapi nie jest tak badzo uzależnone od systemu.
#124 pates
Istnieje jakiś trial tej najleprzej wersji?
#125 nuno69
Wersja P11 zawiera poprawki do alfabetów takich jak chodźby nasz rodzimy.
#126 nuno69
Co jeszcze do DLL i wsparcia, to nie jest to wina ZDS, że deweloperzy go nie wspierają w swoich programach.
#127 papierek
nie ważne, czyja wina, ważne, jak jest.
#128 zvonimirek222
Ja powiem coś takiego:
ZDSR pod pewnymi względami jest fajny, ale wymaga dużego dopracowania co do rynku zachodniego, europejskiego... Czyli, jak zwał, tak zwał.
Program nie ma wersji demo, czyli ten kto kupuje, kupuje kota w worku.
Ja sam nie mam pretensji, bo licencję dostałem z specjalnej okazji, ale nowi użytkownicy mogliby się przyczepić, co do modelu tzw. kup kota w worku, a potem zgłaszaj błędy. Szczególnie mogą to być użytkownicy w środowiskach korpo, a także ci, którym zależy mocno na stabilności.
Obecny system autoryzacji tam może nie zdać egzaminu, ponieważ zapora korporacji może być uczulona co do częstych otpytywań.
-- (nuno69):
Co jeszcze do DLL i wsparcia, to nie jest to wina ZDS, że deweloperzy go nie wspierają w swoich programach.
--
#129 nuno69
Teraz system zapytan zostal zmieniony dlatego nei dezinformuj
#130 pates
Jaki teraz jest
#131 nuno69
Inny. Nie jest to ważne dla zwykłego usera. W każdym razie, jeżeli przez odpowiednio długi czas nie ma sieci to program przechodzi w tryb awaryjny, gdzie zachowuje się jak wersja PW.
#132 papierek
hm, dość ważne. Bo ta wersja jest troche ograniczona. Ważne, przez jak dlugi czas na przykład.
#133 nuno69
2 godziny, potem uruchamia się tryb awaryjny
#134 papierek
2 h to już ma sens. Co 2 h raczej znajde połączenie z internetem.
#135 mateponczas
Nowa wersja ZDSR youth 1.6.2.0.
Lista zmian:
*Obsługa systemu Windows XP została porzucona. Najnowsza wersja, która obsługuje ten system to 1.6.1.0 Patch 5.
*Od teraz, aby można było uruchomić oprogramowanie ZDSR, wymagane jest posiadanie na komputerze środowiska uruchomieniowego .NET Framework w wersji 4.8.
*Domyślnie, syntezator mowy Langzheng TTS nie jest wczytywany.
*Dodano polski pakiet językowy.
*Dodano wstępną obsługę programu MS Outlook 2016 i nowszych.
*Rozwiązano błąd powodujący ciche zawieszanie się silnika rozpoznawania Tencent OCR w sytuacji braku wciśnięcia klawisza.
*Dodano wsparcie dla funkcji autouzupełnianie w oknie konsoli.
*Od teraz nie ma potrzeby blokowania kurtyny, gdy wykonywane jest rozpoznawanie lub tworzenie zrzutu ekranu.
*Dodano nowy komunikat, który jest wyświetlany, gdy laptop nie jest podłączony do zasilania.
*Dodano nowe ustawienie umieszczone w sekcji ustawienia profesjonalne, które steruje wypowiadaniem informacji dotyczących podłączania /rozłączania różnych akcesoriów.
Od teraz, podwójne wciśnięcie gorącego klawisza Insert+Q ogłasza siłę sygnału sieci bezprzewodowej.
*Rozwiązano błąd uniemożliwiający wyświetlenie pełnego menu ZDSR, gdy podświetlenie ekranu było wyższe niż 100%.
*Rozwiązano błąd polegający na tym, że niektóre okna programu Adobe Audition były wyświetlane w sposób niedostępny.
Link do pobrania:
http://2986421.d.cturls.net/down/2986421/2021/zdsr_yth_setup_1.6.2.0_0.zip
#136 DJGraco
Skąd ją pobrać?
Ja kiedy sprawdzam aktualizacje mam no new versons is avaliable
#137 Paulinux
Trzeba od zera zainstalować z linku. @Mateponczas, dzięki za ten wpis
#138 mateponczas
Paulinko, nie ma za co.
#139 papierek
a co z portowaniem funkcji dotychczas dostępnych tylk dla wersji z donglem, jak monitorowanie?
#140 nuno69
Wszystkow swoim czasie. Wersja 1.6.2.0 jest jednym wielkim testem nowego silnika, ktory da nam pewne ciekawe możliwości.