Fast edit. Mały program o wielkim sercu, nadciąga!
Back to Nowości, odkrycia, newsy#41 pates
@Nuno qt dobre jest, ja tam lubię to qt.
@Dash tak po prostu. :D
#42 pates
Ma co prawda kilka bolączek, ale da się je przełknąć. Może przepiszę jak się nauczę. :D
#43 zywek
Bo daje sporo możliwości niewielkim kosztem? Ja się swoją drogą zapytam dlaczgo c# i zamykanie się na inne platformy?
#44 nuno69
.NET 7 jest już aż za bardzo crossplatformowy. Python jest ciężki i nieporęczny w używaniu. Z resztą te miękkie typowanie mnie dobija
#45 pates
E, wąż jest dość prosty akurad, jak sobie ai botem wygenerowałem jakąś appkę w cpp to ja pierdziu, co to jest.
#46 nuno69
Nopanie wiesz jak to z botami. CPp jest bardziej rozwlekły ale to piękny język który doceniłem po latach latach bo go nienawidziłem wcześniej
#47 pates
Kilka kodów też widziałem. Nawet z kompilacją nie jest tak fajnie jak z wężem.
#48 nuno69
Wąż nie jest kompilowany <3. Kompilacjak ompilacją, w C ++ kuleje zarządzanie dependencjami ale w Pythonie chyba jeszcze bardziej, ta pipa to to ledwo działa i te devenvy ustawiać. A idź!
#49 pates
No jak nie ma kompilacji? O o. Pyinstaller, pybuild. Swoją drogą, jak przy temacie jesteśmy mam dziwny błąd z wężem właśnie. Na jednym lapku wszystkośmiga. Na drugim, po 1 nie mam w menu kontekstowym jego opcji, po 2 otwarcie czegokolwiek skutkuje niczym, do słownie niczym.
#50 nuno69
Pewnie coś w zmiennych srodowiskowych.
Pyinstaller to po prostu Winrar na sterydach :)
#51 pajper
Mnie dziwi Python z innej przyczyny. Idea wcięć sprawia, że to jeden z najmniej dostępnych języków.
Da się, jasne, nawet dużo, ale nie jest to zbyt wygodne moim zdaniem.
Ruby, Java, C# są o tyle bardziej komfortowe, że mają bloki oznaczane klamerkami albo odpowiednimi wyrażeniami.
Ale każdy ma swoje przyzwyczajenia i jak ktoś lubi Pythona, to absolutnie nie widzę przyczyny, by nakłaniać go do innego języka.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#52 tomecki
No właśnie nie wiem czy wcięcia są mniej dostępne zwłaszcza jeśli zaznaczysz żeby informował o nich dźwiękiem. w tym przypadku nawet wolę to niż klamerki, które oznajmiane są mową, co trwa znacznie dłużej.
#53 pajper
Inna sprawa, że na pewnym poziomie język nie ma znaczenia. W sensie, fakt, można jakiś lubić mniej lub bardziej i tak dalej, ale w praktyce język to tylko malutki ułamek odpowiedniego planowania kodu, wzorcowania, efektywnego dzielenia na klasy i tak dalej i temu podobne.
#54 nuno69
I frameworki. Język może być najłatwiejszy i najpiękniejszy ale bez frameworków i wsparcia community nic nie zaczy
#55 pajper
Tak, ale raczej mainstreamowe języki mają tu porównywalne możliwości. Raczej znajdziesz biblioteki do większości rzeczy pod Pythona, Javę, Rubiego, C#, Darta i tak dalej i temu podobne. Wiadomo, pod Pythona więcej do AI, pod C# więcej typowo dotnetowych, ale nie ma tak, że jeden język wyprzedza inne o mile, chyba że w konkretnych zastosowaniach.
#56 nuno69
No ale na przykład nie widziałęm żeby ktoś robił REST APi w C ++
#57 pajper
No ale umówmy się, C++ to nieco inna bramka i jego zastosowanie teraz jest dużo węższe, choć nadal krytycznie ważne.
#58 nuno69
No przykład dość skrajny, to fakt :D.
#59 Numernabis
Tak się zastanawiam o czym ten wątek?
Gość pisze jakiś fajowy sofcik, a dyskusja jest czy lepsza jest sraczka czy zatwardzenie.
#60 misiek
Jeszcze się nie przyzwyczaiłeś :D