windows 10 i wyciek pamięci ram
Back to Systemy (Windows)#81 papierek
Da się efekty wyłączyć bez problemu dla każdej z osobna karty dźwiękowej, ja oczywiście wyłączam je dla każdej karty dźwiękowej, bo to jest dramat, że co podłączam nowe urządzenie bluetooth to trzeba wyłączać, ale się da.
#82 Paulinux
O Jezu, nigdy więcej Della. I nigdy więcej kupowania kompa bez uprzedniego obmacania. Nie popełnię dwa razy tego samego błędu. Szczęście, że u mnie generyki w miarę fajnie łażą.
#83 papierek
ale problem musiał się zacząć od jakichś najnowszych wersij nvda, bo ja tego laptopa mam od lipca i problemów takich nie zauważyłem, albo mi umknęły, sam już nie wiem.
#84 EugeniuszPompiusz
odnośnie tego co napisałem, pewnie modele z ostatniego roku czy dwóch będą sukcesywnie dostawały aktualizacje, i to najpierw pewnie od tych softów Della a nie od microsoftu, tam pewnie później.
Na razie rozszerzenia jeśli są aplikowane do bluetooth, to albo najczęściej są to rozszerzenia windowsowe, albo jak napisał Papierek, są wyłączalne.
#85 EugeniuszPompiusz
Trafił mi się Dell z jakiegoś 2021, kupiony w sierpniu czy wrześniu. więc magazynowo pewnie jakiś maj,, kwiecień. Nowy, Ultrabookowy cieńki XPS, mogę Wam model potem dokładnie sprawdzić.
Windows 11 na pokładzie (to ważne), system był tam dotychczas z obrazu OEM od Della.
Audio nie ma ani trochę wycieków paięci, ma za to Maxx audio nie wyłączalne z windowsa jedynie niwelowalne.
Natomiast wejście w manager urządzeń, kartę, aktualizuj sterownik, aktualizuj ręcznie, pozwól mi wybrać z listy, pokazuje jednego dostawcę.: Realtek.
Tyle o instalowaniu generyków.
Pozostają ściągane z różnych, afrykańskich stron niepodpisane whql mutacje sterowników od jakiegoś starszego, bliźniaczego chipu wyciekające pamięć alepozwalające wyłączyć maxx audio w panelu "dźwięk".
To gdyby ktoś pytał.
P.S.: Dobrze kombinujecie zastanawiając się, czy był dźwięk przy instalacji systemu.
A no był, z rozszerzeniami maxx audio choć ustawionymi inaczej, przynajmniej w instalatorze jedenastki, nie testowałem win 10
#86 papierek
A podaj model, jak dasz radę, ja mam dell xps 9310.
#87 daszekmdn
Nóż się w kieszeni otwiera, coraz większego debila robią z użytkownika. Dlaczego to elektronika zaczyna myśleć za nas?
#88 EugeniuszPompiusz
xps 9360 to był jeden, ale mam też niepotwierdzone info o całej serii Inspiron 53xx - ten sam chip karty w środku
#89 papierek
Data produkcji dego della to jakiś 2017, bo widziałem recenzje z 24/02/2017.
#90 misiek
Bo wszystko robione pod Stany zjednoczone, które dla producentów współczesnej elektroniki, informatyzacji i nietylko są jakimś guru, a jak wiadomo połowa tychże nie myśli. I nie, w żadnym wypadku nie miało to być rasistowskie.
-- (daszekmdn):
Nóż się w kieszeni otwiera, coraz większego debila robią z użytkownika. Dlaczego to elektronika zaczyna myśleć za nas?
--
#91 nuno69
To nie jest razizm, co najwyżej ksenofobia. Nie daj sobie wmowic ze jestes rasista.
#92 misiek
Bo nie jestem, ksenofobem też nie, ale zaraz pewnie coniektórzy zaczęli by mnie posądzać o niewiadomo co.
#93 papierek
Kurcze, tego nie widziałem, żeby zaakceptowali tego pull requesta, przejżałem wszystkie z ostatnich dwuch miesięcy i nie widziałem, żeby było coś związane z poprawą czegoś, co mogło by pomóc z dellowymi sterownikami audio. Skoro do teraz nie wrzucili tego do alf, to nie wiem, czy mam na co liczyć. Nie sprawdziłem niby najgłupszej rzeczy, czyli czy to nvda, z drugiej strony gdyby to nie nvda, to mnustwo ludzi by się skarżyło i zaraz dell by to naprawił
#94 papierek
Tak czytam o memory leaking i wychodzi mi, że to dell coś psuje, a nie nvda, ludzie używający jawsa też narzekali, tyle, że ludzie też mówili, że zmiana sterownika pomaga, no cóż, mi nie pomaga.
Z tego też czytałem problem jest u ludzi z procesem (audiodg.exe)
U mnie z kolei pomaga wywalenie procesu wavescsv.exe czy jakoś tak. To ja już się gubię.
#95 EugeniuszPompiusz
Najnowsze info, potwierdzone, otóż teraz, (nowy update driverów della) tym, którym używanie Jawsa dotychczas nie wyciekało pamięci, teraz ten stan sytuacji zmienia.
Driver z sierpnia 2021 i wyżej, stopniowo wrzucany do windows update, znów nie wszystkie modele.
Miłego dnia i smacznej kawusi
#96 pajper
Mnie najbardziej ciekawi, czemu nie obserwuję tego problemu. A bardzo, bardzo się starałem go odtworzyć.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#97 papierek
Bo, to nie każdy model della. :P
#98 pajper
Tylko że 9500 to model z 2020, więc problem powinien go dotykać.
#99 zywek
Jaki chip?
#100 pajper
Dźwięku? Teraz Ci niestety nie powiem, bo jestem na wyjeździe, ale w czwartek mogę dać znać.