EltenLink

Jedzenie nożem i widelcem

Wróć do Życie codzienne niewidomych

#81 Julitka

Misiek, weź przyhamuj...
-- (misiek):
To ciekawe co by się stało, gdyby ktoś zjadł ręką, albo w jakikolwiek inny sposób. Tragedia narodowa by się stała? I co, siostrzyczki potem w razie lekcji usprawiedliwiały delikwenta, bo nie pozwoliły mu odejść od stołu, bo nie pokroił kotleta? :XD

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2021-10-25 09:49

#82 grzegorzm

Uwierz, że źle nie było a przynajmniej teraz ludzie potrafią się zachować i zjeść w resteauracji jak pan bóg przykazał.
-- (misiek):
To ciekawe co by się stało, gdyby ktoś zjadł ręką, albo w jakikolwiek inny sposób. Tragedia narodowa by się stała? I co, siostrzyczki potem w razie lekcji usprawiedliwiały delikwenta, bo nie pozwoliły mu odejść od stołu, bo nie pokroił kotleta? :XD

--

2021-10-25 10:10

#83 zywek

Nie, ja sobie jak byłem rzeczywiście mocno znudzony wszystkim wokół wsadzałem morde w talerz i wszystko było git.

2021-10-25 10:14

#84 papierek

Misiek, czasami jak coś napiszesz, to człowiek zastanawia się płakać czy się śmiać. xd
Tak, siostrzyczki biły rużańcem po głowie, jak ktoś nie używał noża i widelca, a potem całą noc leżenie krzyżem publicznie na korytarzu. xd
-- (misiek):

--

po co mi sygnatura?
2021-10-25 10:31

#85 Julitka

Dusiły wręcz, jak przypuszczam. :p Albo rozrywały, rozrzucały koraliki po stołówce i kazały na kolanach zbierać. Widelcem. :p
-- (papierek):
Misiek, czasami jak coś napiszesz, to człowiek zastanawia się płakać czy się śmiać. xd
Tak, siostrzyczki biły rużańcem po głowie, jak ktoś nie używał noża i widelca, a potem całą noc leżenie krzyżem publicznie na korytarzu. xd
-- (misiek):

--

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2021-10-25 10:46

#86 zywek

A potem rączki gwoździątkami do stołów na stołówce przybijały malutkim młoteczkiem, co by tortury przedłużać w nieskończoność.

2021-10-25 11:43

#87 misiek

No i kto tu popada w skrajności? Ja o żadnym biciu nie pisałem.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2021-10-25 15:47

#88 grzegorzm

Nie chodzi o to, że piszemy o skrajnościach, ale ty nie wierz jak było a opowiadasz,że nie wiadomo co się działo,zakładając, że na pewno źle uczono jeść nożem i widelcem i pewnie nie tylko tego.

2021-10-25 15:50

#89 Agata.d

Nie, nie, nie, siostrzyczki potem za kare dawały takiego twardego kotleta. z żyłkami, którego trudno jest pokroić i jeszcze trudniej co po niektórym zjeść. XD. A tak serio to nie wiem jak to tam było, ale raczej na lekcje pójść pozwalały i żadnych tortur nie było. A przynajmniej uczone było jak jeść poprawnie i jak tu ktoś napisał potem człowiek może się bez obaw do restauracji wybrać.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2021-10-26 00:11

#90 Pitef

Żałuje, że nie byłem tego uczony od początku. Mam lat tyle ile mam, i z bólem serca coś po kroję, w łapę nie bierę, ale chciał bym osiągnąć taką precyzję, z jaką to ogarniają nasi widzący bliscy albo dalecy.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D
2021-10-26 10:55

#91 Agata.d

No ja mam podobnie. Niestety w naszej szkole jak już pisałam nie przykładali do tego takiej wagi jak powinni. Ja też w łapę nie bierę, ale kurde, zawsze jakaś tam obawa jest, jak się je poza domem, że coś się z tależa wywali, że się źle pokroi. Są też takie dania, których poza domem nnie jem, takie jak na przykład naleśniki. No i mam zawsze takie głupie wrażenie, że wszyscy na mnie patrzą, jak jem.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2021-10-26 11:47

#92 balteam

A nie, to ja ogólnie jak nawet sam w domu jestem, to raczej jem nożem i widelcem, bo spoko sięrzeczy zgarnia z talerza.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-10-26 12:07

#93 Agata.d

no ja właśnie nie. Jak jestem sama to jem samym widelcem raczej, zwykle nie chce mi się nożem i widelcem bawić, bo to jednak dłużej idzie.

2021-10-26 13:03

#94 grzegorzm

No właśnie nie dłużej, kwestja wprawy.

2021-10-26 13:40

#95 balteam

Znaczy, jeśli liczymy takie normalne jedzenie, a nie coś w stylu weź pęto piełbasy w rękę i jedz, bo tak to może trochę dłużej.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-10-26 13:50

#96 zywek

Niee, zdecydowanie łątwiej np nożem sobie dopchnąć do widelca ziemniaki, szczególnie jak są rozgniecione.

2021-10-26 13:56

#97 Agata.d

U mnie i tak zwykle się je całe.

2021-10-26 14:27

#98 misiek

Agatko to tylko wrażenie. Wierz mi, nikogo to specjalnie nie obchodzi, a jeśli nawet to ten ktoś najwidoczniej niema większych problemów w życiu. I tak do tego podchodź.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2021-10-26 16:39

#99 balteam

Jeśli ktoś je w miarę normalnie to pewnie prawda, ale jak się rzuca w oczy, to rzuca się :P

2021-10-26 16:53

#100 Pitef

Problem u mnie jest z nieprawidłowym trzymaniem sztuczców. Muszę się tego na nowo nauczyć, może Wy drodzy towarzysze mojej doli albo i niedoli podpowiecie tak dokładniej który palec jak i gdzie na tym trzonku/ uchwycie.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D
2021-10-27 10:16