EltenLink

Wojna na Ukrainie ad. 2022

Wróć do Wydarzenia i nowiny

#681 Postukujacy

No ale nie ma co im nadeptywać na stopę, prawda? Gdyby tak nie było nie liczylibyśmy się z ryzykiem idącym za podzieleniem się samolotami i innymi dobrami do wojowania. Wsparcie tak bezpośrednie byłoby bardziej jawnym aktem przymierza i skazywało na rosyjską odpowiedź.

INFP
2022-03-15 19:35

#682 Julitka

Średnio mnie obchodzi, co mówi Pan Prezydent Duda. :p

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2022-03-15 19:39

#683 Postukujacy

O widzisz a to w razie zagrożenia osoba stająca na czele wojsk hehe. Rzeczywiście to co mówi jest mało ciekawe, aczkolwiek na arenie międzynarodowej istotne prosze pańśtwa.

INFP
2022-03-15 19:41

#684 Julitka

@Postukujący To... nie jest dobra wiadomość. :p :D

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2022-03-15 19:42

#685 Krzycha

Niestety obawiam się, że plan działania w odniesieniu do Polski mają już z góry ustalony i głęboko się zastanawiam czy przekazanie samolotów miałoby tu jakiekolwiek znaczenie???
-- (Postukujacy):
No ale nie ma co im nadeptywać na stopę, prawda? Gdyby tak nie było nie liczylibyśmy się z ryzykiem idącym za podzieleniem się samolotami i innymi dobrami do wojowania. Wsparcie tak bezpośrednie byłoby bardziej jawnym aktem przymierza i skazywało na rosyjską odpowiedź.

--

„Psy cyrkowe skaczą, gdy treser strzeli z bata, ale naprawdę dobrze wyszkolony pies wykonuje skok bez bata (George Orwell Folwark Zwierzęcy)
2022-03-15 19:46

#686 Julitka

Mogłoby przyspieszyć i uwiarygodnić pewne decyzje.
-- (Krzycha):
Niestety obawiam się, że plan działania w odniesieniu do Polski mają już z góry ustalony i głęboko się zastanawiam czy przekazanie samolotów miałoby tu jakiekolwiek znaczenie???
-- (Postukujacy):

--

--

2022-03-15 19:48

#687 Postukujacy

Jeśli myślisz o jakimś, ugrupowaniu, które miałoby wydawać takie decyzje, być może taki plan co do Polski istnieje. Natomiast ze strategicznego punktu widzenia wciąż jest to ruch błędny.

INFP
2022-03-15 19:49

#688 Julitka

Jak to "o jakimś ugrupowaniu"? Sztab generałów i popleczników Putina, jakkolwiek duży lub mały, nie wystarczy?

2022-03-15 19:49

#689 Julitka

Co zaś do strategii, Putin nie patrzy na nią tak, jak my. Gdyby tak było, nie strzelałby do cywili i nie groził jądrówką, wkurzając zachód i prowokując sankcje. A skoro wkurza zachód i prowokuje sankcje, ma w tym jakiś, może nawet nie cel, tylko ideologię. Może jest nią li tylko samobójczy "honor", ale jest.

2022-03-15 19:51

#690 Krzycha

Rozwiń dlaczego Twoim zdaniem błędny?
-- (Postukujacy):
Jeśli myślisz o jakimś, ugrupowaniu, które miałoby wydawać takie decyzje, być może taki plan co do Polski istnieje. Natomiast ze strategicznego punktu widzenia wciąż jest to ruch błędny.

--

„Psy cyrkowe skaczą, gdy treser strzeli z bata, ale naprawdę dobrze wyszkolony pies wykonuje skok bez bata (George Orwell Folwark Zwierzęcy)
Edytowano 2022-03-15 20:07

#691 Numernabis

Chociażby dlatego, że teraz walczy jedynie z Ukrainą, atakując Polskę atakuje wszystkie kraje NATO, a na to nie ma sił, no chyba, że broń jądrowa, a wówczas już nikt nie wygra.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-03-15 21:59

#692 Krzycha

Taaa. Wielka jedność zachodu i wielkie sojusze. Sorry, ale jakoś mnie to nie przekonuje.

2022-03-16 19:48

#693 Postukujacy

Mówi się, że obecny konflikt właśnie skonsolidował siły zachodu. Nie jest to jeszcze to czego byśmy po nich oczekiwali, ale jak opinia była, że to słaba konstrukcja, tak teraz sojusz się scalił i obudził.

INFP
Edytowano 2022-03-16 19:56

#694 Numernabis

No jednak ten sojusz jest coś wart bo niby dlaczego tak usilnie Putin walczy z tym, aby Ukraina nie przystąpiła do NATO?
Jest to jeden z najistotniejszych punktów aktualnego porozumienia, na bazie którego ma być zakończona ta wojna, Ukraina ma zrezygnować ze starań o członkostwo w NaTO wzamian za bezpieczeństwo :) i koniec wojny.
Tak samo zrezygnowali z broni jądrowej i ją oddali wzamian za bezpieczeństwo :D
No, ale może faktycznie w końcu się dogadają.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-03-16 20:14

#695 adelcia

no właśnie.
wczoraj koleżanka mi o tym opowiadała co oddała ukrajina rosianom w 1996 roku chyba, i co mieli dostać w zamian.
no i co? sami to widzimy.
-- (Numernabis):
No jednak ten sojusz jest coś wart bo niby dlaczego tak usilnie Putin walczy z tym, aby Ukraina nie przystąpiła do NATO?
Jest to jeden z najistotniejszych punktów aktualnego porozumienia, na bazie którego ma być zakończona ta wojna, Ukraina ma zrezygnować ze starań o członkostwo w NaTO wzamian za bezpieczeństwo :) i koniec wojny.
Tak samo zrezygnowali z broni jądrowej i ją oddali wzamian za bezpieczeństwo :D
No, ale może faktycznie w końcu się dogadają.

--

2022-03-16 21:30

#696 cinkciarzpl

Gdzieś widziałem filmik który wyjaśnia jak to było na prawdę z tym oddawaniem. Bo legenda chodzi trochę mało mająca wspólnego z faktami.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2022-03-17 00:18

#697 adelcia

aaaaaha
-- (cinkciarzpl):
Gdzieś widziałem filmik który wyjaśnia jak to było na prawdę z tym oddawaniem. Bo legenda chodzi trochę mało mająca wspólnego z faktami.

--

2022-03-17 03:32

#698 balteam

Tu jest film wyjaśniający temat broni atomowej oddanej przez Ukrainę:
https://www.youtube.com/watch?v=oGN5T01XCt8

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-03-17 07:18

#699 zywek

Pasjonujące, Dlaczego nie mam prawa urządzać sobie prorosyjskiej propagandy w Polsce? Przecież jest wolność słowa i mam prawo głosić cokolwiek pragnę.

2022-03-17 13:53

#700 adelcia

wysłuchałam to,
ale nie rozumiem kompletnie niczego, jest tam jak dla mnie zbyt wiele dat i danych i na końcu się pogubiłam już co komu kto odda, nie oddał, poco i dla czego, itp.

-- (balteam):
Tu jest film wyjaśniający temat broni atomowej oddanej przez Ukrainę:
https://www.youtube.com/watch?v=oGN5T01XCt8

--

2022-03-17 14:09