EltenLink

Wojna na Ukrainie ad. 2022

Wróć do Wydarzenia i nowiny

#641 adelcia

boję się momentu, aż ktoś im uwierzi, i jeżeli będzie takich ludzi więcej, to jeszcze gorzej.
i mówie oczywiśćie o ludziach s polityky głównie.
-- (Krzycha):
Tu nie chodzi o to, że nie mają jaj. Kłamią w żywe oczy po to, żeby siebie wybielić.
-- (adelcia):
jakoś mnie to nie zaskoczyło.
ja u nas na pewnej słowackiej www przeczytałam, że rosja planuje aatak terroristyczny na czarnobil no i jak myślicie, co mają zamiar powiedzieć światu, że kto to zrobił? no oczywiśćcie że nibi to ukrajina zrobiła.
Tak samo na czeskiej stronce jednej z telewizji doczytałam, że rosja daje możliwość dołączenia się w walce z ukrajiną ludziom z sirii.
no i to może być coś czego raczej wole sobie nie wyobrażać, bo oczywiśćie nie wszyscy, ale pewnie znajdą się tam ludzie, którym wszystko jest obojętne, nawet jak by umarli.
więc.......

ale z tym czarnobilem to jest takie przejrzyste, że bardziej być nie może:D
no bo kurcze jeżeli oni najpierś zajmują tą elektrownie, potem cośtam zrobią, a potem będą twierdić że to nie oni, no to ehm jakimś cudem mamy nibi wierzić ze to zrobiła ukrajina?

skoro cały świat wie, że oni tą elektrownie zajeli?
nie mają po prostu jaj do tego żeby za to wszystko wziąść odpowiedzialność i się przyznać ... no .... po prostu brak mi słów.

-- (Krzycha):
Rosja wystąpiła z wnioskiem o zwołanie w piątek 11 marca posiedzenia Rady Bezpieczeństwa ONZ w sprawie działań USA na terenie Ukrainy związanych z bronią biologiczną; w tym samym czasie Pentagon ostrzega, że Rosja może użyć takiej broni na Ukrainie oskarżając o to USA
https://polskatimes.pl/rosja-wnosi-o-zwolanie-posiedzenia-rady-bezpieczenstwa-onz-ws-broni-biologicznej/ar/c1-16093387

--

--

--

2022-03-11 17:55

#642 adelcia

no właśnie ta nadzieja, ciekawe jak długo Będziemy mogli ją jeszcze mieć.
-- (MarOlk):
To raczej element wojny propagandowej i informacyjnej. Przynajmniej mam taką nadzieję.

--

2022-03-11 17:56

#643 piecberg

Cinkciarz jedź do Chin tam dasz odpust swoim cenzorskim zapędom nie wiem jak youtCube, ale taki facebook strasznie tolerancyjny jest. Ostatnio trafiłem na filmik bardzo subtelnie zrobiony, jakaś zatroskana p0lka opowiadała niby jak to ukry jej samochód porysowały i ach ach, kochajcie siebie, otwóżcie się na wszechświat i swojego sąsiada a nie ich. Jest to bardzo sprytne, podskurne zasiewanie nienawiści na tle narodowościowym, zresztą dziwnym trafem cały jej fanpage był wypełniony podobnymi materiałami. Zgłosiłem, a oni, że to nie narusza standardów. Oni chyba tam tylko potakują algorytmowi więc może krew, flaki to tak ale jak coś subtelniejszego to nie.

--

Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.
2022-03-12 19:49

#644 cinkciarzpl

Rozumiem, że twoim marzeniem jest by ruska propaganda przenikała tu wszystkimi możliwymi kanałami tak jak robiła to przez ostatnie lata?

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2022-03-13 02:21

#645 piecberg

To smutne, ale przeczytajcie ten wiersz. Napisany w 1848 roku. Czy coś się w głowach ruskich zmieniło? Nic. Kochają zniewolenie i przynoszą je innym narodom: 1992 wojna z Mołdawią, 1992 udział w konflikcie Aphazja Gruzja, 1994 pierwsza wojna w Czeczenii, 1999 druga wojna w Czeczenii, 2008 atak na Gruzję, 2014 atak na Ukrainę (zielone ludziki), 2015 Syria, 2018 Republika Środkowoafrykańska, 2022 Ukraina. Wiersz: Lermontow
Żegnaj mi Rosjo niedomyta,
Kraju niewolnych, kraju panów,
I wy mundury tak błękitne
I ty narodzie im sprzedany.
Być może za Kaukazu grzbietem,
Skryję się choć od carów twoich,
Od oczu waszych wszechwidzących,
Od uszu waszych wszechsłyszących.

2022-03-13 07:45

#646 piecberg

2022-03-13 07:47

#647 piecberg

2022-03-13 07:53

#648 piecberg

2022-03-13 07:55

#649 nuno69

Influencerzy to najgorszy typ człowieka, razem ze złodziejami, oszustami i pedofilami. Oczywiście nie wszyscy, ale przykład taki jak w poście 650 wszystko tłumaczy

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-03-13 08:25

#650 cinkciarzpl

Jakoś mi nawet ich nie żal.
Wardęga i kilku innych ostatnio sporo pokazują ich metody działania np wciskanie dzieciakom bardzo drogiego szajsu z aliexpress bez gwarancji ani możliwości zwrotu a nawet szkodliwych dla zdrowia.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
Edytowano 2022-03-13 11:42

#651 adelcia

widzę że narazie nikogo nie poruszyło ze był czy jest jakis problem ileś km od przemyśla?

2022-03-13 13:43

#652 misiek

W pierwszej kolejności niech się rospędzi, a ściana sama się znajdzie.
-- (piecberg):
Tyle ich obchodzi wojna https://www.tvp.info/59012544/lzy-rosyjskiej-blogerki-co-ja-zrobie-bez-instagrama

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-03-13 16:04

#653 misiek

To już mają w genach, tak samo jak Polska wtykanie nosa w nie swoje sprawy, przez co zawsze najbardziej dostaje po dupie.
-- (piecberg):
To smutne, ale przeczytajcie ten wiersz. Napisany w 1848 roku. Czy coś się w głowach ruskich zmieniło? Nic. Kochają zniewolenie i przynoszą je innym narodom: 1992 wojna z Mołdawią, 1992 udział w konflikcie Aphazja Gruzja, 1994 pierwsza wojna w Czeczenii, 1999 druga wojna w Czeczenii, 2008 atak na Gruzję, 2014 atak na Ukrainę (zielone ludziki), 2015 Syria, 2018 Republika Środkowoafrykańska, 2022 Ukraina. Wiersz: Lermontow
Żegnaj mi Rosjo niedomyta,
Kraju niewolnych, kraju panów,
I wy mundury tak błękitne
I ty narodzie im sprzedany.
Być może za Kaukazu grzbietem,
Skryję się choć od carów twoich,
Od oczu waszych wszechwidzących,
Od uszu waszych wszechsłyszących.

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-03-13 16:06

#654 Paulinux

Happy hacking
2022-03-14 12:40

#655 Numernabis

Ja się tak zastanawiam, wojna już trwa ponad 3 tygodnie, dlaczego Ukraina nie używa swoich sił powietrznych? Swoich samolotów i helikopterów bojowych tylko prosi o interwencję kraje NATO?
Żeby było jasne, jestem przeciwny wojnie, ale ten fakt jest dla mnie zastanawiający.
Współczuję ukraińcom, zwłaszczza cywilom, ale nie podoba mi się również to co robi Załęcki, próbuje wywrzec na Europie, na Polsce działania, które mogą nas wciągnąć w wojnę z Rosją, takie próby niepiękne kiedy mówi, że walczą nie tylko o swoją wolność, ale i o wolność Europy, owszem, ale przede wszystkim walczą o swój kraj, a nie nasz.
Jakiś czas temu udostępnił filmiki porównawcze, z krakowskiego rynku gdzie mamy spacerują z dziećmi i dzieci chowające się w piwnicach na Ukrainie i zdanie typu, że nasze polskie dzieci spokojnie spacerują z mamą po rynku, a ich nie mają dzieciństwa i to wszystko dla nas, dla Polski i Europy.

Z jednej strony śle peany na nasz temat, że teraz widać kto jest przyjacielem, że nasza pomoc jest nieoceniona, a z drugiej tego typu teksty.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-03-15 15:40

#656 Julitka

@Numernabis Nie rozumiem, do czego Ty teraz zmierzasz, bo oczywiście zakładam, że nie do wywołania burzy. :p Co złego jest w takich tekstach i filmikach porównawczych? Nie mówi prawdy?

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2022-03-15 16:07

#657 Numernabis

Nie do burzy, ale zastanawia mie to co i jak się prowadzi.
Przede wszystkim zastanawia mne fakt nieużywana sił powietrznych, które Ukraina posiada, od 2014 roku reaktywowana i potem już w ciągłej gotowości bojowej, gdzie oni są?

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-03-15 16:35

#658 Numernabis

a co do filmików to nie do końca, pomagamy bo chcemy pomagać i naprawdę sporo robimy i również przez to mocno ryzykujemy jako bliski sąsiad Rosji i tego typu filmiki nie są potrzebne, owszem są prawdziwe, ale nie chodzi o same filmiki, ale o komentarz Załęckiego, że oni bronią nie tylko siebie, ale i nas dając nam tym do zrozumienia jak bardzo się dla nas poświęcają, ja to tak odbieram. Poświęcają się przede wszystkim dla siebie, my jedynie mamy z tego korzyść, potencjalną korzyść, a pomagamy nie dla korzyści tylko z ludzkiej życzliwości. Oczywiście to są moje odczucia, a przyszły dodatkowo z faktem o którym wspominam wyżej, odnoście sił powietrznych.

2022-03-15 16:40

#659 Julitka

Z moich informacji wynika, że od początku wojny Ukraina używa sił powietrznych z dużym powodzeniem, gdyż na jeden stracony myśliwiec ukraiński przypada chyba siedem rosyjskich. Mogłam pomylić cyfry, ale mniej więcej tak to się prezentuje. Ostatnio zestrzelili jakąś niesamowitą maszynę do zabijania własnym Migiem. Więc nie wiem, o czym Ty mówisz.
A to, że jak Putinowi uda się na Ukrainie, to przejdzie do nas, jest tak oczywiste, jak fakt, iż najprawdopodobniej w kwietniu będzie cieplej niż teraz, więc też nie bardzo wiem, do czego pijesz.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
Edytowano 2022-03-15 16:45

#660 Numernabis

Do niczego nie piję, czy wszyscy tutaj doszukują się u innych drugiego dna?
Co to za forum?
Czy to forum czy niewidomi tak mają?
To, że po zajęciu Ukrainy Putin ruszy na Polskę wcale nie jest takie pewne, to są tylko dywagacje, Polska nie była nigdy składową ZSRR w przeciwieństwie do Ukrainy, a wiadomo, że Putin chce odbudować poprzedni układ jaki był za czasów ZSRR. Owszem, może się posunąć dalej, ale wcale nie jest to takie pewne tym bardziej, że atakując Polskę rozpoczyna trzecią wojnę światową i to jest pewne.
Co do informacji to najwyraźniej te które czytałem i czytam są niepełne bo w nich ani słowa nie było o siłach powietrznych. Jeśli tak to nie było tematu.

2022-03-15 17:17