Co teraz czytacie?
Back to Literatura#1481 ArcticMoon
Teraz czytam Wiedźmina, ale po węgiersku. Bardzo mi się podoba. Jak bardzo ceniona jest ta książka w Polsce? Czy dużo osób ją lubi? To oczywiście inny temat, ale czy oglądaliście serial?
"As I watch this generation try to rewrite history, one thing I'm sure of is that it will be misspelled and have no punctuation."
#1482 matius
Książki związane z uniwersum Wiedźmina przeczytałem wszystkie. Serial obejrzałem jeden sezon - jeśli chodzi o serial ten na Netflix. Reszty nie mogłem znieść jako znający książki dość dobrze. Uważam, że serial zrobił krzywdę wiedźminowi i innym postaciom. Obejrzałem też polski serial, który jest już dość leciwy. Tak samo polski film. Też jest już trochę stary. Do polskich adaptacji też mam kilka zastrzeżeń, ale o wiele mniejsze niż do produkcji Netflixa.
-- (ArcticMoon):
Teraz czytam Wiedźmina, ale po węgiersku. Bardzo mi się podoba. Jak bardzo ceniona jest ta książka w Polsce? Czy dużo osób ją lubi? To oczywiście inny temat, ale czy oglądaliście serial?
--
#1483 ArcticMoon
Tak, słyszałam od wielu osób, że serial jest bardzo zły. Nie jestem nawet pewna, czy go obejrzę. Ale naprawdę lubię książki.
-- (matius):
Książki związane z uniwersum Wiedźmina przeczytałem wszystkie. Serial obejrzałem jeden sezon - jeśli chodzi o serial ten na Netflix. Reszty nie mogłem znieść jako znający książki dość dobrze. Uważam, że serial zrobił krzywdę wiedźminowi i innym postaciom. Obejrzałem też polski serial, który jest już dość leciwy. Tak samo polski film. Też jest już trochę stary. Do polskich adaptacji też mam kilka zastrzeżeń, ale o wiele mniejsze niż do produkcji Netflixa.
-- (ArcticMoon):
--
--
"As I watch this generation try to rewrite history, one thing I'm sure of is that it will be misspelled and have no punctuation."
#1484 Zuzler
Książki są tu bardzo znane i nie przesadzę chyba mówiąc, że to klasyka polskiego fantasy, coś takiego, co wielbiciele gatunku w większości znają. Ale większą popularnością cieszą się, z tego co widzę, gry.
#1485 wrzos33
Skończyłam thriller pt. Pomoc domowa,
a teraz zaczynam - W najciemniejszym kącie.
#1486 Natalia2000
Maxime Rodinson,
"Mahomet"
#1487 Monte
Od wtorku do wczoraj przeczytałam "Słońce i gwiazda - opowieść o Nicu diAngelo" i zaczęłam "Kroniki rodu Kane". Jestem w pierwszym tomie pt. "Czerwona piramida".
#1488 Kat
Aktualnie - Przemysław Piotrowski i "Luta Karabina" trzeci tom - "Ostatni taniec". To od tego cyklu mam problem z wieprzowiną.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#1489 wrzos33
Dziś popołudniu zacznę:
Bękart ze Stambułu
Shafak Elif
Drzewo migdałowe
Corasanti Michelle Cohen
#1490 Monte
Teraz czytam tom drugi "Ognisty tron".
#1491 Zuzler
Sławomir Koper "Kartki z kalendarza. Druga Rzeczpospolita" - jak to Koper - zajmująco, dużo ciekawostek. Ale szczęśliwie jakby mniej nacechowania osobistym stosunkiem czy tam innymi poglądami autora na sprawy i ludzi, mniej szukania sensacji niż np. w książkach o autorach lektur szkolnych. No, podoba mi się, co tu gadać.
#1492 biedrona333
Katarzyna Bonda "Kolekcjoner lalek"
#1493 camila
Odświeżam sobie diunę ze względu na ostatnie próby jej ekranizacji.
#1494 balteam
Właśnie przeczytałem Carrie Soto powraca - Taylor Jenkins Reid.
Jest to fikcyjne opowiadanie o kobiecie, która chciała się stać najlepszym graczem w historii. Bardzo ciekawa, jak ktoś lubi sport i przynajmniej brał udział na kilku zawodach, to na bank polecam.
#1495 wrzos33
Dziś zaczynam:
Bóg nigdy nie mruga. 50 lekcji na trudniejsze chwile w życiu
Brett Regina
Tam, gdzie las spotyka się z niebem
Vanderah Glendy
#1496 Kat
U mnie na tapet wjechał Piotr Wroński i "Metatron. Zabija, by obudzić Boga".
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#1497 lwica
@Wrzos Bóg nigdy nie mruga to wspaniała książka, wracam do niej zawsze gdy mam w życiu słabszy moment. :)
#1498 Numernabis
Ja nadal walczę z sagą Pieśń Lodu i ognia, świetna pozycja, ale tłumaczenie, nie pojmuję, tłumaczone na polski język, dla Polaków gdzie miarą długości jest metr, a nie stopa i tak powinno to zostać przetłumaczone, wszelkie rozmiary, powinny być w metrach czy centymetrach, a nie słyszę, że miała wysokość 12 stóp i żeby mieć pojęcie jak jest wysoka lub niska muszę sobie przeliczyć.
#1499 matius
Tak samo jest w Harrym Potterze. Jak ktoś tłumaczył zostało na stopach.
-- (Numernabis):
Ja nadal walczę z sagą Pieśń Lodu i ognia, świetna pozycja, ale tłumaczenie, nie pojmuję, tłumaczone na polski język, dla Polaków gdzie miarą długości jest metr, a nie stopa i tak powinno to zostać przetłumaczone, wszelkie rozmiary, powinny być w metrach czy centymetrach, a nie słyszę, że miała wysokość 12 stóp i żeby mieć pojęcie jak jest wysoka lub niska muszę sobie przeliczyć.
--
#1500 Numernabis
Nie tylko, takich książek jest więcej, Jack Reacher, waga w funtach, przebiegł ileś tam jardów... tłumaczenie na polski język to powinny być również przetłumaczone jednostki miary, wagi temperatury itp. Wcale to nie zaburzy klimatu, klimat tworzą opisy, a nie jednostki miary :)