Win10 robi mi na złość
Back to Systemy (Windows)#161 daszekmdn
Tego typu posty też są z dupy, bo albo komuś chcesz pomagać i wiesz jak coś naprawić, albo nie marnuj czasu postronnym użytkownikom, bo Twoją opinię A. Wszyscy znają B. Nikomu ona nie pomoże z obecnym problemem C. Windows 10 czy 11 robi na prawdę czasem dziwne rzeczy a ja żadnych uleprzeń nie mam.
#162 djdenismusic
No to ja serio nie wiem jak to się dzieje, że mi nie robi, a innym robi. Pamiętajcie, że nic nie dzieje się bez przyczyny.
Co do pomocy swoje powiedziałem, i zdania nie zmienię. 1.
Jak najmniej grzebać.
2. Jeśli po aktualizacji nie widzi jakiegoś sterownika, nalezy po prostu poszukać nowszej wersji na stronie producenta. jeśli takiej nie ma, spróbować zainstalować starszą. Może zadziała.
3.
Zawsze, gdy cokolwiek się dzieje warto sprawdzić integralność systemu plików za pomocą funkcji system file checker.
Odpalamy cmd, power shell lub windows terminal w trybie admina, i wpisujemy co następuje: Sfc /scannow
Jeśli wypluje, że znalazło problemy, ale nie było w stanie ich naprawić, należy użyć narzędzia dism. O tym, czym jest to ustrojstwo możecie przeczytać na przykład tutaj:
https://www.sweetwater.com/sweetcare/articles/how-to-use-dism-to-repair-windows-image/
Najpierw, sprawdzamy zdrowie obrazu za pomocą komendy:
DISM /online /cleanup-image /scanhealth
Jeśli wykryje nam błędy, pora je naprawić za pomocą komendy:
DISM /online /cleanup-image /restorehealth
Gdy proces się zakończy, można ponownie odpalić sprawdzanie integralności systemu plikóww za pomocą komendy:
sfc /scannow
Teraz powinno nam przywrócić wszelkie pliki systemowe do prawidłowych wartości, mówiąc bardzo łopatologicznie.
Dobrą praktyką jest również oczyszczanie dysku co jakiś czas (ja osobiście robię co miesiąc)
Należy pamiętać, że większe efekty, działania narzędzia oczyszczania dysku osiągniemy, podczas naduszenia w okienku po skanowaniu naszego dysku c przycisku oczyść pliki systemowe. Po tej operacj, nasz dysk zostanie przeskanowany ponownie, i zostanie wyświetlonych nieco więcej możliwości pozbycia się śmieci. Są to moim zdaniem dużo bardziej bezpieczne metody, niż wszelkie czyściki rejestru, czy jakieś frst na patyku.
Dziękuję za tę wypowiedź.
#163 djdenismusic
A jeżeli podejrzewamy jakąś infekcję, z którą defender w naszej ocenie sobie nie poradził, możemy użyć narzędzia adv cleaner. Aczkolwiek nie wiem, jak tam teraz z jego dostępnością, bo dawno nie miałem sposobności korzystania z tego softu.
#164 djdenismusic
@misiek ten drugi w magiczny sposób wyłącza wstążkę w menu exploratora, office, itp. Niestety po aktualizacji dziesiątki w najlepszym razie przywracane są ustawienia z przed modyfikacji. Mi kiedyś po czymś takim zdechł cały system.
#165 balteam
Nic nie dzieje się bez przyczyny, tylko, że przyczyną może być np. jakiś bug w windowsie, więc takie to pierdolenie.
#166 djdenismusic
Bug w systemie jest wtedy, jeżeli spełnione są określone warunki:
1. Występuje u większości użytkowników systemu operacyjnego.
2. Nie wynika on z jakiejś głębszej ingerencji w system.
3. Mamy na pokładzie aktualne, i wcześniej prawidłowo działające sterowniki.
Dziękuję za tę wypowiedź.
#167 daszekmdn
Windows musi działać na przeróżnych konfiguracjach, więc nie zawsze występuje on u większości, a po drugie na Eltenie większość nie istnieje.
#168 Numernabis
Zupełnie nie rozumiem schematu poruszania się fokusa po ikonkach na pulpicie.
Taki przykład.
kolumna 4 i w tej kolumnie jest 5 ikon w dół, idąc od góry mamy Notatnik, word, Firefox (kolejne nieistotne), i jak wiadomo strzałka góra dół przechodzi po tych ikonkach, ale teraz na samej górze z notatnika przechodzę raz w prawo do kolejnej kolumny gdzie jest ikona Poczta i w tej kolumnie są tylko 3wie ikony, ale nie jedna pod drugą, poczta jest na samej górze, potem są dwa puste miejsca i dopiero ikona 4 i 5 są i teraz ciekawostka, jak z tej ikonki Poczta nacisnę strzałka w dół to fokus nie przeskakuje na ikonę czwartą w tej samej kolumnie omijając te dwa puste pola, nie przechodzi też na drugą ikone w kolumnie 4 czyli na word tylko na ikonę trzecią czyli firefox..
#169 Numernabis
Nie wiem jak w windows 11, ale windows 10 nadal robi w ciula użytkowika stosującego przywracanie systemu z punktu przywracania, jest informacja, że nie ma to wpływu na zapisane pliki, a jednak ma, usuwa część pików zapisanych po dacie z dnia z którego chcemy przywrócić system. Dzisiaj przywracałem system sprzed tygodnia,a 3 dni temu aktualizowałem TCA Mediadownloader i utworzyłem osobny folder z nowszą wersją i po przywróceniu w tym folderze z nową wersja brakowało plików python3, python311.dll oraz
Nie wiem jakie inne jeszcze pliki mi zniknęły bo nie pamiętam co ostatnio dodawałem, ale to jeden z przykładów, że nadal nic nie poprawili, jak pliki znikały tak znikają.
#170 daszekmdn
Exe itd mogą znikać pewnie ze względu na jakieś tam zależności. Na pewno nie rusza plików innych niż wykonywalne.
#171 djdenismusic
A to nie jest tak, że nie rusza plików, które nie mają bezpośrednio związku z systemem? Wszelkie programy, biblioteki etc. Są usuwane?
#172 Numernabis
Tylko dlaczego?
Tym bardziej, że te pliki nie były w katalogach systemowych.
#173 djdenismusic
On chyba aplikacje i biblioteki traktuje jak coś, do czego trzeba zrobić punkty przywracania. Resztę traktuje jak pliki osobiste z folderó dokumenty, muzyka, obrazy, etc. no i rzecz jasna dyski zewnętrzne też nie podlegają puynktom przywracania.
#174 Numernabis
Właśnie windows zamenił mi ostatni rząd ikonek na pulpcie, przeniósł wszstkie ikony z ostatniego rzędu na pulpcie, rząd z dołu przeniósł na górę i ikony, które były w pierwszym rzędzie na górze są teraz w drugim rzędzie, fenomen, żaden system nie robił takich dziwactw z ikonami pulpicu.
#175 misiek
A co na to 11?
#176 Numernabis
Nie wiem, narazie mało na tym systemie siedzę.
#177 Numernabis
No i znowu zmiana układu ikon, usunąłem tylko jedną ikonkę, pierwszą w drugim rzędzie i cały drugi rząd wylądował w pierwszym rzędzie, a pierwszy rząd jest teraz na samym dole czyli wróciło jak było wcześniej przed pierwszą taką zamianą :)
Nieźle, a najlepsze jest to, że mam spoero wolnych miejsc na pulpicie i takie usunięcie jednej nie powinno powodować takiej roszady tym barziej, że mam wyłączone autorozmieszczanie, a nawet gdyby było włączone to nie powinno przesuwać całego rzędu, ale np. o jedną ikonę w prawo czy lewo.
Takich jazd z ikonami nie miałęm nigdy wcześniej, dopiero dziesiątka pokazała jak "ciekawe" może być życie z windowsem.
#178 misiek
11 chyba tak niema :D
#179 Numernabis
Nie wiem, z jedenastki korzystam póki co sporadycznie.
#180 misiek
A ja z powrotem przesiadłem się na 10.