Forum

podpis

Życie codzienne niewidomych

Previous 5 / 11 Next

Prof.Falkowicz

#81 ·

słuchajcie ja kiedyś wyrabiałem dowód i Pani w urzędzie poprosiła mnie o potpis więc ja powiedziałem jej że mogę się potpisać ale brailem, to wtedy Pani za okienkiem spytała mnie proszę Pana a czy to jest po polsku?

sanklip

#82 ·

1 likes
Brak słów normalnie...
Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".

Kat

#84 ·

Dobre dobre. Ja od biedy się podpiszę, ale szału to to nie robi, szczególnie wtedy jak akurat ten podpis powinien być mega czytelny i jest na ważnych dokumentach, no wtedy to jak na złość wychodzi jak chce.
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

mikolajholysz

#85 ·

1 likes
Niektóre banki (np, mój M Bank) oferują podpisywanie się odciskiem przy tworzeniu konta, mając wszystkie niezbędne narzędzia w oddziale.
Mając konto w jakimś porządniejszym banku można sobie on line w 5 minut założyć profil zaufany. W ten sposób można wiele państwowych rzeczy załatwić przez internet, np. wniozki o dowód, kartę EKUZ, wszelkie wyborcze, meldunkowe chyba też. Jeszcze nie testowałem, ale ponoć fajnie to działa.

Coś moim zdaniem każdy powinien potrafić napisać, czy to nazwisko, czy to parawkę. Ja nazwisko mam krutkie, więc tym się posługuję. Wiadomo, ramka to rzecz niezbędna, na niektórych dokumentach nie będzie nawet problemu, jeżeli wykroczymy poza rubrykę. Zawsze znajdą się urzędasy, którzy będą mieć problem ale na takich nie ma rady, poza próbą przyjścia w inny dzień.
Często jest tak, że nam widzący sam to zrobi, co teoretycznie nie jest zgodne z prawem, ale na jakichś mało poważnych dokumentach, zwłaszcza listach, często przejdzie.
Największym problemem są tablety i rozwiązania typu Docu Sign i jemu podobne, w których podpis polega na nakreśleniu parawki myszką. Tu jedynym sposobem jest złamanie prawa i poproszenie widzącego, żeby za nas to zrobił. Sad but true.
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.

siwy4don

#86 ·

1 likes
Mi z ramką podpisuje się o wiele gorzej, mniej czytelnie. Po prostu mówię, żeby przyłożyć mi długopis w odpowiednm miejscu i jadę. Co do profilu zaufanego mam założony w mbanku i póki co jedyne do czego wykorzystałem to do e-pitu.

longshoot

#87 ·

kiedyś umiałem, teraz to sygnaturę i tyle

anitek

#88 ·

1 likes
Witajcie.
Ja jak się podpisuje to albo inicjałami albo pierwsza litera imienia i całe nazwisko.
Używam ramki do podpisu żeby było łatwiej.

jaclawus

#89 ·

Ja najczęściej daję pieczątkę i na niej jakiś bazgroł zwany parafką i tyle zarówno w bankach czy innych dziwnych instytucjach. Na jakichś listach obecności kończy się na pieczątce i tyle w temacie.
LINE

sanklip

#90 ·

A u mnie odcisk palca,
lub, przy braku jego akceptacji,
parawka.

Jednak trzeba liczyć się z tym,
że nie będzie ona nigdy taka sama,
stąd problem np wtedy,
gdy w 2 miejscach dokumentu podpis musi być taki sam i czytelny.

Zakupiłam sobie też takie małe maczadełko,
jak temperówka mała wygląda.
Otwieramy plastikowe pudełeczko,
a w środku jest gąbeczka z tuszem.
Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".

Mulka

#91 ·

Mnie rodzina mówi, że o wiele lepiej wychodzi mi podpis z ramką. Poza tym podobno stawiane przeze mnie litery są trochę za małe i na razie samodzielne ćwiczenia, tj. podpisywanie kolejnych dokumentów nie dają mi większej wprawy. Podpisu uczyłam się w Laskach: poznałam najpierw cały drukowany alfabet, a potem zaczęłam rysować litery na folii. Do tej pory szło dobrze, ale kiedy przerzuciłam się na papier, chyba litery pozmieniały kształty.Zwykle też podpisuję się samym nazwiskiem, ale imię też jestem w stanie nabazgrać, jeśli trzeba.

Zuzler

#92 ·

1 likes
Ja się uczyłam pisać jeszcze widząc na tyle, by rysować pisakiem różne szlaczki, laseczki, całe linijki jednej litery, więc chyba mi się trochę wtedy ręka wprawiła. Teraz jestem w stanie podpisać się nawet prawie równo, nie muszę używać ramki. Co prawda pisanych liter nie zna, a chciałabym, ale w takim wypadku mój podpis jest tym cyztelniejszy.

skrzypenka

#93 ·

No, długopisem pełne imię, bądź samo nazwisko, nie lubię, ale robię to, a w banku parafkę mi pozwalają postawić.
Große Operndiva?

damianzegarek

#94 ·

Te koleszko długie nazwisko masz? A co ja mam powiedzieć? Mamy podobnie przewalone. Ale mnie niestety nikt nie nauczył podpisu, więc piszę tak jak umiem. Najczęściej inicjały. Pieczątka wydaje się dobrym pomysłem do rozważenia, ale chciałbym się nauczyć pisać, bo to jakoś tak głupio nie umieć. Wyszedłem już dawno z myślenia, że po co mi to. :D
--Cytat (denis333):
@Julitka no wiesz. Kiedyś próbowałem się nauczyć tego nieszczęsnego dzienisowicza pisać, ale zawsze ten
podpis był nie czytelny, i krzywy. Zostałem przy inicjałach.

--Koniec cytatu

Mulka

#95 ·

Damian, masz standardowo długie polskie nazwisko z tych zakończonych na -ski lub -cki. Będąc dzieckiem zliczałam litery w mnóstwie nazwisk i ciągle nie chciało wyjść inaczej niż 10, np. Wiśniewski, Nowakowski, Kowalewski itd. Wiadomo, że nie zawsze się to sprawdzi, ale często tak bywa.

balteam

#96 ·

Kowalski 8
Janakowski - 10
Biernacki - 9
Bielecki - 8
Jodłowska - 9
hehe na Pierwsze które mi przyszły do głowy to niespecjalnie to się sprawdza. No, ale od 8 do 10 jest znaczna większość.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

damianzegarek

#97 ·

Zegarowski - 10 :D
--Cytat (balteam):
Kowalski 8
Janakowski - 10
Biernacki - 9
Bielecki - 8
Jodłowska - 9
hehe na Pierwsze które mi przyszły do głowy to niespecjalnie to się sprawdza. No, ale od 8 do 10 jest znaczna większość.

--Koniec cytatu

balteam

#98 ·

1 likes
ehh, no nie, łamiesz moje argumenty, kolejne nazwisko na 10 liter;P
--Cytat (damianzegarek):
--Cytat (balteam):
Kowalski 8
Janakowski - 10
Biernacki - 9
Bielecki - 8
Jodłowska - 9

--Koniec cytatu

--Koniec cytatu
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

damianzegarek

#99 ·

No to połamie jeszcze bardziej dajmy na to nazwisko Denisa333 ma kolego aż 12 liter i co Ty na to? :D
--Cytat (balteam):
ehh, no nie, łamiesz moje argumenty, kolejne nazwisko na 10 liter;P
--Cytat (damianzegarek):
--Cytat (balteam):
Kowalski 8
Janakowski - 10
Biernacki - 9
Bielecki - 8
Jodłowska - 9

--Koniec cytatu

--Koniec cytatu

--Koniec cytatu

balteam

#100 ·

1 likes
No nic, mi tam chodzi o to, że nie tak dużo ma 10;P
Previous 5 / 11 Next