ZDSR (Zhengdu), czyli Chiński screenreader
Back to Screenreadery i syntezatory mowy#321 mateponczas
Ja też na to czekam, ale chyba się nigdy nie doczekam, mamy już prawie drugą połowę października, a nawigacji po ekranie jak nie było, tak nie ma.
#322 mateponczas
Miało być wszystko zrobione w lipcu, a tu nic. Cieszę się jednak, że autor zaimplementował obsługę silnika gecko, czyli TB i FF.
#323 Robert123
To i tak dobrze, że już są emoi czytane i że działa to dobrze w Thunderbirdzie, jeśli chodzi o mejle, ale i tak jeszcze jest dużo do zrobienia, nie wspominając już o całkowitym spolszczeniu samej stronki internetowej, całego instalatora i żeby już synteza polska przy instalacji się włączała i żeby wszystkie apki typu zdcloud też po polsku były. No i też żeby zdsr zyskał wielojęzyczność już natywnie, a nie, że natywnie jest tylko chinski, angielski i polski.
#324 mateponczas
Co przez to rozumiesz mówiąc natywnie? Czy instalator nie dostosowuje języka zgodnie z ustawieniami regionalnymi Windows?
#325 zvonimirek222
Oczywiście że nie dostosowywuje. Wybieraj pan ręcznie.
#326 Robert123
No właśnie tak jak mówi Zwolimirek to język po pierwsze powinien sam się ustawić zgodnie z językiem systemu, sama instalacja powinna być po polsku oczywiście z polską syntezą - czy to Pauliną, albo ewentualnie espeak/ vocalizer (tak jak w Jawsie), no i w ustawieniach zdsr powinno być więcej języków do wyboru, a gdy już się wybierze dany język to powinno być wszystko w tym języku - a więc autoryzacja, okno powitalne, podręcznik itd. Także mam licencję ważną do końca lutego przyszłego roku, oby poprawki do tego czasu się zdążyły pojawić, bo program się zapowiada fajnie, ale jeszcze przeżywa okres wieku dziecięcego, choć chyba już trochę latek on ma.
#327 michalkasperczak
Czy jest na Telegram, albo gdzieś, polska grupa poświęcona ZDSR?
#328 zvonimirek222
Polskiej grupy nie ma, jest angielska.
#329 michalkasperczak
Ok. Dzięki za odpowiedź. To zauważyłem.
Zapisałem się nawet, ale nie chce mi się analizować ang., stąd zapytałem. :)
#330 Robert123
Ciekawe kiedy będzie kolejna wersja zdsr, aż zaraz obczaję to.
#331 Bartek1
Witam przy uruchamianiu programu mówi mi coś po hinsku po czym program się automatycznie zamyka. Co to może być?

#332 nuno69
Pobrałęś zapewne wersję płątną programu.
#333 Bartek1
A wersji płatnej nie da się przetestować?

#334 dariusz.1991 Archived
Czy wsparcie dla syntalka jest już dostępne?
#335 Robert123
A ja jeśli bym mógł poprosić czy tu na forum, czy w wiadomości prywatnej tą wtyczkę do tłumaczenia w zdsr - tą dl.pl to bym był wdzięczny, pozdrawiam.
#336 daszekmdn
Czemu ZDSR czyta liczby w sposób 1 8 z 1 8 miast 18 z 18?
#337 DJGraco
Musisz mu to w ustawieniach przestawić odczyytuj liczby jako numery, ale nie pamiętam gdzie ta opcja była.
#338 nuno69
Ustawienia ZDSR (S)...
Czytanie Poziom 0
Odczytuj liczby jako pojedyncze cyfry Pole wyboru Nie zaznaczone
#339 michalkasperczak
Co tam nowego w ZDSR tak w ogóle?
#340 mojsior
w zasadzie jako beta testerowi wolno mi powiedzieć ponieważ i tak changelog wylądował w programie, ci co używają napewno na niego trafili.
A więc.
Dostaniemy konwerter pdf, który przekonwertuje nam plik pdf na obraz bądź text.
Jeśli pdf jest obrazem możemy użyć wbudowanego ocra, który bazuje na lubianym i znanym silniku od abbyy,
Ponad to pojawi się funkcja kanałów głosowych, to znaczy że będzie można mieć różne ustawienia głosowe dla odczytu schowka, monitorów, powiadomień.
Nietylko możemy ustawiać dowolny syntezator, ale tempo głośność czy wysokość syntezy, jak również osobną kartę dźwiękową, co przyda się tym co streamują syntezę i nie chcą żeby powiadomienia systemowe szły na stream.
Funkcja bardzo fajna i jeszcze to nie jest koniec jej możliwości.
Ostatnia fajna funkcja jest jeszcze baaardzo raczkująca, a jest to czytanie napisów za pomocą ocra w czasie rzeczywistym czy to w grach czy w filmach, które mają napisy niekoniecznie w pliku a są zaszyte w filmie .
To tyle ode mnie z takich nowości ważnych.