a czy wszystkie funkcje są przeportowane z tamtego zdsr?
Ale nawigacji po ekranie ja dalej nie widziałem, mimo, iż na liście zmian w wersji listopadowej takie coś było. A tak w ogóle to też wszystkiego najlepszego w nowym roku życzę wszystkim.
Witajcie wczoraj tak przeglądałem stronkę zdsr.com i widzę, że ukazała się wersja zdsr 4.0. W związku z tym mam tu kilka pytań do znawców tego czytnika, a wiem, że kilku ich jest:
1. Przy próbie pobrania młodzieżowej wersji zdsr program Windows Defender nie chciał mi przepuścić go uznając go za wirusa. Działo się tak zarówno przy próbie pobrania go za pomocą przeglądarki Microsoft Edge, jak i Firefoxa. Dlaczego tak się dzieje, czy tylko u mnie takie coś się działo?
2. Co nowego wnosi ta najnowsza wersja, jak wygląda kwestia przeportowania wszystkich elementów z wersji komercyjnej, czy jest poprawione tłumaczenie w czasie rzeczywistym, nie ma tego komunikatu o błędzie z połączeniem z serwerem itd.
Pytam o to, bo widzę, że w nvda nie działa ta wtyczka nvda translate, jeśli by zmiany pozostałe były trochę bardziej korzystne, niż poprzednia wersja to by się odnowiło wtedy moją licencję. Pozdrawiam i życzę miłego poniedziałku.
1. Przy próbie pobrania młodzieżowej wersji zdsr program Windows Defender nie chciał mi przepuścić go uznając go za wirusa. Działo się tak zarówno przy próbie pobrania go za pomocą przeglądarki Microsoft Edge, jak i Firefoxa. Dlaczego tak się dzieje, czy tylko u mnie takie coś się działo?
2. Co nowego wnosi ta najnowsza wersja, jak wygląda kwestia przeportowania wszystkich elementów z wersji komercyjnej, czy jest poprawione tłumaczenie w czasie rzeczywistym, nie ma tego komunikatu o błędzie z połączeniem z serwerem itd.
Pytam o to, bo widzę, że w nvda nie działa ta wtyczka nvda translate, jeśli by zmiany pozostałe były trochę bardziej korzystne, niż poprzednia wersja to by się odnowiło wtedy moją licencję. Pozdrawiam i życzę miłego poniedziałku.
Edited
1 likes
No, to przyszedł czas na mnie. Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem klucza sprzętowego ZDSR. Powiem Wam, że to, co cechuje ten screenreader, to szybkość pracy, on naprawdę jest lekki! Druga rzecz, to funkcja znajdź. Widać, że tam ludzie myślą starymi kategoriami, co się akurat chwali, a o co mi chodzi? Otóż załóżmy, że chcemy coś znaleźć w obrębie danej strony internetowej. W ZDSR mechanizm wyszukiwania działa tak, że po naciśnięciu skrótu klawiszowego CTRL+INSERT+S uzbrajamy wyszukiwanie, czyli sprawiamy, że program będzie wyszukiwał frazę w obrębie całej strony, a następnie wciskamy S wcelu wyszukania następnego wystąpienia, lub SHIFT+S w celu wyszukania poprzedniego wystąpienia, bez potrzeby ponawiania wyszukiwania! Dodatkowo możemy przypisać sobie klawisze od 1 do 0 do najczęściej wyszukiwanych fraz. To jest naprawdę przepotężna funkcja! Ma pare rzeczy, z którymi przegrywa na tle NVDA, ale to już inny temat. Od czasu, gdy mam ZDSR, mogę powiedzieć, że nie korzystam z NVDA. Jeśli autor będzie rozwijał dalej program, to może ten program nie będzie konkurował aż tak z JAWS, ale z NVDA i owszem.
Jeśli nvda będzie płatne to pewnie tak, t nie csr vs talkback.
Ale żeby woljny jakiejś nie wszczynać, to ktoś tak zaspokoi moją ciekawośći powie ile z tego czytnika ludzi korzysta poza Chinami?
Ale żeby woljny jakiejś nie wszczynać, to ktoś tak zaspokoi moją ciekawośći powie ile z tego czytnika ludzi korzysta poza Chinami?
Mała ilość, bo dopiero się rospędza.
@mateponczas masz u mnie wielkie like, ja posiadam zdsr od dwóch lat i nvda odpaliłem tylko do gier.
Myślę że docenić warto to jak ten program współpracuje ze stronami internetowymi, od dwuch lat zdsr nie zawiesił się ani razu.
A sprawdź mateuszu jak działa np z microsoft pauliną, gdzie nvda u mnie z tą syntezą nie masns.
Nie wiem co gościu zrobił z sapim, ale nie ma syntezy, z którą zdsr by sobie nie radził.
Bardzo dobrze mateuszu że zdsr ci służy, mam nadzieję, że będziesz zadowolony na długie lata.
Myślę że docenić warto to jak ten program współpracuje ze stronami internetowymi, od dwuch lat zdsr nie zawiesił się ani razu.
A sprawdź mateuszu jak działa np z microsoft pauliną, gdzie nvda u mnie z tą syntezą nie masns.
Nie wiem co gościu zrobił z sapim, ale nie ma syntezy, z którą zdsr by sobie nie radził.
Bardzo dobrze mateuszu że zdsr ci służy, mam nadzieję, że będziesz zadowolony na długie lata.
To mi nvda akurat niespecjalnie potrafi działać, ale lubię oszczędzać :P
W czym zdsr się rozpędza @zwonimir? Myślałem, że już wszystko z tłumaczeniami zrobione do tej pory.
W czym zdsr się rozpędza @zwonimir? Myślałem, że już wszystko z tłumaczeniami zrobione do tej pory.
wiesz, rospędza się co do rozwoju rynkowego. Mała jest baza użytkowników. Tu wcale o tłumaczenia nie chodzi.
1 likes
Ale przecież NVDA również posiada dodatek z listą ostatnio wyszukiwanych fraz, a co do przeszukiwania strony pod kątem frazy nie potrzeba żadnego dodatku, Ctrl+Shif+F i wyszukuje frazę, a po odszukaniu fokus od razu ustawia się na odszukanej frazie i nie trzeba za to płacić, a do tego dodatek, o którym wspominałęm usprawnia to przeszukiwanie dając listę rozwijaną ostatnio przeszukiwanych fraz.
NVDA jest sporo gorszy od JAWS, i to obiektywnie mowiac. NVDA nie ma 10% funkcji ktore ma JFW.
Chociaz ja nazwe to inaczej. JAWS ma funkcje, ktorych NVDA nie ma, a NVDA nie ma nic, co mogloby JAWSa wybic chociaz troche. Nie mowie o cenie
@Nuno, oczywiście, że ma. Choćby Remote, bo przecież Jawsowy Tandem to była jakaś pomyłka, a nie słyszałem, żeby miało być lepiej
1 likes
Moim zdaniem zdsr nie będzie chociaż w połowie tak popularny jak csr, po pierwsze nvda sporo lepszy od talkbacka i nawet jeśli zdsr wymyśli fajną funkcję, to ktoś może napisać wtyczkę, po drugie zdsr sporo droższy od csr z tego co pamiętam.
No, ale niech się rozwija, praktycznie każdy na tym korzysta.
No, ale niech się rozwija, praktycznie każdy na tym korzysta.
1 likes
Oczywiście że pomyłka! To jest dramat, że człowiek po obu stronach musi używać tego samego syntezatora.