EltenLink

Edukacja niewidomych

Back to W szkole i w pracy.

#61 gadaczka

Ciekawe jak to jest w innych ośrodkach.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2017-08-29 20:11

#62 zywek

A tego to akurat nie wiem, ale pewnie coś podobnego jst. Teoretycznie nie mają niby żadnych podstaw poza
pełnoletniością, żęby wypuścić tkiego delikwenta. Ale nie wiem, bo nie jestem w innych ośrodkach, to
nie powiem nic.

2017-08-29 20:12

#63 gadaczka

A ja w tym widzę problem, bo choć mam bardzo spoko rodziców, to godzi to w moją godność.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2017-08-29 20:12

#64 zywek

No ale co na to poradzisz?

2017-08-29 20:13

#65 zywek

Wiesz, teoretycznie możesz się kłócić, ale i tak nie wiadomo, co taki ośrodek zrobi.

2017-08-29 20:13

#66 gadaczka

hahaha a co może zrobić? Nie wypuszczą? Ja będę się o to kłucić, bo co jak co, ale takie instytucje w
szczególności nie mogą dyskryminować i traktować dorosłych ludzi jak dzieci.

2017-08-29 20:14

#67 grzegorzm

jóż bez przesady z tą godnością. Proste załatwienie sprawy i już. Jak będziesz myślała, że coś godzi
w twoją godność i tak dalej to dwa lata bez wyjazdów mórowane i na zakupy tylko z wychowawczyniami.

2017-08-29 20:15

#68 zywek

nie wiem o mogą zrobić. Spróbuję zrobić coś takiego, jk skończę te 18 lat za te kilka m-cy. No ale mnie
i tak wypuszczą, bo jak mówię, skończyłem orientację.

2017-08-29 20:15

#69 gadaczka

A może odwrotnie? Jakby więcej osób się zbuntowało, wytłumaczyło, że są osobami dorosłymi i odpowiadają
same za siebie to nie byłoby tych durnych przepisów? Najlepiej zgadzajmy się na wszystko. Niech nam jako
dorosłym rodzice podpisują zgody na wyjście, może też załatwiają sprawy w banku, bo tak łatwiej. Przykłady
można mnorzyć.

2017-08-29 20:18

#70 zywek

Wiem, co masz na myśli. Ale nie zmienisz durnej mentalności polaczków cebulaczków, że niewidomy to gorszy.

2017-08-29 20:19

#71 grzegorzm

Rozmawiałem już z osobami, które myślą tak jak ty i się zgadzam, że to tak nie powinno być, ale wiem,
że nie zostanie to zmienione. Więc moim zdaniem chyba lepiej dać im głupią kartkę, mieć ich z głowy i
spokojnie jeźdźić a nie walczyć przez kilka miesięcy tylko po to, żeby i tak trzeba było im przywieźdź
to co chcą.

2017-08-29 20:22

#72 gadaczka

Ciekawe na jakim prawie się opierają. Może najlepiej dostarczyć wyrok z sądu o ubezwłasnowolnieniu :P

2017-08-29 20:26

#73 zywek

to mogłoby być ciekwe :D

2017-08-29 20:27

#74 gadaczka

Ja jestem z Warszawy, więc w Laskach chyba internatu nie dadzą, ale skoro nie mam prawa sama dojeżdżać,
to niech mi załatwią transport. Zawsze to lepiej wsadzić dupę i niech mnie wożą XD

2017-08-29 20:30

#75 grzegorzm

no kiedyś transport był. nie wiem jak teraz. Aco do internatu to zależy mogą ci dać zależy ile osób będzie
w internacie. czy miejsca będą.

2017-08-29 20:32

#76 gadaczka

A rozumiem. Jeszcze nie wiem do jakiego ośrodka będę się starała.

2017-08-29 20:33

#77 grzegorzm

Laski najbliżej więc było by spoko bo tyflo jest jeszcze chyba tylko w krakowie.

2017-08-29 20:34

#78 zywek

Tak, w Krakowie na pewo jest. No i w Laskach też jest, a dalej to nie wiem.

2017-08-29 20:38

#79 gadaczka

Jest jeszcze w Bydgoszczy i Łodzi

2017-08-29 21:24

#80 misiek

Ja tutaj chyba wyjątkowo zgadzam się z gadaczką w 100%. Co to znaczy rzeby ktoś opcy decydował za osoby
pełnoletnie o tym czy i gdzie mają chodzić czy wyjeżdżać? Ja mówię, że jeśli nie jesteś ubezwłasnowolniony
to mogą cię pocałować wiadomo gdzie. Ja byłem swego czasu w podobnej sytuacji i żałuję, że byłem tak
głupi i prosiłem o podpis brata.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2017-08-30 00:54