Edukacja niewidomych
Wróć do W szkole i w pracy.#61 gadaczka
Ciekawe jak to jest w innych ośrodkach.
#62 zywek
A tego to akurat nie wiem, ale pewnie coś podobnego jst. Teoretycznie nie mają niby żadnych podstaw poza
pełnoletniością, żęby wypuścić tkiego delikwenta. Ale nie wiem, bo nie jestem w innych ośrodkach, to
nie powiem nic.
#63 gadaczka
A ja w tym widzę problem, bo choć mam bardzo spoko rodziców, to godzi to w moją godność.
#64 zywek
No ale co na to poradzisz?
#65 zywek
Wiesz, teoretycznie możesz się kłócić, ale i tak nie wiadomo, co taki ośrodek zrobi.
#66 gadaczka
hahaha a co może zrobić? Nie wypuszczą? Ja będę się o to kłucić, bo co jak co, ale takie instytucje w
szczególności nie mogą dyskryminować i traktować dorosłych ludzi jak dzieci.
#67 grzegorzm
jóż bez przesady z tą godnością. Proste załatwienie sprawy i już. Jak będziesz myślała, że coś godzi
w twoją godność i tak dalej to dwa lata bez wyjazdów mórowane i na zakupy tylko z wychowawczyniami.
#68 zywek
nie wiem o mogą zrobić. Spróbuję zrobić coś takiego, jk skończę te 18 lat za te kilka m-cy. No ale mnie
i tak wypuszczą, bo jak mówię, skończyłem orientację.
#69 gadaczka
A może odwrotnie? Jakby więcej osób się zbuntowało, wytłumaczyło, że są osobami dorosłymi i odpowiadają
same za siebie to nie byłoby tych durnych przepisów? Najlepiej zgadzajmy się na wszystko. Niech nam jako
dorosłym rodzice podpisują zgody na wyjście, może też załatwiają sprawy w banku, bo tak łatwiej. Przykłady
można mnorzyć.
#70 zywek
Wiem, co masz na myśli. Ale nie zmienisz durnej mentalności polaczków cebulaczków, że niewidomy to gorszy.
#71 grzegorzm
Rozmawiałem już z osobami, które myślą tak jak ty i się zgadzam, że to tak nie powinno być, ale wiem,
że nie zostanie to zmienione. Więc moim zdaniem chyba lepiej dać im głupią kartkę, mieć ich z głowy i
spokojnie jeźdźić a nie walczyć przez kilka miesięcy tylko po to, żeby i tak trzeba było im przywieźdź
to co chcą.
#72 gadaczka
Ciekawe na jakim prawie się opierają. Może najlepiej dostarczyć wyrok z sądu o ubezwłasnowolnieniu :P
#73 zywek
to mogłoby być ciekwe :D
#74 gadaczka
Ja jestem z Warszawy, więc w Laskach chyba internatu nie dadzą, ale skoro nie mam prawa sama dojeżdżać,
to niech mi załatwią transport. Zawsze to lepiej wsadzić dupę i niech mnie wożą XD
#75 grzegorzm
no kiedyś transport był. nie wiem jak teraz. Aco do internatu to zależy mogą ci dać zależy ile osób będzie
w internacie. czy miejsca będą.
#76 gadaczka
A rozumiem. Jeszcze nie wiem do jakiego ośrodka będę się starała.
#77 grzegorzm
Laski najbliżej więc było by spoko bo tyflo jest jeszcze chyba tylko w krakowie.
#78 zywek
Tak, w Krakowie na pewo jest. No i w Laskach też jest, a dalej to nie wiem.
#79 gadaczka
Jest jeszcze w Bydgoszczy i Łodzi
#80 misiek
Ja tutaj chyba wyjątkowo zgadzam się z gadaczką w 100%. Co to znaczy rzeby ktoś opcy decydował za osoby
pełnoletnie o tym czy i gdzie mają chodzić czy wyjeżdżać? Ja mówię, że jeśli nie jesteś ubezwłasnowolniony
to mogą cię pocałować wiadomo gdzie. Ja byłem swego czasu w podobnej sytuacji i żałuję, że byłem tak
głupi i prosiłem o podpis brata.