Wojna na Ukrainie ad. 2022
Back to Wydarzenia i nowiny#541 magmar Archived
Chciałabym żeby tak było, ale to już zaszło za daleko.
-- (Numernabis):
Przede wszystkim wszystkie nakładane sankcje powodują ogromne straty dla oligarchów rosyjskich i to oni mogą przechyić szale na korzyść Ukrainy, mogą doprowadzić do ukatrupienia Putina, bo przez jego działania oni tracą kupę szmalu.
--
#542 Julitka
Ale Rosja chyba inaczej to zinterpretuje, jak będzie po wszystkim. :p
-- (nuno69):
No włąśnie nie ingerują. Bo to jest to pojebane prawo międzynarodowe gdzie jak wyślesz broń to nie ingerujesz. Ale kty wyślesz żołnieża, to już ingerujesz.
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#543 magmar Archived
Dokładnie to miałam na myśli Pani Julito.
-- (Julitka):
Ale Rosja chyba inaczej to zinterpretuje, jak będzie po wszystkim. :p
-- (nuno69):
No włąśnie nie ingerują. Bo to jest to pojebane prawo międzynarodowe gdzie jak wyślesz broń to nie ingerujesz. Ale kty wyślesz żołnieża, to już ingerujesz.
--
--
#544 nuno69
Jak będzie po wszystkim to u władzy nie będzie już Putouta.
#545 Zuzler
Co masz na myśli, Emilu?
-- (Postukujacy):
Nie wydaje Wam się, że w tej wojnie nie tylko o Ukrainę idzie? Coraz bardziej mam takie wrażenie. Zbyt wiele zmian zachodzi, które nie zachodziły i nie zaszłyby w wojnie o inne państwo. Może dlatego, że to kraj na Starym Kontynencie, może to dlatego, że powiązań ludzie znani i wpływowi mają tutaj więcej. Ale ta wojna nie przypomina innych w innych miejscach świata.
--
#546 Zuzler
Chodziło mi o to samo, co koledze wyżej, czyli jak nie trafią do nich inne argumenty, to może dostanie po kieszeni ich zmobilizuje do opamiętania.
-- (Julitka):
Nie opamiętają się, bo obywateli z natury mają w dupie.
#547 Monia01
Onet Wiadomości, Żabka: 150 ton żywności przekazanych na granicę i wstrzymanie zamówień produktów z Federacji Rosyjskiej http://dlvr.it/SKxhWv https://t.co/uOzVXKuVYo 14 minut temu. dlvr.it
🇺🇦 🇵🇱
#548 Postukujacy
Mam na myśli choćby to, że poprzez zaciąganie się do walki osób z różnych państw tworzy się międzynarodowa armia europejska. Czy zostanie później rozwiązana, czy apgrejdowana na wyższy poziom, unijny? Prawo 10 66 już przygotowane, by obce siły mogły ingerować w sprawach pańśtw, w których np. wybuchłby konflikt, w Europie. Więc interesuje mnie dokąd nas to zaprowadzi. Konflikt oczywiście zły, bestialski i nie powinien był zaistnieć . Ja tylko spostrzegam, że ta wojna ma mocny wpływ na to, czego wcześniej nie
dałoby się przeprocedować. I zasadnicze Pytanie: czemu służy ta pokazówka i szastanie ludzkim życiem przez Putina, który rzucił do walki słabe siły rosyjskie, świadom że łatwo padną. Nie sądzę, by je przeceniał i celowo nie zastosował takiej taktyki. Bo chyba on tym wojskiem steruje, a nie kto inny, tak by przegrali. W szachach poświęcenie pionka nazywa się gambitem. Stosuje się go celem uzyskania jakiejś przewagi. Tu nad tą przewagą się zastanawiam, na czym miałaby polegać. Albo ktoś w szeregach wojsk robi Putinowi pod górkę albo celowo zlamił na początku, by osiągnąć jakiś zamierzony cel takim politycznym manewrem okrężnym. W trzecią opcję nie chce mi się wierzyć, jest zbyt cwanym lisem. Bestialskim, ale nadal lisem.
#549 pajper
Ja umiem uwierzyć w trzecią opcję. Nie jestem co do niej przekonany, ale też jej nie odrzucam.
Chyba nikt nie spodziewał się takiego uporu Ukrainy i sankcji zachodu.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#550 balteam
Banki blokują płatności w rublach, przynajmniej polskie, nie wiem czy zagraniczne.
Za to za granicą największy rosyjski bank Zberbank stracił 99% swojej wartości, kilka godzin temu jego akcje można było kupić za pensa czy 2 :P
#551 Julitka
Kochani, rozgłaszajcie, gdzie się da, że z tego, co przynajmniej mi wiadomo, oni tam już nie potrzebują lekarstw, kosmetyków i całego tego rzeczowego wsparcia, bo ponoć tego jest na granicach dość. Czy w głębii kraju, tego już nie wiem, ale fundacja Ocalenie prosi, żeby już wstrzymać się ze zbiórkami.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#552 balteam
Gruzja w czwartek prawdopodobnie złoży wniosek o przyjęcie do unii europejskiej, oczywiście to reakcja na agresywną politykę Rosji.
#553 nuno69
Jakiś znany Rosyjski biznesmen wyznaczył 1,000,000 dolarów za głowę Putina.
#554 Agata.d
Też to widziałam, pytanie tylko, czy to nie jakiś fake.
#555 magmar Archived
Chiny nie wycofały się ze współpracy z Rosją.
#556 adelcia
ja od razu mówiłam, że to pójdzie dalej, że na ukrajinie się nie skonńczy
-- (Postukujacy):
Nie wydaje Wam się, że w tej wojnie nie tylko o Ukrainę idzie? Coraz bardziej mam takie wrażenie. Zbyt wiele zmian zachodzi, które nie zachodziły i nie zaszłyby w wojnie o inne państwo. Może dlatego, że to kraj na Starym Kontynencie, może to dlatego, że powiązań ludzie znani i wpływowi mają tutaj więcej. Ale ta wojna nie przypomina innych w innych miejscach świata.
--
#557 Paulinux
Pierwsze miasto niestety dostało się pod kontrolę Rosji. Mowa o Chersoniu.
https://twitter.com/Kyivtodaycom/status/1499138915286016009
#558 daszekmdn
Polscy piraci zakłócają Rosyjską częstotliwość wojskową 4625, dokładniej brzęczyk znany jako UVB76 bardzo rozpoznawalną piosenką Cypisa:
https://youtu.be/QApApMEGg88
#559 Paulinux
Szkoda, że nie wzięli na warsztat jego produkcji o Putinie :D
#560 nuno69
No włąśnie dziwi mnie tostrasznie