EltenLink

Rozpoczęliśmy testy wydruków 3D

Back to Inne

#41 Zuzler

Bo mu ktoś powie? Ktokolwiek, dziecko z zerówki choćby.

2021-10-26 23:03

#42 Krzycha

Tylko po co ktoś ma biegać po sklepach, szukać gówniuszek i angażować jeszcze do tego osoby trzecie, skoro może kupić sobie gotową listę i dać zarobić Fundacji, zwłaszcza, że przygotowanie takiej rzeczy nie wiąże się raczej z jakimiś wielkimi kosztami?

„Psy cyrkowe skaczą, gdy treser strzeli z bata, ale naprawdę dobrze wyszkolony pies wykonuje skok bez bata (George Orwell Folwark Zwierzęcy)
2021-10-26 23:11

#43 Zuzler

Po to, ze to nieekonomiczne?

2021-10-26 23:17

#44 Krzycha

Ach rozumiem. Stacja pewnie bardziej.

„Psy cyrkowe skaczą, gdy treser strzeli z bata, ale naprawdę dobrze wyszkolony pies wykonuje skok bez bata (George Orwell Folwark Zwierzęcy)
2021-10-26 23:34

#45 Monia01

Krzycha, nie obraź się, ale naprawdę, trzeba bardzo wiele niechęci, żeby dziecko nie nauczyło się liter, jeśłi już ma je w rękach

🇺🇦 🇵🇱
2021-10-26 23:41

#46 Krzycha

Ale o co ja mam się obrażać. Osoby widzące uczą się w taki sposób brajla, więc dlaczego niewidome nie miałyby się uczyć czarnego druku. Oczywiście pod warunkiem, że to się Prowadnicy opłaci. Osobiście mnie to nie rusza, bo ja litery znam. Myślałam o innych ludziach, którym mogłoby się to przydać.

2021-10-26 23:47

#47 pajper

Tylko to nie jest materiał do druku 3d. Nie dlatego, czy to dobry albo zły pomysł, ale że rzeczywiście mało ekonomiczny w tej technologii.
Litery nie są trójwymiarowe, a więc o wiele praktyczniej wykonać to w jakiejś technologii druku wypukłego, rzeczywiście na przykład umieszczając litery czarnodrukowe pod ich brajlowskimi odpowiednikami.
Nawet, o ile dobrze pamiętam, coś takiego wykonały Owińska.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2021-10-26 23:51

#48 Krzycha

Ok.

2021-10-26 23:52

#49 Krzycha

A może globus? Co sądzicie?

2021-10-26 23:56

#50 pajper

Też o tym myślałem. :)
Globus jest fajny, ale na razie zbyt ambitny. Kiedyś może, ale najpierw musimy nabrać doświadczenia na prostszych przykładach.

#StandWithUkraine

2021-10-26 23:59

#51 pajper

Jak pewnie już widzieliście, rozpoczęliśmy konkurs na darmowe pozyskanie tabliczek brajlowskich.
Na razie chcemy wykonać wydruki 3D linijek i ekierek, potem pewnie suwmiarek. Wiem, że takie sprzęty są dostępne, ale to proste formy, a od czegoś prostego trzeba zacząć, żeby przetestować pewne koncepcje.
Jeśli to się uda, przejdziemy do bardziej złożonych rzeczy.
Bardzo podoba mi się wiele waszych propozycji, mam je na uwadze i postaram się dużą część z nich wcielić w rzecz trwałą, acz plastikową. :D

#StandWithUkraine

2021-11-04 10:52

#52 grzezlo

A gdzie można łapę położyć na tym brajlu, żeby wiedzieć, na jakim to jest etapie między prototypem a czymś nadającym się do powieszenia na drzwi w jakiejś szanującej się instytucji?

2021-11-04 20:06

#53 Julitka

Generalnie rzecz biorąc w Warszawie, ale ostatnio, jak to się mówi, wszyscy konsultanci są zajęci. :D

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2021-11-04 21:12

#54 pajper

Proszę Państwa, po kilku 3-centymetrowych prototypach 20-centymetrowa linijka się właśnie drukuje. Nie żeby to nie był też prototyp, ale taki... no... pełniejszy. :)

#StandWithUkraine

2021-11-06 18:15

#55 piecberg

Pewnie taniej byłoby wysłać rysunek techniczny Chinczykom.

Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.
2021-11-07 19:33

#56 pajper

Myślę, że to akurat łatwo sprawdzić. Przygotuj i wyślij rysunek techniczny chińczykom z prośbą o realizację, my będziemy wykonywać druki 3D, a potem porównamy ilość pracy i koszty. ;)

#StandWithUkraine

2021-11-08 10:25

#57 Julitka

No i to też zależy, jak podchodzimy do firm tzw. lokalnych. I tak, wiem, że drukarka czeska, a filament Bóg-wie-skąd. :D
-- (piecberg):
Pewnie taniej byłoby wysłać rysunek techniczny Chinczykom.

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2021-11-08 10:38

#58 Zuzler

Filament proponuję z Chin. :P

2021-11-08 10:39

#59 pajper

Akurat filament mamy z firmy Fiberlogy. To polska firma z siedzibą w Wieliczce.

#StandWithUkraine

2021-11-08 10:41

#60 Zuzler

No co za niesmaczny patriotyzm gospodarczy. :)

2021-11-08 10:43