Rozpoczęliśmy testy wydruków 3D
Back to Inne#41 Zuzler
Bo mu ktoś powie? Ktokolwiek, dziecko z zerówki choćby.
#42 Krzycha
Tylko po co ktoś ma biegać po sklepach, szukać gówniuszek i angażować jeszcze do tego osoby trzecie, skoro może kupić sobie gotową listę i dać zarobić Fundacji, zwłaszcza, że przygotowanie takiej rzeczy nie wiąże się raczej z jakimiś wielkimi kosztami?
#43 Zuzler
Po to, ze to nieekonomiczne?
#44 Krzycha
Ach rozumiem. Stacja pewnie bardziej.
#45 Monia01
Krzycha, nie obraź się, ale naprawdę, trzeba bardzo wiele niechęci, żeby dziecko nie nauczyło się liter, jeśłi już ma je w rękach
🇺🇦 🇵🇱
#46 Krzycha
Ale o co ja mam się obrażać. Osoby widzące uczą się w taki sposób brajla, więc dlaczego niewidome nie miałyby się uczyć czarnego druku. Oczywiście pod warunkiem, że to się Prowadnicy opłaci. Osobiście mnie to nie rusza, bo ja litery znam. Myślałam o innych ludziach, którym mogłoby się to przydać.
#47 pajper
Tylko to nie jest materiał do druku 3d. Nie dlatego, czy to dobry albo zły pomysł, ale że rzeczywiście mało ekonomiczny w tej technologii.
Litery nie są trójwymiarowe, a więc o wiele praktyczniej wykonać to w jakiejś technologii druku wypukłego, rzeczywiście na przykład umieszczając litery czarnodrukowe pod ich brajlowskimi odpowiednikami.
Nawet, o ile dobrze pamiętam, coś takiego wykonały Owińska.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#48 Krzycha
Ok.
#49 Krzycha
A może globus? Co sądzicie?
#50 pajper
Też o tym myślałem. :)
Globus jest fajny, ale na razie zbyt ambitny. Kiedyś może, ale najpierw musimy nabrać doświadczenia na prostszych przykładach.
#51 pajper
Jak pewnie już widzieliście, rozpoczęliśmy konkurs na darmowe pozyskanie tabliczek brajlowskich.
Na razie chcemy wykonać wydruki 3D linijek i ekierek, potem pewnie suwmiarek. Wiem, że takie sprzęty są dostępne, ale to proste formy, a od czegoś prostego trzeba zacząć, żeby przetestować pewne koncepcje.
Jeśli to się uda, przejdziemy do bardziej złożonych rzeczy.
Bardzo podoba mi się wiele waszych propozycji, mam je na uwadze i postaram się dużą część z nich wcielić w rzecz trwałą, acz plastikową. :D
#52 grzezlo
A gdzie można łapę położyć na tym brajlu, żeby wiedzieć, na jakim to jest etapie między prototypem a czymś nadającym się do powieszenia na drzwi w jakiejś szanującej się instytucji?
#53 Julitka
Generalnie rzecz biorąc w Warszawie, ale ostatnio, jak to się mówi, wszyscy konsultanci są zajęci. :D
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#54 pajper
Proszę Państwa, po kilku 3-centymetrowych prototypach 20-centymetrowa linijka się właśnie drukuje. Nie żeby to nie był też prototyp, ale taki... no... pełniejszy. :)
#55 piecberg
Pewnie taniej byłoby wysłać rysunek techniczny Chinczykom.
#56 pajper
Myślę, że to akurat łatwo sprawdzić. Przygotuj i wyślij rysunek techniczny chińczykom z prośbą o realizację, my będziemy wykonywać druki 3D, a potem porównamy ilość pracy i koszty. ;)
#57 Julitka
No i to też zależy, jak podchodzimy do firm tzw. lokalnych. I tak, wiem, że drukarka czeska, a filament Bóg-wie-skąd. :D
-- (piecberg):
Pewnie taniej byłoby wysłać rysunek techniczny Chinczykom.
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#58 Zuzler
Filament proponuję z Chin. :P
#59 pajper
Akurat filament mamy z firmy Fiberlogy. To polska firma z siedzibą w Wieliczce.
#60 Zuzler
No co za niesmaczny patriotyzm gospodarczy. :)