Zegarki dla niewidomych.

Zegarki mówiące

Started by lukasz1993258 693 posts last post 2 years ago Closed Page 26 of 35

Transcription

To ja jeszcze jednej rzeczy nie rozumiem. Mam swoje dwa egzemplarze zegarka z kogutem. I teraz nie wiem, który ma nową baterię, który ma już wyczerpującą się. Skoro mówisz, że jak się baterię wyczerpuje, to głos jest wyższy, jak z kogutem. No to proszę bardzo, demonstruję. Najpierw ten jeden, jeden z ramką, drugi bez ramki. No to najpierw bez ramki. A teraz ten z ramką. Ja już tego kompletnie nie rozumiem. Myślałem, że dźwięk będzie jednakowy, a tutaj proszę, takie niespodzianki. Zarówno w tych z męskim, jak i w tych z damskim. No proszę. I szkoda, szkoda, ubolewam nad tym, że nie ma możliwości sprawdzenia stanu baterii. Szkoda, bo gdyby była, to mu się cieszę.

Transcription

Powiem jeszcze w ten sposób, że jeżeli chodzi o te zegarki z kogutem, no to ten zegarek, który jest zademonstrowany w konferencji, no to jak ja go kupiłem z OLX-u, to on i tak już miał wyższy dźwięk. Tylko, że potem bateria siadła, więc jak jeszcze mieszkałem w Warszawie, byłem tą baterię wymienić, no i potem okazało się, że, no co by tu nie mówić, że tak powiem, dźwięk był troszkę niższy, ale za to nie tak niski jak w niektórych egzemplarzach. Nie wiem, sam tego nie potrafię pojąć, naprawdę.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Dzisiaj mogę pokazać jak działa zegarek ten co ma niewyraźną mowę po wymianie baterii. Dzisiaj postanowiłem wymienić baterię, poszedłem do zegarmistrza i po prostu chciałem dowiedzieć ile bateria ma tej energii w sobie. No i go rozkręcił, ten co ma niewyraźną mowę. No i go rozkręcił, powiedział że bateria była strasznie słaba, że już tak rzadko mówił, zresztą pokazywałem jak mówił i to nie jeden raz. No i teraz po wymianie baterii on tak jakby dostał nową energię. I jego mowa brzmi tak. A pikanie? Raporty głośniowe, włączam. O i tak się to prezentuje, ciekawe ile teraz mi potrzyma. Jak tamta bateria mnie od 2016 trzymała, aż do dzisiaj, no to ciekawe ile etanowa mi potrzyma.

Transcription

No, no to nieźle, to fajnie działa ten zegarek w tym wypadku, naprawdę. Muszę powiedzieć, że naprawdę bardzo fajnie działa. No i co? Mój sąsiad z trzeciego piętra sobie kupił właśnie taką wersję zegarka. Znaczy nie w sensie z tym damskim głosem, tylko ten męskim. I kosztował sześćdziesiąt parę złotych. Z tego czasu pamiętam, że te zegarki były tanie i kosztowały mniej. Jak dobrze pamiętam, to o wiele mniej. Bo nawet chyba czterdzieści złotych, jakby nie myli pamięć. No i co? I tyle. Ma ten zegarek i mu służy. No i mu po prostu służy.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Tak odświeżając nieco ten wątek, to mam takie pytanie, jak ten zegarek z Altixu? Czy działa, czy nie działa? Moje dwa zegarki działają, jak na razie. I jeszcze powiem tyle, że w kwietniu kupiliśmy zegarek z Altixu dla mojego dziadzia. Bo chciałem mieć jakiś zegarek, mówiąc, bo nie miał. No i powiem tak, jest zadowolony, bo ma wyraźną tarczę, wyraźne wskazówki. Natomiast z mowy nie jest zadowolony, bo mowa jest niewyraźna, nie rozumie tego, co mówi. Już nie raz mu się zdarzało, że sobie godzinę przestawił, musiałem mu ustawiać. Także, no, tak sobie. I to jest ta wersja z paski, czarna tarcza, czarny pasek. Także jeśli chodzi o wskazówki, to mój dziadzio jest zadowolony, a jeśli chodzi o mowę, to niezbyt. Ja uważam, że mowa jest wyraźna, w tym zegarku z Altixu.

Transcription

bo mowa jest wyraźna w tym zegarku, to prawda ja też osobiście rozumiem tą mowę natomiast jeżeli chodzi o mnie, no to ja już tego zegarka nie mam no bo się uszkodził po prostu przestał gadać poszedłem z nim wymienić baterie wymieniliśmy baterie, ale dalej nie gadał no to go wyrzuciłem, bo nie było co tym bardziej, że jak się było w trzech sklepach i jest dalej to samo to jakieś tam uszkodzenie było i na razie póki co to nie mam żadnego zegarka mówiącego

Transcription

Uuu, to dziwne, dziwne że się uszkodził, ja jak już mówiłem, moje dwa działają, także jestem zadowolony. Natomiast co do mojego dziadzia, to mój dziadzio jest zadowolony tylko ze wskazówek, a z mowy nie do końca, narzeka na tą mowę, że mowa jest niewyraźna, natomiast ja mam inne zdanie.

Transcription

Tak jak mówiłem, mowa jest według mnie wyraźna. Ale... powiem tak... Tamten zegarek z Altixu poprzedni miał jednak tą mowę lepszą, jakby nie patrzeć, moim zdaniem. I powiem szczerze, że zastanawiam się, czy jeszcze ten zegarek kiedykolwiek kupię. Bo zauważyłem, że właśnie te zegarki z Altixu dziwnym trafem mają krótką żywotność w ateli. Zanim mi padł ten zegarek, to kilka razy samoczynnie się zrestartował. Także... nie wiem. Będę się zastanawiać jeszcze, czy w ogóle warto ten zegarek kupować. Fakt faktem... Jest prosty w obsłudze, bo jest. I tego nie mogę powiedzieć i zaprzeczyć. Bo jest bardzo prosty w obsłudze. Ale na przykład... Pewne rzeczy zauważyłem w tym zegarku, że są takie dosyć irytujące. No i cóż... Co jest w nim takiego irytującego? Na przykład budzik. Sorki, bo mam katar. Na przykład budzik jest w nim irytujący. Po pierwsze nie da się ustawić drzemki. A w poprzednich zegarkach się dało ustawić tą drzemkę. Tutaj się nie da. Tylko raz zadzwoni i już potem nie dzwoni. Także właśnie, no niestety tutaj jest duży minus tego wszystkiego. Jeżeli chodzi o te zegarki, no to... Tak jak mówię, zastanawiam się, czy jeszcze w ogóle w ten zegarek warto inwestować. No nie wiem.

Transcription

To znaczy, że jak Ci bateria padała, to miałeś to samo co ja, co kiedyś pokazywałem, że zaczął mówić i nie kończył komunikatu, czy jak to było? Czy musiałeś go ustawiać od zera? I ile on Cię tak mniej więcej wytrzymał, do kiedy?

Transcription

A to teraz mi zadałeś trochę trudne pytanie, z tego co ja pamiętam to tylko raz miałem taką sytuację, że było faktycznie coś takiego tylko jak jest, ale potem jakby się opamiętał, no i pamiętam, że to było rano, więc oznajmił mi i wobec, że jest 19 ileś i któryś stycznia, tylko już nie pamiętam który, roku też nie pamiętam. No to sobie mówię, na razie go nie ustawiam, poczekam te parę dni, zobaczę czy on w ogóle jakoś dojdzie do siebie, no ale tak, skończyło się tym, że parę dni poczekałem i faktycznie nie restartował się. No to pomyślałem sobie, może gdzieś był kurcze niestyk, może gdzieś coś nawaliło, może coś się stało, no i co? No i wziąłem go, ustawiłem, oczywiście równo z wszystkimi zegarkami, głównie w komputerze i w telefonie, no i co? No i włączyłem sobie raport godzinowy nawet, no ale co to dało, jak za parę dni znowu się zrestartował, no i w końcu przestał w ogóle działać. Więc chyba te zegarki są... ...wadliwe. I jak na taką cenę, moim zdaniem, bo też o tym myślałem, jak na taką cenę, jaką oni chcą za ten zegarek, czyli 119 zł, to moim zdaniem to się zbytnio nie opłaca, bo ja ostatnio sobie robiłem takie porównania tych zegarków, no i fakt faktem, wszystko ma swoje plusy i minusy. Ale spójrz na to, Markusie... ...troszkę jakby innej perspektywy, to znaczy, relojki te za 60 zł przynajmniej mają dwie strefy czasowe, te zegarki za 119 nie mają tych dwóch stref czasowych, zaś relojki nie mówią daty, a te za 119 mówią, zaś w tych, zaś w relojkach możesz ustawić drzemkę. ...w tych... ...w tych... ...w tych... ...w tych za 119 nie ustawisz tej drzemki, choćbyś chciał, bo to fizycznie niemożliwe, zaś, czekaj, zaś w relojkach nie ma raportu godzinowego, zaś w tych za 119 zł jest i jedyne właśnie, co w tych zegarkach za 119 zł jest fajnego i to bardzo będę sobie cenić, to to, że tam jest właśnie ten raport godzinowy do 21. ...i potem do 7. ...i potem do 7. ...i potem do 7. ...no nic już nie gada, ale na dobrą sprawę, to w tych relojkach, tych tańszych jeszcze, nie tych za 60 tylko jeszcze tańszych, na dobrą sprawę można było to samo zrobić i to na jedno wychodziło. ...co jeszcze? ...no w tych właśnie za 119, tak jak wspomniałem w poprzednim poście, irytuje mnie ten alarm, bo jest tylko jeden raz i tak naprawdę tylko tyle. ...i tak naprawdę tylko tyle. ...i tak naprawdę tylko tyle. ...i tak naprawdę tylko tyle. ustawić to byłoby super a i pierwsza taka ważna rzecz nie ma stopera jak dobrze pamiętam w tych w tych zegarkach chyba za 180 co miały te 4 aralmy właśnie były stoper i w ogóle i właśnie one chyba były z tych altxowskich najlepsze tak mi się wydaje fakt faktem tam raport godzinowy był bez przerwy ale one były chyba najlepsze bardziej się je opłacało kupić one chyba nigdy nie zawodziły a fakt faktem te za 119 zaś no były najprostsze w obsłudze to jest fakt no tak jak mówię tutaj wszystko miało swój plus i wszystko miało swój minus i to tak i to tak wyglądało tak wiesz no dosyć tak niekomfortowo niekomfortowo no no te zegarki po prostu trzeba było dopasować i indywidualnie do pod każdego użytkownika no także no tutaj tak sytuacja wyglądała a nie inaczej no i tak to było no a spróbuj dziadkowi pokazać ten reloj jak za 60 zł może ten mu się spodoba tam co prawda mówi głos męski ale mowa jest moim zdaniem bardziej wyraźna

Transcription

No właśnie to było tak, że na początku pokazywałem mu ten z męskim głosem, ale narzekał na obsługę, że za dużo przycisków i on sobie nie radzi. No i wybraliśmy mu ten z rtxu, ale z kolei narzeka na mowę. No cieszę się, że mam wskazówki ze wskazówek, on jest trochę widzący, że są wyraźne, że dobrze widzi te wskazówki, ale na mowę to po prostu narzeka. Że nie rozumie tej mowy. A ten z męskim głosem miał wyraźną mowę, ale co z tego, skoro sobie nie radził z obsługą. Bo narzekał, że za dużo przycisków ma. A to jest osoba jednak starsza, jakby nie patrzeć.

Transcription

No to nie wiem, co w tym momencie doradzić, bo powiem Ci tak, no ten generalnie, nie, inaczej, trudniej jest przestawić zegarek, ten za 60 złotych, jest go trudniej przestawić, więc dziadek by się mógł spokojnie nauczyć, bo prędzej by przestawił ten za 119 złotych, bo tam tylko naciskasz ten przycisk po prawej stronie i możesz przypadkowo sobie coś przestawić, a zaś tamten, to dopóki nie przetrzymasz parę sekund, to go nie przestawisz, no a ewentualnie co to może sobie łączyć, przy przypadku budzik albo drzemkę, ale tak to, to tak łatwo go nie przestawi, no chyba, że chciałabym... Chciałoby się Twojemu dziadkowi przytrzymać ten przycisk, ale to wątpliwa sprawa, więc jak dla mnie, jak dla mnie najłatwiejszy właśnie byłby ten za 60 złotych, najlepszy, ale no wiadomo, że tutaj dziadek musi sam jakby zdecydować w tej sytuacji, więc no ja nie mogę nic więcej doradzić, bo to musi dziadek sam wiedzieć, co chce, także no, tutaj no nie mogę nic więcej doradzić, bo po prostu, no nie mogę, ale jak dla mnie, no to ten za 60 złotych byłby dla Twojego dziadka byłby po prostu najlepszy, no.

Transcription

Takie małe sprostowanie, tamte zegarki z Altixu, te pierwsze, to były tańsze bo kosztowały 80 złotych, 86 złotych dokładnie, ale za to miały więcej funkcji, umiały się właśnie te cztery alarmy i sober, a te nowe są droższe 119 złotych i takie ubogie. Może po prostu sobie kupiłeś ładny egzemplarz, nie wiem, dlaczego ci tak krótko podtrzymał.

Transcription

a no faktycznie osiemdziesiąt parę złotych no to tamte się bardziej opłacało kupować niż te obecne ja nie wiem co ten altx kurcze robi no ale cóż przecież to są ich produkty

Transcription

My kupując ten zegarek dla Dziadzia, to my się kierowaliśmy tym właśnie, że ten z Eltyxu wybraliśmy go dlatego, że wiedzieliśmy, że on jest w prasowym obsłudze, bo on tylko ma przyciski i dlatego mu kupiliśmy go, tego z Eltyxu. Ale teraz nie wiem, czy dobrze zrobiliśmy, że akurat ten wybraliśmy, ten z Eltyxu, skoro mu wyczy są takie wadliwe. Podałem mu na początku jeden ze swoich, ten z Madspinpussem, ale mu się właśnie nie podobała obsługa, dlatego wybraliśmy ten z Eltyxu. Na razie mu działa, tak samo jak i mi. Z tego co wiem, ten z Eltyxu działa. Z tego co wiem, ten z Eltyxu działa. Nawet nie miał jeszcze baterii wymienianej tamtemu Dziadzia. A mu miał chyba ze trzy razy jeszcze zmienioną baterię. Tam odmowy.

Transcription

No właśnie i te częste wymienienie bateli doprowadza człowieka do szału. Ja mam po prostu jeszcze jedną taką propozycję Markusie, żebyście po prostu ewentualnie poślij z dziadkiem albo nie inaczej wziąłbyś wszystkie swoje zegarki do dziadka byś mu je wszystkie pokazał i niech ci powie, który z tych wszystkich zegarków mu najlepiej służy jeśli się okaże, że jakiś z innych no to mu trzeba będzie taki załatwić i tyle

Transcription

Co do tego ustawienia drzemki, w tych zegarkach za 119 złotych, to według mnie, że on jej nie ma, to jest chyba na plus, bo jak mój dziadzio miał zegarek ten mój, ten z męskim włosem, to strasznie narzekał, że jest drzemka włączona, strasznie narzekał na tą drzemkę, że co 5 minut ko budzi. Także jak teraz ma ten z artiksu, to nie narzeka. Raz mu zadzwoni tam o 8, no i tyle. Także ten brak drzemki, to jest chyba dla osób starszych zrobione, to, że jej nie ma. A tak z ciekawości, jak się da ustawić drzemkę w tych zegarkach z 4 alarmami, przecież on nie ma tej funkcji, nie ma funkcji drzemki.

Transcription

nie ma tej funkcji co prawda bo nie ma, ale przecież jak masz cztery alarmy, no to każdy alarm możesz sobie ustawić na przykład pierwszy siódma zero zero drugi siódma zero pięć, trzeci siódma dziesięć, czwarty siódma piętnaście no i w ten sposób robisz sobie tą drzemkę no i tą drzemkę masz jakby nie patrzeć więc w jakimś stopniu to jest jakimś rozwiązaniem moim zdaniem no a co do tych zegarków z męskim głosem no to tam mówi, że alarm włączony albo drzemka włączona no ale cóż no przepraszam cię bardzo Markusie ale jeżeli zegarek za 119 zł jest uboższy niż ten za 80 zł no to powinni tamtych nie wycofywać jeszcze ale jednak wycofali

Transcription

Hmm, to nie wiedziałem, że tak można zrobić w tym zegarku z 86 złotych. No, jest to jakieś rozwiązanie. A te zegarki do 119 złotych, to co jeszcze mają takiego irytującego burz budzika? Mnie tylko irytuje jedna rzecz, że wolność jego ustawia i tyle. Godziny to jeszcze szybko się ustawia, tak samo alarm mi pozostał, ale minuty to jest masakra. I tylko to mogę wymienić z rzeczy irytujących mnie. A to, że nie ma drzemki, no to trudno, przecież mogę sobie inny zegarek nastawić, niekoniecznie ten. Przypal licho tą drzemkę.

Transcription

Co do ustawienia minut, to faktycznie to było trochę uciążliwe i męczące. Tutaj trzeba niestety przyznać rację, że nie wyszło im to zbytnio. A co mnie irytowało najbardziej, no to irytowało mnie to pykanie niepotrzebne, piknięcie jak się godzinę sprawdzało. Jeszcze paliwo, gdyby to było tylko przy godzinie, ale to jeszcze było przy raporcie godzinowym. To niepotrzebne pykanie. Znaczy w sumie to piknięcie. No jedyny jeszcze plus, jaki w tym zegarku za 119 był, no to taki przede wszystkim, że co by nie patrzeć, fajne było to, że można było z tego zegarka zrobić typowo zegarek dla osób widzących. Bo można było mowę wyłączyć. To był też plus. Ale tak to, to nie, drugi raz tego zegarka chyba nie kupię, bo to się średnio opłaca.