Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Started by wojtas 911 posts last post 4 months ago Page 40 of 46

Transcription

Witajcie, witajcie, tu znowu ja. U mnie drobna aktualizacja. W zasadzie mikrofon i mikser jest ten sam, ale zmianie uległ laptop i karta dźwiękowa ta M-Audio, którą opisywałem w poprzednim wpisie. Obecnie jest to Behringer 18-20, UMC dokładnie 18-20. Słuchawki AKG, przepraszam, słuchawki Sennheiser PXC 550 wersja druga. Laptop to opisywany już gdzieś tam po forach MSI, także już nie ma tego pisku z cewek, który był generowany przez mojego starego laptopa Lenovo. Laptop de facto bardzo dobry, choć miał tę bolączkę przy nagrywaniu. Cóż, to chyba tyle. Słychać mnie jak słychać. Mam nadzieję, że jest lepiej, chociaż tamten wpis nagrywałem z innego w ogóle mieszkania. Tu jest dużo większe echo, nie ma żadnych firanek, żadnych powierzchni miękkich, także może to wyglądać tak, jak wygląda.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Bardzo ładne mbżmienie
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

781, ten mikrofon praktycznie w ogóle nie zbiera tego echa z pomieszczenia. O ile echo w ogóle można zbierać.

kurcze sam bym taki chciał mieć hehe
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No to dzień dobry. Coś się w poprzednim poście zepsuło, więc jakby można było go skasować, to byłbym wdzięczny. Nie wiem, czy przy wysyłce, czy przy nagrywaniu jakiś błąd. Natomiast witam się w tym momencie z Wami z mikrofonu bezprzewodowego, mikrofonu krawatowego. PULUS PU-3082B. Jak słychać, sprzęt do gadania po prostu sprawuje się dobrze. Jak się do podcastów, no, trzeba by się nad tym zastanowić, gdyż jednak chcąc nagrywać podcast, nie lepiej wyposażyć się w coś góźniącego, bardziej wyraźnie i czyściej. Natomiast ja to kupiłem stricte do zastosowań następujących. Chodzę sobie po pokoju, mam ochotę z kimś pogadać, a nie chcę drzeć się do mikrofonu na drugim jego końcu. Tudzież chcę uniknąć sytuacji, gdzie będzie mnie słychać z daleka, a tło będzie głośniejsze ode mnie. Mikrofon spokojnie starcza na 20 metrów, jeżeli mamy pomieszczenie otwarte, bez jakichś grubych ścian i innych przeszkód. Jest on na USB-C. W zestawie dostajemy mały odbiornik, sam mikrofon. Nie ma żadnych dodatkowych anten, wszystko jest po prostu tutaj w mikrofonie. W mikrofonie jest już... od razu odstrzała na klipsie, po wyjęciu z pudełka w zasadzie był gotowy do działania, nie musiałem go nawet ładować. No i kabel USB na USB-C do ładowania mikrofonu. Bateria starcza teraz nie pamiętam, czy na 5, czy na 6 godzin, ale to jest do sprawdzenia na Allegro. No, jak na cenę, za którą kupiłem, około 50 zł z wysyłką, no to naprawdę sprawdza się bardzo dobrze. Dla moich zastosowań, przynajmniej. Więc cóż. Transmisja jest na 2,4 GHz, to nie jest Bluetooth, więc tyle dobrze, że opóźnienia nie są jakieś zabójcze. No wiadomo, troszkę są, natomiast... Natomiast nie są one oszałamiająco duże. No i cóż, gdyby jeszcze ktoś miał jakieś pytania, to może śmiało pytać. Jak słyszycie, teraz go trzymam w ręku dla lepszej jakości, bo leżę sobie po prostu jeszcze w łóżku i nagrywam tego posta, co świadczy właśnie o tym, że do moich zastosowań sprawdza się dobrze. A mówię do niego blisko i mówię do niego z ręki dlatego, że chciałem wam zademonstrować też popiltr, który działa całkiem sprawnie. Niby mała gąbka, niby nic szczególnego, ale jak słyszycie, żadnych popów nie ma. Nawet jak jestem bardzo blisko mikrofonu, to w zasadzie radzi sobie świetnie. Oczywiście, kiedy go przypnę, no to troszkę tych wysokich tonów sobie zejdzie. Wiadomo, to jest oczywiste. Natomiast powiem tak, z drugiej strony, myśląc o podcastach, myślę, że da się tym nagrać podcast. Wystarczy troszkę zabawy w EQ, wystarczy troszkę zabawy w EQ, w Reaperze, więc tanim kosztem możemy sobie zrobić całkiem fajny sposób na nagrywanie. No i cóż, to by było na tyle. Gdyby ktoś miał jakieś pytania, tudzież swoje pomysły, cóż można jeszcze poprawić ewentualnie, no to jestem, słucham, czytam i tak dalej.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

No to dzień dobry, dzień dobry, witam się z mikrofonu Belinger C2, dwa mikrofony pojemnościowe, tu jest mikrofon po drugiej stronie, tu jest mikrofon po drugiej stronie, o, dobra, nie, i tu jest karta Belinger Euphoria MC202HD. A to musisz dla niego pulić. UMC. Nie? A do czego mi to będzie potrzebne? A już tłumaczę, tutaj moja mama w tle po lewej stronie, więc oczywiście nie przejmujcie. To będzie mi potrzebne do streamów tak zwanych outside'ów, jest taka stronka, wyjdź, otwórz okno, open window, co prawda nie jest za bardzo dostępna, no ale coś się da tam posłuchać. Ja właśnie postanowiłem, że coś takiego też tu muszę zainicjować, skoro mam warunki. Mam sprzęt. To czemu by się z wami nie podzielić, co się tutaj u mnie dzieje, przy okazji też coś się tam przyda do mojej pracy, generalnie. No, a więc się z wami żegnam, bo nie wiadomo, czy się ma tutaj, jak to się mówi, czas, więc mimo więcej zapraszam na vloga.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

A ja witam Was bardzo serdecznie z nowego laptopa firmy Acer i tutaj tak właśnie w tym laptopie mikrofon brzmi to jest mikrofon bodajże stereofoniczny tylko ja nie wiem czy do końca ten mikrofon aby na pewno w stereo nagrywa ale tak właśnie ten mikrofon w tym laptopie brzmi po uprzednio wyłączeniu wszystkich ulepszeń które były włączone domyślnie tak sobie ten mikrofon brzmi i tutaj jest wszystko na 100% także tutaj macie niewątpliwą przyjemność usłyszeć brzmienie mikrofonu w tym laptopie tylko tak jak mówię tutaj niby on jest stereo ale nie wiem czy to do końca można nazwać stereo ciężko mi to tutaj określić w każdym razie jakość mikrofonu jak dla mnie jest zadawalająca nie narzekam przynajmniej tutaj nie buczy jak w tamtym starym laptopie no i jak na moje wymagania jak na moje że tak powiem tutaj potrzeby ten mikrofon w 100% się sprawdza także tym miłym akcentem koncertem kończę ten wpis życząc Wam miłego wieczoru

Transcription

No to witajcie ludzie. Tym razem zbitam się z mikrofonu Rode MT1, jeżeli dobrze pamiętam. No i jest to mikrofon pojemnościowy, jest to mikrofon ze statywem, z popfiltrem. Co prawda mono, ale generalnie troszeczkę mi się zmieniły referencje, jeżeli chodzi o mikrofony. No i ten mikrofon posiada popfilt, posiada statyw, dosyć no masywny. Ten statyw możemy sobie regulować w górę, w dół, w przód, w tył, więc tak naprawdę może być to fajna sprawa do nagrywania modeli w RVC, czy do różnych podcastingów. On łapie sobie tak. Ja jestem teraz w ogóle odwrócony od niego, więc nawet on tak łapie, że ja sobie mogę, no nawet sobie mogę, o, iść tutaj, dobrze w pokoju, no i jeszcze będzie mnie jakoś tam słychać. Więc to jest mikrofon monofoniczny, ale dobry. Łapie tam jakichś łosów, pedofilów i tak dalej i tak dalej. No więc to jest bardzo fajną sprawą. A? Dlatego mi się trochę zmienił referencje, gdyż generalnie, być może tam gdzie pracuję, to może powstaną jakieś podcasty, ale ja się o tym nie mówię. No i jeżeli chodzi o podcasty, to właśnie ja się mogę uświadomić tak ładnie, przybliżyć się tutaj do mikrofonu i sobie ładnie opowiadać o czymś, jeżeli chodzi o podcasty. Wiadomo, muszę mieć ciszę generalnie i musiałbym... ...wyłączyć telewizor, bo i tak ten telewizor słychać, no ale mój głos jest o wiele bliższy niż to miało sytuację z Blue Yeti, no więc fajna sprawa. No i co w sumie by jeszcze powiedzieć o tym mikrofonie? No, na pewno jest to mikrofon już do takich profesjonalniejszych nagrań. No i chyba póki co tutaj tyle, a po resztę zapraszam na blogo.

nie no fajnie bżmi

Jeszcze koszyk kup, będzie ideolo.

Mam koszyk i popfiltr

acha, spoko.

Ja prezentacje mikrofonu z kturego nagrywałem do nie dawna, mam na blogu.
jego nazwa to jeszcze jedno nagranie, ale bez przesteru.

Transcription

Witajcie, mam nadzieję, że to mi się dobrze nagrywa. Mianowicie chciałbym pokazać Wam mój nowy nabytek, czyli ZOOM H1E. To są mikrofony wbudowane w tego ZOOMa. No i teraz się tym ZOOMem bawię, testuję go i jak na razie jest ok. Musiałem go troszeczkę poustawić, bo mi dźwięk przekierował na siebie, na swój głośniczek, ale już sobie poradziłem, żeby nie było syntezy słychać w głośniczku ZOOMa. Także jest ok. I on jest oczywiście stereo. Mogę zrobić, żeby było mono. O, i teraz podejrzewam, że będzie w mono. Ale ja wracam do stereo. No i co, mam nadzieję, że go dobrze ustawiłem. Niestety ustawienia poziomu zostało niebezpieczne. Są niedostępne, więc liczę na to, że będzie dobrze. Pozdrawiam.

Fajnie nagrywa, pozdrawiam.

odszumiacz wyłącz.

#797 Edited

Ale odszumiacz mi się przyda do tego, gdybym chciał nagrywać z laptopowego mikrofonu.

Transcription

Ale laptopowy mikrofon nie ma wpływu na mikrofony z ZOOM-a. Bo tam jak jesteś w panelu sterowania i masz podpiętego ZOOM-a, to wyłączasz ulepszenia tylko w mikrofonach w ZOOM-ie.

Dobra, to zaraz to ogarnę, tylko mam mały problem, bo obecnie kablem, do którego wpinałem Zooma, ładuję swój telefon, a nie mam drugiego kabla, którym mógłbym podpiąć Zooma.

Przed chwilą sprawdzałem, w dźwięku w panelu sterowania nie ma żadnych ulepszeń. Ale cieszę się, że już nie będziecie musieli słuchać szumów mojego Della, no i przede wszystkim jest dźwięk w stereo. To jest to, o czym od dawna marzyłem!