Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Założony przez wojtas 911 wpisów ostatni wpis 4 miesiące temu Strona 41 z 46

zakładka chyba zaawansowane
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Chodzi o otrzumiacz na eltenie.

aa noto sorki za nie porozumienie.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Ale przecież pisałem, że odszumiacz na eltenie przyda mi się, gdybym chciał nagrywać mikrofonem w laptopie, bo np. kablem USB C będę ładował swojego Samsunga Galaxy A70.

nie dostałeś oddzialneokabla do zooma w zestawie, że ładowarki od samsunga używasz?

No niestety, w zestawie ył tylko Zoom, i papiery. Nawet baterii nie było, musiałem wkładać swoje, które miałem w domu, ale z tym nie było najmniejszego problemu.

Dalej podtrzymuję. Wyłącz odszumiacz. Jak nagrasz coś raz na jakiś czas z laptopa bez odszumiacza, to i tak lepiej mieć go wyłączonego, bo przez większość czasu będziesz nagrywał z Zooma. Proponuję również zakupić dodatkowy kabel USB-C, nawet jakiś tani, a wtedy wszystkie twoje problemy znikną. :D

Tak, bo odszumiacz z eltena znacznie obniża jakość zoomowi.

Transkrypcja

No dobra, skoro mi radzicie, żebym wyłączył odsumiacz, to to właśnie to przed chwilą zrobiłem. Tak brzmi mikrofon Zuma bez żadnego odsumiacza. Jest stereo, z czego się bardzo cieszę. Mam nadzieję, że szumów z komputera nie słychać. Także życzę miłej, przyjemnej nocy. Ja tu sobie jeszcze trochę posiedzę, potestuję. Ale już niedługo będę się zwijał spać. Ale mnie jeszcze kusi, żeby troszeczkę potestować sobie tego Zuma, jak on nagrywa. I tak dalej, i tak dalej. Mam nadzieję, że mam go dobrze ustawionego i że nie będzie żadnego przesteru. Pozdrawiam.

Jest dobrze.

Transkrypcja

Cześć, widzę, że tu był poprzednio mój wpis z mikrofonu pojemnościowego SEX1. Teraz prezentuję Wam drugi mikrofon, który ostatnio nabyłem. Jest to tym razem mikrofon stereofoniczny, też pojemnościowy, tylko że mało membranowy. Mikrofon Superlux S502, ale ten pierwszy model, nie MK2, bo jest już wersja MK2. Tylko pierwszy model. To jest mikrofon stereofoniczny w technice ORTF. Tu macie separację kanałów mniej więcej. No tak wiadomo, to też pewnie będzie tam przetworzone. Tak jak SE jest wpięty do miksera Yamaha MG12, bo nie wiem czy w tamtym poście to powiedziałem. No więc teraz dopowiadam też i prezentuję właśnie. Super. Superluxa. To jest taki patyczek z dwoma takimi membranami. Mikrofon właśnie, no stereofoniczny. Jakby idzie od niego kabel napięć XLR. Pięciopinowy XLR rozgałęziony na dwa XLR-3 pinowe. Mikrofon potrzebuje napięcia Phantom. No jak to pojemnościowy. No i chyba tyle. Wygląda troszeczkę jak taki wałek z nóżką i po bokach. Ma takie membranki, rogi, po prostu kółeczka takie. A na nich są takie piankowe osłony. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Fajnie brzmi ten mikrofon

Transkrypcja

Witam, dzisiaj chciałbym się nagrać znowu z Zooma H1e, tym razem dlatego, że chciałbym przetestować tą, bo dostałem ostatnią gąbkę taką, taki futrzak, który wycisza dmuchanie i tak jak teraz sobie dmuchnę, no to mam nadzieję, że nie powinno być słychać tego dmuchania, ale jeszcze po to się nagrywam, bo chciałbym przetestować jak Zoom zachowa się, jak podepnę do niego zewnętrzny mikrofon, mam tutaj taki mikrofon na jacka i chciałbym go przetestować jak się Zoom zachowa. O i w tej chwili powinno być słychać z tego mikrofonu zewnętrznego, nie wiem dlaczego on mi wcześniej powiedział, że input overload, czyli że przekręczenie wejścia, za to przepraszam, no ale ciekawi mnie właśnie jak to będzie słyszalne, bo nie robiłem nigdy takiego testu, a chciałbym go zrobić, no i właśnie go robię w tej chwili. No i co, no i tyle. Mam nadzieję, że to będzie jakoś słyszalne.

Jak dlamnie to wmiare ok.

limiter wyłącz

Jaki limiter? Głośność jest już maksymalna, jeśli chodzi o tryb USB, odszumiacz na Eltenie też był wyłączony, a opcja Lowcut w Zoomie jest wyłączona, i żadnego limitera chyba nie ma.

Transkrypcja

Dzień dobry, witam serdecznie. Chciałbym się zaprezentować z nowego mojego nabytku, którego sobie właśnie dzisiaj nabyłem, czyli z Retekesa V115. Tak mnie z niego słychać. Mam nadzieję, że to mi się nagrywa z Retekesa. No i co mogę powiedzieć? Jestem zadowolony, nawet dużo stacji łapie to radio. No i ma taką jakość dźwięku, jaką właśnie ma. Zobaczymy jak to wyjdzie. To tyle.

Ten mic brzmi lepiej niż w moim egzemplarzu.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

bo tutaj jest poprostu jakoś dziwnie ustawiony, zdaje mnie się że coś w stylu lowcut jest włączone bo dołów nima

Nie no, on tak ma.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P