Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Założony przez wojtas 911 wpisów ostatni wpis 4 miesiące temu Strona 42 z 46

Transkrypcja

Powiem tak, co do mikrofonu w Retekesie, to ja myślę, że on jest nawet dobry, nie będę musiał koniecznie używać Zooma, a będę mógł, jeżeli będę chciał się kiedyś wypowiedzieć, to będę mógł użyć tego mikrofonu, przynajmniej nie będzie szumu z mojego laptopa Dell. No to tyle, to cieszę się, że mam i Zooma i Retekesa, także mogę sobie używać tego Zooma, czyli mam dwa zewnętrzne mikrofony dodatkowe, także jestem zadowolony.

Transkrypcja

No, każdy mikrofon ma taki, który mu najbardziej odpowiada, ale też nawet...

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Siema, siema, przychodzę do Was z nagrania z mikrofonu Novox NCX-2. Jest to mikrofon mniejszy na pewno niż Brietti, bardziej poręczniejszy, jeśli chodzi o przewożenie, a bo Brietti to wielki mikrofon, nie musimy tutaj nic przykręcać, skręcać, dokręcać, wystarczy wyciągnąć z pudełku, z pudełka już jest na takim trójnogu, postawić, podłączyć i używać. Jak słychać mikrofon, również ma stereo, też nawet ładne. Jest nieco cichy, więc generalnie ja sobie w systemie podbiję na 100. Również możemy mikrofon skręcać pokrętłem, głośność i głośność mikrofonu możemy pokręczać i również mikrofon ma możliwość przełączenia kombinacji, jeśli chodzi o mono lub stereo, też ma kapsuły. Może być kartą dźwiękową, bo ma wejście na słuchawki i co bardzo ciekawa rzecz, jeśli chcemy wyciszyć mikrofon z przyciska, nie ma już takiego przycisku jak w Blue Yeti, że się naciska na przycisk w Blue Yeti, tylko mikrofon ma taki dotykowy przycisk na szczycie mikrofonu i wtedy wyciszamy cały mikrofon, ale jest prosto do opanowania, wiadomo, gdzie on jest, no to wiadomo, że naciskamy, znaczy przejeżdżamy tak po tym przycisku i wyciszymy, następny raz jak przesuniemy po tym przycisku, to odciszymy. Mikrofon już jest jakby zaopatrzony w USB-C, do zestawu dają kabel USB, USB-C, no ale wiadomo, jak ktoś ma na przykład USB-C w komputerze, to może sobie kupić kabel USB-C, USB-C, będzie dobrze działać i mikrofon na Allegro teraz kosztuje około tam 320-340 zł, zależy gdzie kupuje i w jakim sklepie, a więc to jest prezentacji tego mikrofonu, fajnie zbiera, generalnie na pewno mi się nie rozłączy, jak miałem zooma pod mikserem, to mi się coś rozłączało, piszczało, tutaj, takich sytuacji nie ma.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Trochę dziwne to stereo, tak jakby w przeciwfazie Cię słychać, możesz pokazać jak on brzmi, jak będziesz się przemieszczał z lewej do prawej?
Ewentualnie, może to tak brzmi, bo nie mówiłeś do jego przedniej części?

Transkrypcja

A więc spróbujmy, teraz mówię do jego przodu, teraz jestem w lewo od mikrofonu, przemieszczam się w lewo od mikrofonu, lewo, lewo, lewo, a teraz będę przemieszczał się w prawo, w prawo, w prawo, w prawo, w prawo, w prawo, w prawo, w prawo, w prawo, w prawo, w prawo, w prawo i tyle. Więc zobaczmy jak to wyjdzie.

Transkrypcja

Ok, no teraz to widać trochę lepiej, słychać znaczy się, natomiast no ma takie coś takie zwężone to stereo, jakby jak się na przykład jest w lewej czy prawej stronie to się tworzy taki jakbyś był zdublowany z dwóch kanałów opóźniony jakąś milisekundkę po prostu taki, nie wiem chyba, że tam masz coś postawione, coś co się odbija dźwięk i tak to wynika. A żeby nie było tak na próżno to przy okazji jest to mikrofon słuchawek Fifine H9, jeżeli się nie pomyli, H9 tak, także pozdrawiam.

Transkrypcja

Cześć! Witam Was wszystkich bardzo serdecznie. Ja się teraz nagrywam z mikrofonów soundmanów, które już tutaj kiedyś prezentowałem. No co prawda wiadomo, że najlepiej to soundmany pokazać w kwestii binauralnej, no ale są jakieś tam nagrania na moim blogu. Mianowicie, o co chodzi? Dlaczego ja się jeszcze raz z nich nagrywam? Są one podłączone do, uwaga, uwaga, interfejsu audio na USB pod zasilaniem fantomowym 48V. No i ktoś tu teraz może powiedzieć, że no halo, halo, a 48V dla elektretu to jest za dużo, to się spali i w ogóle. No i to jest prawda. Gdybym tak bezpośrednio podpiął pod jakąś, powiedzmy, liściówkę taką zwykłą i dałbym 48V, to pewnie by się spaliły te elektryty. Pewnie by się spaliły, tak mi się wydaje. No wiadomo, lepiej nie eksperymentować, bo nie chciałbym tych mikrofonów zniszczyć, ale pewnie tak, pewnie by się spaliły. Ja tu jeszcze może okno otworzę. Nie będę tak kliwać w tej weftę. Ale o co chodzi? Chodzi o to, że one są podłączone do adaptera, który konwertuje napięcie fantomowe z 48V do takiego napięcia, jakie jest używane w mikrofonach elektrycznych, czyli powiedzmy od 2,5V do 10V. Z tego, co gdzieś tam wyczytałem, ten adapter, bez obciążenia ma napięcie około 8-9V, czyli napięcie 10V jest w stanie dostarczyć do elektretów. Aczkolwiek pod obciążeniem różnie to może być, bo to w zależności od tego, ile dany mikrofon potrzebuje. W każdym razie jakby jest pewne to, że ten adapter powinien dać tym kapsułom faktycznie to, no, powinien po prostu dać optymalne zasilanie tym kapsułom. No bo czasem jest tak, że rejestratury nie mają wystarczającego napięcia. Powiedzmy na przykład 2,5V i na przykład więcej nie. No. A te mikrofony z Soundmanów, z tego, co wiem, to one do takiego optymalnego działania to potrzebują 6V. Z tego, co wiem, bo tak wyczytałem w instrukcji przynajmniej. Więc... W teorii ten adapter jest w stanie im to zagwarantować. Są przynośne rejestratory, które są wyposażone w gniazdy XLR. Na przykład tutaj widziałem Zoom H1 XLR. Jest taki rejestrator. To właśnie od użytkownika Piotr. On mi go pokazywał. Tak więc, no, tak to wygląda. A pytanie, co to jest za adapter? Bo jak tutaj niektórzy się pytają, co to może być za adapter? No, to jest adapter od słowackiej firmy, która się zajmuje ogólnie produkcją różnych też mikrofonów, nie mikrofonów, takich innych rzeczy. Ten adapter się nazywa Ushi Phantom Adapter. Tak brzmi dokładnie jego nazwa. Jakby ktoś chciał sobie, że tak powiem, wygiglać. A mogę potem link ewentualnie do niego podać jeszcze. Gdyby ktoś chciał sobie go kupić. No. Nie jest to jakieś mega tanie urządzenie. Bo, no, ponad 200 złotych kosztuje. Aczkolwiek i tak jest to tańsza opcja. Bo na przykład jest taki adapter Rode VXLR. Który umożliwia podłączenie mikrofonów właśnie z zasilaniem plug in power. Tylko, że on jest na mono. No i ja widziałem, że on kosztował 160 parę złotych. Czyli za dwa adaptery Rode XLR, powiedzmy tam Pro, no to mamy już bardzo dużo. A ja zapłaciłem znacznie mniej, niż za dwa adaptery Rode XLR. Więc, no, mimo wszystko to się bardziej opłaca. Tak więc tak to właśnie mniej więcej wygląda. I tak te mikrofony brzmią pod tym adapterem. No mam nadzieję, że tutaj to wysterowanie jest w miarę okej. No starałem się, żeby to mniej więcej było równo. No. Tak więc to tyle.

Transkrypcja

To jest mikrofon w moim nowym komputerze. Nie pamiętam dokładnie modelu, ale to jest Lenovo ThinkPad. Nie wiem, co mam zrobić, żeby był głośniejszy, bo jest łośność na 100, a on jest cichy. To tyle. Czekam na porądek.

Transkrypcja

Ładnie brzmisz, podobnie do mikrofonu w Asusie.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Ale nie ma opcji zwiększyć wydajność mikrofonu, jest tylko w ustawieniach dźwięku jest głośność na 100 i wycisz. Nie ma opcji zwiększenia wydajności mikrofonu. Nie wiem czemu.

Transkrypcja

to nie wiem czemu, ale brzmi bardzo dobrze

Transkrypcja

Lenovo ThinkPad powiadasz. To w zasadzie wszystko tłumaczę. Jeśli to jest jakiś nowszy ThinkPad z ostatnich, powiedzmy, trzech lat, to tam ustawienia głośności mikrofonu najprawdopodobniej siedzą w tym narzędziu od Nachimic Audio Control, czy jak to tam się zwie. I trzeba to zrobić przez to, a nie przez panel dźwięku w Windowsie ten standardowy, bo to ze sobą niestety nie gada.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transkrypcja

No i wspaniały Elten uciął mi post. Mówiłem, że to ze sobą niestety nie chce gadać, komunikować się, więc te wartości mogą być różne. Zresztą w ogóle w Lenowcach jest problem z tymi mikrofonami od zawsze. Oni nigdy nie potrafili zrobić normalnego audio. Ja mam w laptopie na przykład ten problem od lat, że w zasadzie co odpalę Windowsa ponownie, to mam inną głośność mikrofonu. Albo da się ją zmieniać, albo nie. Zależy jak tam sterownik się załaduje. KONIEC!

Transkrypcja

Ja mam mikrofon zewnętrzny, głośność jest na 100%, tak samo na pokrętle, jak ktoś chce mnie wysłuchać, to może na antenie mnie zgłośnić, gdyby tego potrzebował, także jak na razie wszystko w porządku. I też, kiedy się nagrywam, to nie ma problemu.

Transkrypcja

Mowa oczywiście o strzałce w górę.

Transkrypcja

Dobra, już mogę powiedzieć jaki to jest dokładnie model To jest dokładnie Lenovo Thinkpad P16s generacja 4 AMD To jest chyba nowy laptop, znaczy nie wiem kiedy on wyszedł A jeśli chodzi o mikrofon to To jest mikrofon ERAI Jako się to dokładnie przedstawia Chociaż to dziwne, bo z jednej strony pisze mikrofon ERAI, a z drugiej strony jest Niby, że to Realtek Więc nie wiem o co chodzi No ale trudno

Transkrypcja

Dzień dobry, dzień dobry. Teraz test Eltergena Mobile z Samsunga Galaxy A53 5G na Androidzie 16. I zobaczymy jak ten mikrofon nagrywa, czy to nagra w stereo, czy w mono, bo na iOS nagrywa w mono. Zobaczymy jak tutaj, czy to nagrywa typowo Whatsappowo, czyli w mono i telegramowo, czy nagrywa stricte w stereo. Przejdź wyżej przycisk, krepli, angiowolcancelec, ołdin przycisk, send przycisk.

Transkrypcja

Нагревал моно, несетый.

Transkrypcja

A dupa tam mono, mi się przynajmniej wiadomość głosowa prywatna jak to testowałem na poprzedniej wersji nagrywała w stereo, zobaczmy jak będzie teraz, chyba że coś się po prostu zmieniło, ale wydaje mi się, że to zależy od telefonu, od tego jakie mamy domyślne audio ustawione w systemie. No i co, fajne, mogę załazić po świecie z apką i nagrywać, jakby jeszcze doszło do tego nagrywanie wpisów na blogi, czego już nie robię i co jest mi zbędne w tej formie, to byłoby śmiesznie. No i co, i to jest Asus Zenfone 10 i tak to się nagrywa. Już pierwszego buga zauważyłem, że jak klikam record to nie pstryka. Nie pstryka mi TalkBack tak jak bym kliknął na cokolwiek innego, więc nie wiem czy to się nagrywa czy nie, muszę to sprawdzić, albo poczekać aż będzie inny dźwięk i wtedy będę wiedział, że to się nagrywa. Co my tu mamy w ogóle za opcję, jest, o telefon mi się zablokował, a to jest ciekawe, ciekawe kto się dalej nagrywa. Sorry za spam, ale po prostu chcę to sprawdzić. O, nie mamy żadnej opcji. Nie ma paus ani nic, więc ta wiadomość jest bez sensu. No ale dobra, trudno, wysyłam jak jest.