Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Założony przez wojtas 911 wpisów ostatni wpis 4 miesiące temu Strona 43 z 46

Transkrypcja

Teraz się nagrywamy z iPhone'a piętnastki. No tutaj generalnie jest jakby takie troszeczkę piknięcie, że nagrywa, czy to bardziej przez mój solwer jest to jakoś tak ogłaszane, że wiadomo, że to się nagrywa. W Androidzie rzeczywiście nie ma żadnego potwierdzenia, czy to się nagrywa, czy nie. No i generalnie miało się mono, więc nie wiem. Oczywiście mogło coś się zepsuć. I pytanie generalnie, no bo inne apki mi nagrywają gdzieś tam w stereo na Samsungu, więc ciekawe ewentualnie, gdzie to zmienić w systemie audio, żeby korzystać z dwóch mikrofonów. Bo może to być tak jak WhatsApp i Messenger, które korzystają domyślnie z jednego mikrofonu i nic się z tym nie zdobyć, więc to może być tak. Tak, teoretycznie. A co to na blogu nagrywania na żywo?

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transkrypcja

I dokładnie mi też to się bardzo podoba, że będzie można chodzić sobie po pokoju, nawet po mieście i nagrywać wątki tudzież wpisy do wątków na telefonie. Jeszcze jak będą wprowadzone konferencje czy blogi i dzwonienie, to już w ogóle myślę, że wiele osób będzie z tego korzystać. Myślę, że to jest wątek o mikrofonach, więc podczas gdy ja testuję sobie mikrofon z iPhone'a, właśnie nagrywając się tutaj, również opowiadam o tym, że wiele osób z zagranicy, nie wiem, z jakiejś Tajlandii, z Malezji, takich innych biedniejszych krajów, oni bardzo często Androida używają, więc taki Altenger myślę, że to będzie strzał w dziesiątkę dla nich. Biorąc pod uwagę, że jest tam forum, jest tam blog, są wiadomości i wszystko inne, więc super.

Transkrypcja

O! I właśnie na iPhone'ie niestety zdobył się pewien błąd, gdyż gdy mi się ekran zablokował, nagrywanie zostało zapauzowane. Gdy dopiero odblokowałem, to znowu się nagrywanie zrobiło. Więc generalnie mówiłem o tym, że fajnie by było nagrywanie na blogu, coś tam na żywo. Bo można byłoby w parę generalnie fajnych sytuacji, gdzieś tam jedziemy, coś się dzieje, możemy od razu coś gdzieś tam komuś pokazać. A więc generalnie to będzie tyle.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transkrypcja

O tak, wpisy na blogu audio, to by było coś pięknego.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

#845 Edytowano

Jak by co to stworzyłem wątek na forum Eltena oficjalnym by tam spamować a nie tutaj ;).
Właśnie jest mono, a w poprzedniej wersji appki było stereo.
Blogi blogami, może w końcu opcja nagrywania shortsów na feedzie. Myślę, że to by zażarło.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transkrypcja

No to uwaga, uwaga skoro ten wątek się zrobił taki testowy no to to ja dorzucę swoją cegiełkę nagrywam się oczywiście z Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, telefon też inne próbki z niego są na blogu mało nim nagrywałem, co prawda było mało, wiadomo że lepiej mu zoom nagrywa, ale jakieś tam próbki są na blogu także tak to właśnie wygląda no i teraz tak, jak to wysłać o jest tu send

Daszek oj sorry nagrałem się przed tym jak przeczytałem ten post. Więc następne testy już przeniosę tam

Transkrypcja

Wszyscy mają mikrofon, mam i ja dokładniej dwa mikrofony, konkretnie Fifine M9. Są to mikrofony bezprzewodowe, krawatowe, działające najprawdopodobniej na 2,4 GHz i producent deklaruje maksymalny zasięg od odbiornika na 50 metrów. Generalnie u mnie zasięg całego sprzętu bezprzewodowego kończył się albo na schodach, albo po prostu gdy z nich zszedłem, a tutaj jest naprawdę fajnie. Tutaj jak zostawiłem na stole na dole w salonie, podpiąłem do góry odbiornik do komputera, zasięg był nadal i nic się rwać nie chciało, więc jest to naprawdę potężny sprzęt. Mikrofony te prezentował parę dni temu Patryk w Tyfopodcaście i stąd właśnie się na nie zajawiłem. Ich przeznaczenie jest bardziej reporterstwo. Po to są dwa, po to jest stereo, że można przypiąć jeden do siebie, a drugi do swojego rozmówcy jak robimy jakiś wywiad, ale kto zabroni nam podpiąć do siebie obydwa, tak jak zrobiłem właśnie ja i tak jak zaprezentował to również Patryk. Ale gdyby ktoś zapytał po co dokładnie kupiłem ten sprzęt, odpowiedź jest najprostsza na świecie. Będąc w różnych miejscach, chcąc nagrać cokolwiek od lat używam już głównie telefonu, nie bawię się nawet w rejestrator i tak dalej, zresztą bardzo mało już nagrywam. Ale zapraszam. Zawsze mam ten problem, że jeżeli już faktycznie chcę coś zarejestrować, no to muszę ten telefon trzymać w łapie. Często nie mam jak go trzymać w łapie i trzymam go jak głupek w kieszeni, przez co jakość nagrań jest tragikomiczna. A wspomniane tutaj ci fajne mają dwie możliwości podpięcia. Pierwsza to jest wpięcie się w wejście liniowe w samym odbiorniku, druga to wpięcie odbiornika w jakikolwiek sprzęt wspierający USB. No i w zestawie dają niestety tylko i wyłącznie kabel USB-C na zwykłe, więc muszę sobie dokupić cena. Chcę, bo takiego kabla po prostu nie posiadam i sprawdzę jak to będzie chodzić z telefonem. Najprawdopodobniej rozwiązuje to mój odwieczny problem nagrywania z kieszeni. Gdy przypnę sobie dwa, no to będę mógł normalnie nagrywać stereo, otoczenie względem siebie. Tak jak to robię zawsze z telefonem czy innym rejestratorem. Zawsze znaczy wtedy, kiedy mogę tak zrobić. A jak przyjdzie nagrać jakiś wywiad, jakąś audycję, cokolwiek, to też jest świetne rozwiązanie. No i druga rzecz wynikająca z mojego lenistwa. Ja często nie chcę mi się siedzieć przy biurku, a akurat muszę zamienić z kimś kilka słów. I wtedy wystarczy, że będę miał taki mikrofon, nawet jeden, mono, bo po co się tutaj ustereofoniczniać. Dla mnie moda na stereo wśród niewidomych na różnych platformach jest dalej trochę niezrozumiała. Bo przecież z tego tylko gadasz. I tak, mówię to do Was właśnie w tym momencie stereo, ale chodzi o zaprezentowanie możliwości sprzętu, więc dlatego tak robię. Wracając, dzięki temu mogę leżeć na łóżku, łazić po pokoju. Nie muszę trzymać dynamika w łapie i mogę rozmawiać komfortowo z drugim człowiekiem. Idąc dalej z prezentacją, mikrofony mają również wbudowany odszumiacz, co się może przydać, jak jesteśmy gdzieś, gdzie jest po prostu hałas. Naciskamy sobie dolny przycisk i właśnie w tym momencie słyszycie mnie już z odszumiaczem. I jak pewnie możecie zauważyć, sprzęt nie ma praktycznie żadnych sumów własnych. Ten przetwornik w sensie, który jest tam w odbiorniku. Odszumiacz włącza się na samych mikrofonach, a na nadalniku mogę je sobie, na przykład, tak jak to zrobiłem w tym momencie, zmonofonizować. Odszumiacz dalej działa. Jak go wyłączę, to będzie w ten sposób. No i teraz, jako, że mam dwa na sobie, no to słychać mnie jak idiotę. W ogóle zauważyłem, że jak jest stereo, to troszkę się ścisza samo audio. Popatrzcie zresztą na szum. Teraz jest stereo. Teraz jest mono. Teraz jest mono. Mono jest głośniej. No i mamy jeszcze możliwość manipulacji głośnością mikrofonów. Do tego używamy przycisków po drugiej stronie urządzenia. Mamy jeden od lewego, jeden od prawego. Niestety nie da się dwóch jednocześnie sterować. Pokażę to może faktycznie na przykładzie lewego. Mówię teraz sobie do niego cały czas. Naciskam przycisk. Jak można zauważyć, dźwięk się trochę ściszył i głośniej jest na prawo. Teraz dźwięk się w lewym trochę podgłośnił, a teraz będzie na maksa. Mikrofony mogą oczywiście działać niezależnie. Mogę sobie wyłączyć prawy. I to też jest fajna rzecz do wspomnienia, bo z mikrofonami przechodzi takie pudełeczko i jak wsadzimy do niego mikrofon, właśnie wsadziłem prawy, to jak możecie zauważyć, się wyłączył. Ale jak wyjmę go sobie z powrotem, no to po chwili powinien wrócić. O właśnie, jest. Coś jak AirPodsy po prostu. I skoro jestem z jednego, to się zmonofonizowałem. Teraz go odepnę. I tak brzmi, kiedy mówię do niego bezpośrednio. No i jak słyszycie, są lekkie popy. Na wietrze też popy mogą być. Od tego mamy kolejną fajną rzecz w zestawie. Coś, co mi osobiście najbardziej przypomina kocie futerko. Podobno to się nawet nazywa cat coś tam, więc coś w tym jest. I co fajne, w przeciwieństwie do większości, tych wszystkich wynalazków, bezprzewodowych, przewodowych, mikrofonów słuchawkowych, etc. Ten popfiltr nie jest nakładany, jak wszystkie, a po prostu się go nakręca. I ma się pewność, że jakich warunków byśmy nie mieli, to on po prostu nie spadnie i się nie zgubi. No tak więc to chyba tyle, co mogę powiedzieć o tych mikrofonach. Miał być to 30 sekundowy post, a wyszła wielka recenzja, no cóż, zdarza się. I tak będą pewnie kiedyś dogrywki, bo będę chciał potestować je szerzej na otwartym terenie itd. To co? Ciebie też, panie, schowamy do pudełeczka.

A jak wygląda parowanie tych mikrofonów z telefonem?

#850 Edytowano

Jak nikt nie odpowie, to opiszę, bo dziś już powoli się zbieram do snu, więc w razie czego się przypomnij

podłączasz odpowiedni kabel czy odbiornik, który masz w zestawie do telefonu włączasz i działą, chyba coś jak klawiatury bezprzewodowe te na 2.4 czy słuchawki.

Gdyby to było takie proste jak mówisz to bym o to nie pytała.
Daszku, proszę opisz to parowanie.

Transkrypcja

Tak więc jak łączyć mikrofony Fifine z telefonem? Pokażę na swoim przykładzie na telefonie z systemem Android. Jak wszyscy wiedzą, Fifine przychodzą do nas w takim małym pudełku i ono ma za zadanie je ładować, etc., etc. I gdy mikrofony bądź nadajnik zostaną włożone do pudełka, dane urządzenie, tam włożone się, po prostu wyłączy. Dlatego najlepiej najpierw wyjąć mikrofony, a następnie nadajnik. Aby spiąć wspomniane mikrofony, będziemy potrzebować kabla USB-C na USB-C. Jedną końcówkę wpinamy w odbiornik, drugą końcówkę wpinamy w telefon. Teraz mikrofony w zasadzie powinny już działać. Natomiast jeśli do nagrywania głosu użyjemy wbudowanej aplikacji Dyktafon, efekt będzie nijaki. Najlepiej do tego celu skorzystać z zewnętrznej aplikacji nagrywającej, takiej jak np. HQ MP3 Recorder. Tą aplikację również będzie trzeba oczywiście skonfigurować po to, aby współpracowała z naszymi mikrofonami. Specjalnie zwolniłem RH Voice'a, gdyż nie wiem, czy wszyscy zainteresowani zrozumieją go na 121%. Wchodzimy sobie w aplikację, wybieramy HQ MP3. I teraz, gdy normalnie rozpoczniemy sobie nagrywanie, może okazać się, że nasz telefon domyślnie używa takiego trybu nagrywania, który nie wspiera mikrofonów FIFINA i trzeba go zmienić w ustawieniach. Aby tego dokonać, wchodzimy w ustawienie aplikacji. Swoją drogą i tak warto tam zajrzeć. Wchodzimy w zakładkę Nagrywanie. Tu możemy wybrać format. Tu możemy wybrać przepływność. Polecam nagrywać w 320. Ja już to sobie wcześniej ustawiłem, gdyż z HQ korzystam od lat. Tego najlepiej nie ruszać. Wybieramy mikrofon. Domyślnie zazwyczaj jest wybrany właśnie ten. My wybieramy sobie ostatnią opcję. Warto również zaznaczyć sobie tryb stereo. Warto również zaznaczyć sobie tryb stereo. Warto również zaznaczyć sobie tryb stereo. Warto również zaznaczyć sobie tryb stereo. Jeżeli będziemy chcieli używać dwóch mikrofonów. Tryb stereo. Korzystaj z obydwu mikrofonów, jeśli to możliwe. Nie wybrano. Pole wyboru. Testuję. W toku. Progres. Pasek postępu. Poza listą. To urządzenie nie wspiera nagrywania w trybie stereo. W obydwu kanałach wykryty jest ten sam sygnał. Po więcej informacji odwiedź stronę http://kurecorder.com. I tak dalej, i tak dalej. On nas pyta, czy się włączyć mimo to. No ja mam tak skonfigurowane FIFINE, że po prostu mam jeden mikrofon, więc nie jest na dwóch stereofonicznie. Wybieramy, że chcemy włączyć. Wrócimy. I jak już wróciliśmy, możemy sobie rozpocząć nagrywanie. Mikrofon FIFINE'a trzymam w lewej dłoni blisko siebie, a telefon leży sobie na moich kolanach. I możemy zauważyć, że wszystko działa tak, jak należy. W samej aplikacji możemy od razu odsłuchać sobie nagranie. Przejdź wyżej przycisk poza listą. Mikrofon FIFINE'a trzymam w lewej dłoni blisko siebie, a telefon leży sobie na moich kolanach. I możemy zauważyć, że wszystko działa tak, jak należy. Wszystko działa tak, jak należy.

Transkrypcja

Warszawa. Wszystkich tutaj serdecznie. Nowy Mike, nowy komputer, nowy świat, nowy szczyt, nowe miejsce. Widzimy się później. Do zobaczenia.

Transkrypcja

Cześć, nagranie może być trochę ciche, ale to i tak sobie można podgłośnić. Z czego ja się nagrywam? A nagrywam się z mikrofonów bezprzewodowych Holyland Lark A1 To jest taki zestawik, bardzo, bardzo, bardzo prosty Etui ładujące plus mikrofony na magnetyczne klipsy plus odbiornik USB C oraz odbiornik lightning Można też do iPhone'a podłączyć, gdyby ktoś tam chciał Przedstawia się to tak Mikrofony są teraz obecnie ustawione w tryb stereo i obecnie leżą na biurku jako mikrofony płaszczyznowe Mógłbym się pobawić w jakieś techniki stereofoniczne ale jeszcze tutaj nie próbowałem robić takich szczegółowych, że tak powiem kwestii No i co mogę o nich powiedzieć? Testuję je dosyć krótko, aczkolwiek słyszałem już inne nagrania i mi ten dźwięk ich się jak najbardziej podoba oraz to jak one chodzą A co do zasięgu no to trzeba będzie przetestować bo na ten moment to za bardzo jeszcze nie mam jak a jak się cieplej zrobi to niż tam powychodzę, polatam na zewnątrz W sumie teraz nawet też jest dosyć ciepło ale po prostu bardziej mam na myśli że jak będzie na tyle ciepło, że nie będę musiał ubierać kurtki czy czegoś tam to wtedy wtedy... bardziej się tym pobawię przetestowanie zasięgu zobaczymy jak to będzie ale jestem ogólnie zadowolony no i tak to mniej więcej brzmi

Jakość jest troszkę niska, no ale to kompresja audio w Eltenie.

A ile one kosztują?

Powiem tak, 209 zł obecnie z USB-C, 250 z Lightning, niestety ceny tak sobie skaczą bo np jeszcze nie dawno były za 169 zł.
Ale jeśli serio byś takie chciał i nie używasz iphonea to polecam wersję z USB-C
Wersja combo zawiera i usb-c i lightning.

Znaczy szukam czegoś, co by mi umożliwiało nagrywać binauralnie i żeby współpracowało z Zoomem H1E. Nie wiem, czy do Zooma da się podpiąć jakiś mikrofon po USB C, na pewno da się po minijacku.