Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Założony przez wojtas 911 wpisów ostatni wpis 4 miesiące temu Strona 39 z 46

Transkrypcja

A więc witajcie, a to jest mikrofon z słuchawek Logitech G733, to są słuchawki radiowo-cyfrowe, czy tam radiowe, narajnik jest dopilany do USB, no i słuchawki są bezprzewodowe, zasięg do około 30 metrów, a to jest mikrofon dedykowany przez Discorda niby, to są słuchawki gamingowe, i mikrofon jest do tych słuchawek dopinany, czyli jest na lewej słuchawce mały jack, i tam po prostu wpinamy mikrofon, co ja na początku myślałem, że to jest antena. I tak sobie on brzmi, on jest fajny do mikrosipa, na przykład jeżeli byśmy pracowali jako techniczni, telemarketer, do Skype'a, do Messengera, do Whatsappa, bo Blue Yeti jednak sobie z tymi aplikacjami średnio radzi.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Miałem podobne, ale jakto w takich słuchawkach ta jakość nie jest za wysoka

hehe ciekawe to coś, miałem kiedyś chyba coś podobnego, tyle, że tak samo w słuchawkach był mikrofonon wpinany, i jego brzmienie było podobne.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

a ja miałem takie, gdzie ten mikrofon był jak by składany.

jak składany?
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

No jakby miałeś, załóżmy tu jest bok słuchawek, miałeś mikrofon taki, no i mogłeś go jakby wsunąć tak w słuchawki, bo jakby mikrofon jak jest z reguły to ci tak jakby dynda, nie, przed tobą czy tam coś i on był ruchomy i mogłeś go tak jakby pchnąć tak, żeby nie wisiał, tylko się jakby wsunął w słuchawki, tak jak, no nie wiem jak się to wytłumaczyć zbytnio.

heh ciekawe, pierwszy raz o czyms takim słysze

Transkrypcja

bo to są słuchawki gamingowe, one nie mają mieć nie wiadomo jak super jakościowego mikrofonu tylko żeby na przykład nie wiem sobie móc pogadać na czacie na CESie czy coś takiego tak samo zresztą jak te słuchawki inne od Logitecha G430 one też są właśnie takie jak 700 tak to się mówi, ale one nie mają mikrofonu doczepionego tylko wbudowane

Brzmisz przez nie młodziej

ja zawsze młodo brzmie :D

Transkrypcja

Witam was wszystkich bardzo serdecznie ja teraz aktualnie nagrywam się z nowego laptopa znaczy z nowego nie nowego ja go mam od dłuższego czasu ale nie miałem czasu żeby go konfigurować bo nie było w domu wiadomo internet takie sprawy inne i po prostu ja tego laptopa nie brałem bo do szkoły używam innego takiego ultrabooka a to jest taki laptop ale jest taki bardziej stacjonarny bym powiedział bo 15,6 no trochę ciężki jest to msi gl 66 12 uek taki to jest model dokładnie tego no i tak brzmią jego mikrofony oczywiście i generalnie w ogóle jest śmieszna sytuacja bo nie wiem czy to jest wina sterownika ale wydaje mi się że to chyba jest raczej po stronie hardware'owej i coś skopane ale mianowicie są zamienione kanały stereo oczywiście we wszelkich programach typu jakieś duff nie wiem ripper nie ripper to wszystko to można odwrócić ale jestem teraz z lewej strony laptopa a mi mówi oczywiście z prawej strony pewnie słyszycie to wszystko teraz ja się przesuwam na prawą no a pewnie to słychać z lewej no i to stereo i tak jest takie wąskie więc i tak z dalszej odległości to nie ma wielkiego znaczenia bo to takie typowe laptopowe no i to jakość mikrofonów jest taka no no nie najlepsza taka no w sumie no widziałem lepsze mikrofony w laptopach ale no ale nie jest coś jakoś tragicznie jakoś tam da się w miarę ten no nie wiem czy to jest wina sterowników czy to jest coś po stronie sprzętowej no ale tak to wygląda

Transkrypcja

Powiem tylko tyle, że ten laptop ma twój bardzo ładny mikrofon, naprawdę bardzo ładnie brzmi i szczerze ci powiem, bardzo mi się podoba jakość tego twojego mikrofonu w laptopie. On trochę brzmi podobnie do mojego Asusa, co kiedyś miałem i do Toshiby, którą też kiedyś miałem, troszkę podobnie brzmi.

Transkrypcja

Tak jeszcze mi się przypomniało o różnych mikrofonach, że się nudziłem, przeglądałem sobie wątek i przypomniało mi się, że ja kiedyś, jak kolega przeglądał pewne oferty, no natrafił na dość ciekawy mikrofon za, uwaga, uwaga, 4 złote. Znaczy, ja go kupiłem za 4 złote, bo tam on normalnie chyba kosztował 6 coś, tylko, że tam jak coś, jakiś kwadrat, bo to był coś tak. Ale no dobra, no nie oszukujmy się, różnica między 6 a 4, no to nie jest wielka, więc i tak, i tak wyszło to bardzo tanio i to naprawdę mega tanio, po prostu taniej się chyba nie dało. I no ten mikrofon brzmi właśnie w taki sposób, no nie jest to jak... Jakoś ten, no czego tu się spodziewać za 4 złote, ale jednak ja na 4 złote spodziewałbym się znacznie gorszego dźwięku. Ten dźwięk nadaje się do słuchania, nie jest jakiś asłuchalny bardzo mocno, no. Od biedy mógłby ten mikrofon posłużyć za jakiś komunikator albo coś. Jedyna wada tego mikrofonu jest taka, że on nie jest ekranowany i słychać przy dźwięku 50 Hz. On w tej chwili... Jest podłączony do rejestratora ZOOM H1N, który jest podłączony do komputera, po prostu służy jako karta dźwiękowa. I na przykład jak ja podłączam bina uralki pod ten rejestrator, też przy komputerze na przykład, no to tak mi się nie dzieje. Nie mam tego przy dźwięku. Więc to jest ewidentnie po prostu wina ekranowania. Po prostu kabel nie jest ekranowany. I tyle. Mam jeszcze... Jeszcze jeden mikrofon. A, no i to. On jest na jacka, tak. On jest na TRS-a. Czyli on ma normalnie stereofoniczny jack. Mimo tego, że ten mikrofon jest mono, no to on jest stereofoniczny. W tym sensie, że w dwóch kanałach jest, a nie tak lewokanałowo jak te inne. Mam jeszcze jeden taki mikrofon jackowy. Taki na takim długaśnym... Na takim kablu, takie małe coś. Tylko teraz akurat tego nie jestem w stanie znaleźć. Jak to znajdę, to też nagram prezentację. Ja to akurat dostałem za darmo. A, i mam chyba jeszcze jeden jakiś mikrofon. Taki bardzo mały, na takim bardzo sztywnym kabelku. Tylko, no nie wiem, musiałbym poszukać te mikrofony, sprawdzić. Bo coś tam ostatnio się człowiek chciał potestować i ten... A, no i jeszcze jedno. Ten mikrofon ma fizyczny wyłącznik. Jak na przykład, nie wiem, mamy stacjonarkę. I no... Ktoś nie chce, żeby go podsłuchiwano, to ma fizyczny przełącznik. Ta-dam! Można się odciąć od wszelkiej inwigilacji. No, także... To tyle.

#774 1 polubienie

Transkrypcja

To ja mam podobnie, jeżeli chodzi o to, co ty mówisz, to znaczy tutaj w laptopie, z którego obecnie nagrywam, nagrywam z mikrofonu ze słuchawek, które są na USB. No i ten laptop kiedyś miał wymieniony zasilacz, no i skutkiem czego po prostu jest sytuacja, w której kabel od zasilacza również nie jest ekranowany. No i niestety, jeżeli ja bym chciał teraz nagrywać z mikrofonów laptopowych, bo ten laptop ma mikrofony stereofoniczne, bo to jest laptop z filmu HP, który zakupiłem w 2017 roku i bardzo dużo nagrań z tego laptopa jest właśnie w tym wątku. No to niestety byłoby to samo, co masz ty w tym mikrofonie za 4 zł. Tutaj obecnie, tak jak przed chwilą. Tak jak wspomniałem, nagrywam się z mikrofonu z słuchawek, no ale niestety, jakby się tak wsłuchać, to w tle jednak to obliczenie gdzieś tam słychać. Jedynie, gdzie tego obliczenia nie ma, no to w Olympusie. Jeżeli bym podpiął tu Olympusa, to w ogóle tego obliczenia nie ma, tego 50 kHz. Ale tak, no to on niestety jest i musiałbym prawdopodobnie wymienić kabel w tym zasilaczu, żeby się tego pozbyć. No i jeszcze z mikrofonów, jakie mam, to mam jeszcze mikrofon, z którego też tutaj ogólnie na forum głosowym, przepraszam, było bardzo dużo wątków z niego nagrywanych. To jest mikrofon taki ze stojakiem, bo również z wyłącznikiem i włącznikiem, który jeszcze kupowałem w Warszawie, w Arkadii chyba w 2017 albo na początku 2018 roku. No i do tej pory. Mój mikrofon jest gdzieś w szufladzie, leży sobie i działa. To jest standardowy mikrofon, który kosztował, podejrzewam, jak pamiętam, 30 złotych. Nawet myślę, że do tej pory można byłoby ten mikrofon kupić. No i on sobie służy, znaczy właściwie, przepraszam, leży sobie do tej pory i jest nieużywany. Ale jak na jakość za 4 złote, no to powiem Ci szczerze, że nawet dobrze brzmi. Także tyle. Powiem, życzę miłego poranka i całego dnia.

#775 1 polubienie

Transkrypcja

Hej, mój laptop HP, z którego mogłem się tu nagrywać chyba, myślę, że tak, postanowił umrzeć do tego stopnia, że jesteśmy w stanie jedyne co z niego wykrzeszać to szum, czyli po naciśnięciu przycisku on tylko szumi, nawet ekran się nie świeci, nic. No, a że maj, czerwiec jest bardzo trudnym czasem dla studentów, ponieważ są to początki sesji, są to ostatnie prace zaliczeniowe, kolokwia, także na gwałt był mi potrzebny komputer, a więc wypożyczyłem sobie komputer z biura osób niepełnosprawnych na uniwersytecie. Jest to jakieś tam DL, ma 16 giga, ma jakiś tam dysk SSD, no i to właśnie są z niego mikrofony, które to postanowiłem zaprezentować w tym wątku, ponieważ... chyba on właśnie do tego służy, albo też dlatego może, żeby móc sobie ten sprzęt odświeżyć za jakieś 15 lat, kiedy będę już w totalnie innym miejscu, tak, myślę, że jest to dobry wątek do robienia sobie takich wspominkowych nagrań, także posłuchajcie sobie tego i co, dobranoc.

Transkrypcja

No i bardzo fajne masz te mikrofony w tym laptopie. Powiem Ci szczerze, bardzo mi się podobają te mikrofony. Ogólnie w Dellach są też bardzo dobre mikrofony, tylko tam jest zazwyczaj problem z wyłączeniem ulepszaczy. Z tego, co słyszałem. No, jeżeli chodzi o moje nagrania z Della, no to tutaj w tym wątku gdzieś chyba dwa modele Della przewinęły. I tutaj fakt faktem, masz rację, ten wątek służy do odświeżania sobie różnych też wspomnień mikrofonowych, że tak powiem. A póki co jakoś udało mi się zmusić Olympusa, żeby mi nie przerywał nagle w trakcie nagrywania, czy żeby się po prostu nic nie działo. No i jak na razie działa ten Olympus, więc póki co jakoś te nagrania będą z tego Olympusa tutaj szły, czy na forum głosowym, czy na blogach. Przepraszam, na blogu. Także na razie życzę Wam, miłego wieczoru.

Tak, sam przerabiałem problem z cudnie dostępnym panelem del audio, oraz jeszcze lepszymi ulepszeniami, aż się zdziwiłem, że tu icxh nie było, chyba wyżej wspomnianego panelu także, ale szczerze nie wgłębiałem się w to zbyt, bo zadowoliło mnie to, że mogę sobie normalnie w dźwięku odznaczyć, wszystko to, co chcę.

ale naprawde bardzo ładne brzmienie

Jak na laptopa, może tak.

heh raczej napewno, to musi być chyba z tych nowszych laptopuw