Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Started by wojtas 911 posts last post 4 months ago Page 38 of 46

tak samo nagrywa jak matiego
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

No tak, bo to ten sam model haha

no ja oddałem zooma matiemu, i powruciłem do olimpusa.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

ja mam h1n i h2n ty miałeś mojego h2n h1n trochę inaczej nagrywa niż h2n
Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Tak więc witam Państwa serdecznie z nowego mikrofonu w laptopie, w znacznie z nowego laptopa Lenovo IdeaPad S540. Tak to sobie brzmi, mikrofon bardzo ładnie zbiera dźwięki z odręczania, na przykład tak jak mam dzwony za oknem, to ja jest tu się dość cicho, a ten mikrofon je bardzo ładnie eksponuje. Jeżeli coś, to na pewno mogę zrobić jakąś krótką prezentację, jakieś ambienty nim ponagrywać, bo laptop jest mały i mogę go w zasadzie wziąć wszędzie. Jest mi to mikrofon stereofoniczny, teraz jestem z prawej, a teraz jestem z lewej. Tak to brzmi z bliska, ale jak brzmi z daleka chwilowo, nie pokażę. Taka oto króciutka prezentacja, nie do końca porządna, bo tak bardzo na spontanie. No i cóż, to byłoby na tyle.

Ulotka, miouuuu!

Transcription

Cześć, witajcie. No dobra, no to jak mikrofony to mikrofony. Akurat jest taka sytuacja, że potrzebowałem podpiąć mikrofon pojemnościowy i z niego się chyba jeszcze nie nagrywałem na Altenie, więc się nagrywam. Jest to mikrofon SE, czyli SE Electronics X1S. Jest to mikrofon pojemnościowy, wielkomembranowy. Jest zamontowany sobie na statywie. Z tyłu ma refleksjon filtr też firmy SE oraz popfiltr z takiej siatki metalowej. To nie jest nic materiałowego, tylko to jest taka bardzo chropowata i taka, że można się skaleczyć. Gumowa, nie gumowa, przepraszam, okrągła siatka. Również... SE. Jak mnie zaskoczył, nie, to jakiś inny znaczek jest. Ale to wszystko było w zestawie. Koszyk też tak zwany zestaw jeszcze w sklepie Studio Bundle, czyli tam jeszcze chyba kabel był w tym wszystkim. Tak, kabel też był. No i to jest wpięte do miksera Yamahy i do... A, mikser jest wpięty do Behringera UMC 18-20. Natomiast tor jest czysty. Nie ma tu żadnych ulepszeń, żadnych takich innych wspomagaczy. Tak mi się wydaje. Nie, no tak, korekcja jest chyba na zero. Może kompresor jest tylko... No w każdym razie tak, to jest jego brzmienie takie bezpośrednie.

Transcription

To skoro o laptopach mowa, to nagrywam się z mojego laptopa HP, którego kupiłem sobie w listopadzie ubiegłego roku i mogliście już go słyszeć na jakimś tam blogu w paru wątkach, ale no tak dla może formalności to też się z niego nagram. To jest stereo, uważam, że brzmi nawet nieźle, no i cóż bym mógł o nim powiedzieć, chyba wystarczy tyle co jest.

Transcription

Ten mikrofon ma chyba jakąś lekką komprechę, tak przynajmniej mi się wydaje, bo na przykład zooma Ciebie zupełnie inaczej słychać, zupełnie inną barwę głosu masz na tym mikrofonie.

Transcription

No wiesz, to są mikrofony laptopowe, one mają zawsze jakieś nakładki w sobie takie, które tamten dźwięk je jakoś przetwarzają, nie jest taki jak z rejestratora czy z innego jakiegoś tam mikrofonu, więc...

Transcription

No więc moi drodzy, witam serdecznie. Ja tutaj wrzucę to wszystko bez jakiejkolwiek obróbki. Skoro tak się wszyscy tutaj chwalicie, na jakim sprzęcie nagrywacie, to może ja powiem coś o swoim. Jak niektórzy wiedzą, duża część może nie wie, ja się od ładnych kilku lat zajmuję tworzeniem muzyki, tworzeniem rapu. No i tak ten sprzęt u mnie się przez lata aktualizował. Aktualnie wygląda to w sposób następujący. Wszystko oparte jest to mikser Mekiego, Meki 16-42 VLZ Pro. Do niego są przypięte dwie karty dźwiękowe. Jedna to Creative, a Sunblaster X-Fi 5.1. Jako taki niezależny odsłuch. A druga to jest M-Audio M-Track Plus. To już jest pełnoprawny interfejs. Raczej powiedzmy niska półka, ale wyżej niż niżej. Co dalej? Co ja tutaj jeszcze posiadam? Właśnie mikrofon. Mikrofon jest to Rode NT1-A. Polowałem na ten mikrofon bardzo... Przepraszam. Polowałem na ten mikrofon bardzo długo. Przez kilka ostatnich lat nagrywałem się na MXL-u 990. No, ostatnio mi się udało. Nie wiem, już może drugi miesiąc mam ten mikrofon i jestem z niego naprawdę bardzo zadowolony. Oceńcie sami. Piszcie może jakieś sugestie. Może ja w czymś mógłbym wam doradzić. Także do usłyszenia.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Transcription

Siema, właśnie się nagrywam z nowego laptopa tak jak i z nowego mikrofonu można powiedzieć a jest to laptop Asus Zenbook 13 UX333 zakupiony przeze mnie parę dni temu dzisiaj go właśnie skonfigurowałem parę minut temu dlatego jeszcze nie mam tutaj wszystkiego ustawionego ale co do mikrofonu, no właśnie jak możecie usłyszeć mikrofon jest całkiem przyzwoity jest stereofoniczny mam nadzieję, że się nie przestorowuję albo nie jestem za cicho, bo ściszyłem nagrywałem wcześniej, ale był lekki przester tak więc postanowiłem, że trochę to przyciszę i mam nadzieję, że dobrze słychać moim zdaniem mikrofon jest przyzwoity naprawdę bardzo dobry jak na laptopa i bardzo polecam

Transcription

Dzień dobry, dzisiaj chciałabym się przywitać z Państwem z mojego nowego nabytku, który mam od kilku dni, niecały tydzień w sumie, chyba. Nie pamiętam, szczerze mówiąc musiałabym spojrzeć. W każdym razie ten nowy nabytek to mikrofon Novox NC1. O, tak to się chyba mówi. Czarny, ze statywem, z popfiltrem, uchwytem i innymi dziwnymi rzeczami. I muszę przyznać, że działa on bardzo sprawnie i bardzo fajnie mi się go używa. No, to chyba tyle, co chciałam o nim powiedzieć, bo nic więcej mi mądrego do głowy nie przychodzi. Dziękuję.

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska

Transcription

Wiem, że byłam trochę za blisko, wiem, teraz stoję dalej, będzie lepiej, no tak czy inaczej muszę Wam powiedzieć, że bardzo dobrze mi się go używa. Mojego Zuma też mam właśnie w ręku i on ma się dobrze i ogólnie wszystkie moje sprzęty mają się dobrze. Jeżeli dorobię się czegoś nowego, bo jeszcze mam w planach kupić przynajmniej ze dwa mikrofony, to na pewno o nich opowiem.

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska

Transcription

Witam Was drodzy Eltenowicze bardzo serdecznie. To jest nagranie z mikrofonów w iPhone XS. Co prawda mogłem to nagranie wcześniej wrzucić, ale po prostu sobie o tym wątku zapomniałem. No i skutek był taki, że dopiero dzisiaj przeglądając sobie forum na ten wątek natrafiłem. Być może dlatego, ponieważ ostatni wpis w tym wątku był prawie rok temu wrzucony. W związku z powyższym po prostu o tym wątku zapomniałem. I przez przypadek na niego się natknąłem. Więc tak jak wspomniałem tutaj ten model iPhona nagrywa właśnie w stereo. I nagrywam aplikację. Która nazywa się Recording HQ. Są dwie wersje tej aplikacji. Jest wersja darmowa i wersja płatna. Szczerze powiedziawszy nie wiem czym się różni wersja płatna. Bo nie sprawdzałem. Ale jeżeli chodzi o dostępność tej aplikacji no to jest jak najbardziej dla nas ta aplikacja dostępna. Powiem szczerze, że nie jestem dobry jeżeli chodzi o nagrywanie, w sensie o jakość dźwięku. Ale jak dla mnie no to podobają mi się te mikrofony. Fajnie nagrywają. No i co no resztę pozostawiam Wam do oceny. Więc możecie śmiało oceniać. No i co no resztę pozostawiam Wam do oceny. Jeżeli macie jakieś pytania no to możecie zadać. Mam tylko nadzieję, że deszcz mnie zaraz nie złapie. Bo dzisiejsza pogoda pozostawia naprawdę wiele do życzenia. Co chwilę pada. Teraz się uspokoiło. No ale nie ma się co dziwić bo w końcu idzie jesień. Oczywiście tutaj pewnie nie wiem czy się połapaliście czy nie. Ale jestem na wsi. Zostawienia przycisk. Jest tam taki malutki dosłownie lekki wiaterek. I jestem sobie na dworze. No i jest taka piękna cisza. O jakiś piesek szczeka. Tylko nie wiem czy tego pieska wychwyci. Wsłuchajmy się chwilkę w ciszę. Abyście też mogli usłyszeć jak te mikrofony nagrywają. Gdy jest zupełna cisza. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Transcription

A to jest szczyt próbkowania tego, bo tak jakoś nisko, nie wiem.

szczerze?, to nie wiem, ja tam tylko dałem, aby nagrywało w Stereo

A w eltenie wybrałeś najwyższe próbkowanie?

nie, tego to nie ruszałem, bo się nie znam, ja tylko wrzuciłem plik

Aaa, czyli nie było najwyższe, tam nie trzeba się znać, wybieramy tylko ile fabryka dała np, i tyle

ahaa, no dzięki.