Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Założony przez wojtas 911 wpisów ostatni wpis 4 miesiące temu Strona 37 z 46

Transkrypcja

No witaj, witaj, generalnie to jest nagranie z adaptera A3, który jest podłączony tym razem jako liniowo do karty Sound Blaster XP HD, no nie HD, sorry, źle, do Sound Blaster XP Pro V3. To jest moja karta, której używam do komputera, ona ma wyjście liniowe i właśnie adapter A3, on daje dodatkowe napięcie, on ma taką bateryjkę w sobie, to jest taka bateria, hmm, ona się chyba nazywa R44, ale nie dam sobie ręki uciąć, to jest po prostu takie coś, to wygląda jak paluszek, tylko że jest to o wiele mniejsze i krótsze. No dobra, więc tutaj ponownie test przestrzeni, chociaż raczej powinno być tak samo, dlatego że... Ustawienie mikrofonu się nie zmieniało, tylko po prostu zmieniło się źródło, skąd one są zasilane. Na pewno na tym adapterze są mniejsze szumy, bo to już słychać. I teraz tak, teraz będę pokazywać, co on takiego potrafi, bo on ma kilka fajnych sprzętowych konfiguracji. Ma dwa przełączniki, teraz tak, teraz właśnie zaraz przełączę pierwszy przełącznik. Proszę Państwa, to jest tryb low-cut. Czyli obcinanie niskich częstotliwości, albo inaczej filtr dolno-zaporowy, znaczy, no, albo na przykład to się też nazywa high-pass, czyli... Znaczy, źle powiedziałem, filtr górno... No nie, dobra, już mniejszało to, ale w każdym razie to jest low-cut, czyli on obcina dolne częstotliwości. Tutaj włączymy sobie powrotem tryb zwykły. O! I teraz kolejny przełącznik. Tylko trzeba, muszę sobie go wycelować. To jest, proszę Państwa, tryb minus 20 dB, czyli po prostu obcina nam głośność o minus 20 dB. Pyk! Wracamy do poprzedniego trybu. No i tak to generalnie wygląda. Ten adapter ma trzy ciekawe funkcje, nie powiem, że nie. Brzmi on, no, brzmi on trochę inaczej niż ten, ale na pewno ma mniej szumów i, no, jest to co innego, na pewno poziom wyżej niż ta integra budowana. No to wiadomo, wadą tego jest to, że tu bateria, akumulator się zużywa cały czas. Znaczy, nie wiem, to nie jest raczej akumulator. To jest po prostu zwykła bateria. To nie jest akumulator, więc... Więc ona się zużywa. Tak więc ja się już z Tobą żegnam. Już mi się trochę język plącze, bo już jestem zmęczony i muszę już iść spać. Tak więc na razie.

To jest prywatna wiadomość, którą nagrywałem do jednej z użytkowniczek, ale myślę, że nadaję się też tutaj

Transkrypcja

Ja tylko powiem tyle. Jak dla mnie bardzo fajnie Cię słychać.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Dzień dobry wszystkim! Słuchajcie, powiem wam, stała się super rzecz, bo stwierdziłam, że ten mikrofon jest do kitu, poszłam do sklepu i go zwróciłam i gościu stwierdził, że dam jej coś na zamianę, co było w sumie w podobnej cenie i to wzięłam! I ten mikrofon jest tak super, że po prostu wzięłam tylko, się nasłuchałam i wzięłam bez wahania, bo dopłaciłam tylko dychę, a naprawdę brzmi teraz dużo lepiej, także słuchajcie, jak coś to mówcie na pryw, bo długa nazwa jest tego mikrofonu, piszcie na pryw, no to wam wyślę, bo to w sklepach internetowych też podobnie chodzi, także spoko.

Happy hacking

Transkrypcja

O kurczę, właściwie to żadnych szumów w tle nie ma. No, ciekawie. Naprawdę bardzo fajnie cię słychać przez ten mikrofon.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Faktycznie, szumów nie ma praktycznie wcale, a mikrofon całkiem całkiem.

Tak poruwnując, nie zrobiłaś źle :) natym mikrofonie brzmisz bardziej jak z telefonu, a z tamtego,jak z dobrego przytłumionego bióra :D
Innymi słowy jeśli masz zamiar mówić z taką energią jak teraz to ok, ale jak będziesz zasypiać na konferencjach, to ten wcześniejszy mikrofon lepszy :)
A i chyba przycisz się lekko, albo mi się wydaje, albo czasami lekki przester czy coś jest.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Zapodaj model tego mikrofonu.

Transkrypcja

No, powiem, że ten drugi mikrofon, no, jest całkiem całkiem, no, jest na pewno jakaś różnica względem tego trusta, ale możesz model zapodać tutaj w formie tekstowej, no, bo nie zapominajmy, że to jest w formie mieszane, więc...

ten pierszy wpis paulinux bardziej mi się podobał pod wzlędem brzmienia mikrofonu

Transkrypcja

Dobra, kończymy hype, przyznaję się, był to swego rodzaju eksperyment socjologiczny, bo chciałam sprawdzić, co powiecie na mikrofon, na który po prostu nałożyłam ugorszenia systemowe po tym, jak Tomecki go pochwali. I faktycznie, prawie wszyscy się wyłożyli, poza Longiem, no i może trochę Baltimem, także spoko. Nie no, tak serio to trochę was przepraszam, bo wiadomo, ale po prostu bardzo chciałam sprawdzić to na płaszczyźnie dźwięku, ponieważ zazwyczaj takie eksperymenty się robi. Na płaszczyźnie wizualnej.

Happy hacking

Transkrypcja

No przyznam się bez bicia, że dałem się nabrać, no nie no, ja mam takie wrażenie, że na tych ugorszeniach to on miał w ogóle mniej dołu i tak dalej, no nie no, wiadomo trochę inaczej brzmiał, ale na pewno nie był to poziom takich ugorszeń, że tak powiem, od których głowa boli, no te ugorszenia na tym mikrofonie nie były jakieś takie mega złe. Bo znam takie ugorszenia, które dosłownie potrafią ugorszyć dźwięk, więc no.

Paulina, to co ty teraz kupiłaś? Napisz proszę.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Transkrypcja

Moim zdaniem ten ostatni mikrofon, który Paula tutaj prezentowała, to jest bardzo fajny, bo tak jak mówię, nic w telezu nie słychać, żadnych szumów i ten mikrofon mi się bardzo podoba, więc z chęcią bym go przetestował, to jest raz, a dwa, inna sprawa jest tego typu, że byłbym nim zainteresowany, więc jakbym mógł na prywatną wiadomość poprosić dokładny model i ile on kosztował, to z ciekawością bym sobie sprawdził, czy go mogę tutaj gdzieś nabyć, na przykład w Arkadii, bo nie ukrywam, że jeżeli by taka możliwość była, to do forów głosowych bym tego mikrofonu... jednak używał, no bo tak chyba byłoby najlepiej, żeby tak właśnie zrobić, także gdybym mógł prosić ten model dokładny mikrofonu na prywatną wiadomość, to byłoby miło i z góry dziękuję.

Transcription

już bez faktycznie śmiechu jest to Trust GXT 242 lens który powinien plus minus 20 kosztować 200 czasami zdarzy się drożej, ale no ale tak 200-220 raczej raczej tak ale ja myślę, że nie ma co za niego tyle dawać lepiej sobie na jakąś promocję poczekać upolować go no bo 200 bym nie dała w sumie

Happy hacking

Transcription

Nie no, dwie stówki to faktycznie jest za dużo jak dla mnie, no jak za taki mikrofon, no to jest faktycznie za dużo, więc ja poczekam, może jakaś promocja się gdzieś tutaj nadarzy, no czas pokaże, ale no jeżeli chodzi o brzmienie to zdania nie zmienię, no naprawdę fajnie ten mikrofon brzmi.

Transcription

A wiecie co, ja tak się zastanawiam, bo są teraz te, przynajmniej w XCOMie widziałem te wszystkie Tron Maxy, tylko teraz nie pamiętam modelów, wiem, że jeden jest normalnie, albo jeden, albo dwa mają normalnie kilka tych charakterystyk, jedną z nich jest charakterystyka stereochoniczna, drugi to jest, no jeszcze jeden jest jakiś monochoniczny, no na YouTubie brzmi to cudownie, ale ja tak myślałem, że po prostu ktoś może z Was posiada, ma, to mógłby coś więcej na ten temat się wypowiedzieć, natomiast, no bo mówię, kiedyś Blue Yeti tak kupowałem na YouTubie, wszystko fajnie, spoko, brzmiało super, no i przyszła do mnie, przepraszam, nie Yeti, tylko Snowballa, z Yeti to mam inny problem, ale kupowałem Blue Snowballa, na YouTubie brzmiało zarąbiście, bezszumnie, to jest normalnie elegancko, wszystko w recenzjach fajnie grało i bucało, przyszedł mikrofon, no i się okazało, zresztą niektóre wpisy głosowe, czy te, czy na moim blogu, z taką właśnie puszką, jak tu prezentuję, a swoją drogą, to przepraszam za jakość dźwięku i ten szum w tle, ale już jestem troszeczkę przedwyjazdowy, przed wyruszeniem i tak na szybko nagrywam ten wpis, no bo... Ciekaw jestem, czy ktoś z Was używa tego Thrusta, tfu, Tronmaxa, któregoś, czy posiadacie, czy macie zamiar posiadać, jak się zapatrujecie na te mikrofony, wiem, że są w x-komie, wiem, że tam też ludzie raczej chwalą, tylko ktoś tam narzekał na wykonanie, ale no generalnie, podobno się w miarę sprawdzają.

Transcription

Dennis, ja ci powiem tak, Trondmax fajna firma, wbrew pozorom naprawdę fajne mikrofony, tylko do ich dźwięku trzeba się przyzwyczaić. Boże, mam dzisiaj język się plącze jak nie wiem co. Generalnie on jest taki troszeczkę inny niż taki typowy dźwięk z mikrofonu, ale jest naprawdę przyjemny, przynajmniej moim zdaniem jest on przyjemny. Nie? Tylko musisz też wiedzieć właśnie o ich wykonaniu, o tym dźwięku. Są specyficzne, ale moim zdaniem w dobrym tego znaczeniu słowie. Boże, wiem, że dziwnie to brzmi, ale dzisiaj chyba coś ze mną nie tak jest i no, wiecie.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Ja tylko przypomnę, że jeśli nie musicie, raczej starjcie się pisać niż nagrywać, bo nie każdemu chce się słuchać czegoś, co może być napisane no i posty tekstowe mogą być jakkolwiek przeszukiwalne.

Transcription

Witam, witam Was wszystkich bardzo serdecznie. Ja obecnie się nagrywam z rejestratora Zoom H1n, który jest podpięty pod komputer jako karta dźwiękowa. Jest to bardzo nowy nabytek. Ja go w sumie, hmm, teoretycznie mam go od miesiąca, ale praktycznie mam go dopiero od przedwczoraj, dlatego że nie było mnie w domu, po prostu i paczka przyszła pod moją nieobecność i ją domownicy odebrali, bo byłem w szkole z internatem. No i sobie odebrałem dopiero to przedwczoraj i się tym bawię. Na razie umiem tego używać jako karta dźwiękowa. Jeszcze tym nie nagrywałem, ale zamierzam tym nagrywać, no bo nie tylko po to kupiłem ten rejestrator. Gdybym chciał go używać tylko jako mikrofon, no to bym sobie kupił jakieś Blue Yeti albo jakieś inne coś. A ja zamierzam tym też nagrywać w terenie czy gdzieś, więc no tego też się muszę nauczyć. No i tak to generalnie wygląda. Tutaj mamy regulację głośności na tym. Mogę sobie głośność wyregulować. Tu sorki zaprzestery jakieś ewentualne. Tu reguluję sobie głośność. O i teraz znowu podgłośniam. Dobra, tu muszę trochę przeciszyć. Nie mam teraz odsłuchu z tego. Teraz trochę tak na ślepo nagrywam, ale może tak będzie dobrze. Nie wiem. Dobra, już nie będę tutaj tą głośnością latać. Ustawiłem tak. Może będzie dobrze. Tak więc tak to generalnie brzmi. Tu można jeszcze sobie włączać, znaczy włączać co ja mówię. Low cut, limiter, ale to pokażę później jak będę miał odsłuch, bo bez odsłuchu to tego tutaj nie zrobię, bo muszę wiedzieć czy się włączyło czy nie. Więc no tak to generalnie wygląda. Ale jak podłączę do tego no zooma jack, no to mam odsłuch. Nie wiem co mówię, więc sobie to potem zrobię.