Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Założony przez wojtas 911 wpisów ostatni wpis 4 miesiące temu Strona 36 z 46

Transkrypcja

A teraz się testuję z mojego drugiego komputera marki Asus. Ten komputer mam od 2011 roku. Ciekawe jak mnie będzie słuchać z tego komputera. To jest taki po prostu test.

Transkrypcja

A to jest nagranie z sensy ClipZip 8 giga, no i ten mikrofon jest taki, taki bym powiedział średni, no i tak to brzmi.

ten z sansy jest beznadziejny.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

O, teraz testuję kolejny mikrofon ze słuchawek Sony. To są bezprzewodowe słuchawki. Oceńcie jak mnie słychać z niego. Mi się wydaje, że to jest chyba najlepszy mikrofon jaki mam.

bardzo fajnie, zaciekawiły mnie te słuchawki, ale to nie na ten hm wątek.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Kolejne sławki do przegotowań to są słoneczki kostne. I tutaj niejakim mikrofonem będziemy je zmniejszywać. To zostawiamy do oceny.

jak dlamnie średnio

Transcription

To jest mój ostatni mikrofon, to jest mikrofon zewnętrzny, kupiłem go w sklepie komputerowym, tak nic niego słychać, no i ocencie.

#709 Edited

Co dziwne, ten mikrofon zewnętrzny w starym domu buczał, a tutaj w nowym domu już nie buczy. Nawet chciałem go reklamować w sklepie, że towar nie spełnia moich oczekiwań.
I żeby nie było, ładowarka była podpięta do laptopa, bo w starym domu, jak ładowarka była podpięta, to było to buczenie, a jak się odpieło, to przestawało buczeć.

Inne gniazdka, lepiej ekranowane.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

eeeee to ten mikrofon co ja mam wbudowany to buczy bez względu na wszystko.

I z tego Asusa byś się mógł na forum nagrywać, a nie z tego szumiącego.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

A ja uważam, że najlepszym mikrofonem jest ten wbudowany w plextalka linio. Najlepiej mnie było słychać.

Tego Asusa rzadko używam, częściej używam Della, bo tutaj mam szybszy dysk SSD, a tamten jest na dysku HDD, i strasznie muli.

to bym wolał wostatrczności dyski zamienić, ale to nie na ten wątek

Transcription

Cześć! To ja się nagram. Jakie miałem mikrofony? Miałem mikrofon jakiejś tam Sony, chyba ECM czy coś, taki do... swego czasu do minidisków dodawany, tylko nie taki bardzo malutki, taki jak kciuk, tylko taki troszeczkę w formie takiego brloka, jakby gruszki, z takim też zapięciem na bluzkę, czy krawat, jak to się mówi, jakby wsuwanym takim, tylko nie naciskanym, i na bateryjkę taką okrągłą, pięciowoltówkę, czy taką, jak się czasami chyba do płyty głównej dawało w pecetach, pastyrkę taką, tylko większą, nie jak do zegarków, tylko taką średnicy pięciozłotówki mniej więcej. To miałem, albo gdzieś może jeszcze mam, jakiś pewnie jakiś za 10 złotych też mikrofon na jacku do kompa, taki jajeczkowaty, standardowy, do skype'a, z bardzo długim kablem, w sumie on by mi się kiedyś przydał, bo jeszcze miał też klips, zwłaszcza przy nauczeniu zdalnym, bo czasami jak wykład jest, to chciałoby się tak wygodniej go słuchać, a czasami jak się jest wywołanym do odpowiedzi, to można by po prostu z tej wygodnej pozycji odpowiedzieć, mając bezprzewodową klawiaturę. Ale to taki mały off-top. Jakie mam mikrofony, może tak? No to mam mikrofony binauralne, trzy pary, są to Roland CS-10M, Soundman OKM 2 Classic, czy 2 Classic? Nie wiem jak to się... 2 Classic. I Microniki, takie w kształcie słuchawek. Coś takiego, jak miał syntezator, co opisywał na blogu, tylko że moje troszeczkę jakoś chyba nie wyszły producentowi, bo tak nierówno brzmią. Jak ktoś będzie zainteresowany, to mogę kiedyś podłączyć tutaj moją sztuczną głowę i zaprezentować ich brzmienie. I co? I mikrofony takie inne jeszcze, no to Shure SM58SE, do którego mówię w tym momencie, który jest podłączony tutaj do miksera. I pojemnościówkę SE Electronics, czyli SE po prostu, X1S. To jest taki mikrofon pojemnościowy, wielkomembranowy, ma 2 przełączniki, tłumik pad 10-20 dB i 0 oczywiście, wyłączony. I odcięcie 80 i 160 Hz do wyboru, albo bez odcięcia. No i jeszcze ewentualnie, nie wiem, czy to można nazwać mikrofonem, ale no mam Zuma H6, który ma wymienne kapsuły, więc mikrofon MS i XY powiedzmy, że są to też jako, chociaż to są mikrofony, które działają tylko z nim. Więc, no ale mikrofonami jednakowoż są też, powiedzmy. Tak. Chyba tyle. Pozdrawiam Was.

Transcription

Dzień dobry Państwu, oto nagrywam się z mojego nowego nabytku, czyli mikrofonów mineralnych Soundman OKM2 Studio, wersja Classic, jest ona podłączona do adaptera A3, który jest podłączony do karty dźwiękowej Sound Blaster, do wejścia liniowego, bo właśnie do tego służy adapter A3, niby w instrukcji obsługi jest napisane, że on posiada jakiś tłumik, low-cut, który można włączyć, ale ja tu żadnego przełącznika nie widzę, więc ja mam chyba jakąś inną wersję tego adaptera, no ale w każdym razie działa, działa, mogę tego używać, wiadomo, adapter A3 ma swoje zasilanie i bateria też się tam zużywa, więc ja tego nie mogę używać. Jako normalny mikrofon komputerowy, ale tak ogólnie to tak to się właśnie przedstawia, te mikrofony są teraz umieszczone płasko na biurku, ja gdzieś tam jestem pomiędzy nimi, się teraz nie wiem, na prawo pójdę, nie wiem czy ja dobrze je ustawiłem, mniejsza oto, na prawo, teraz idę na lewo, ale nie wiem czy one to złapią, bo być może je ustawiłem odwrotnie, więc szczerze mówiąc nie testowałem jeszcze tego tak dokładnie. Tak więc generalnie to jest na tyle do usłyszenia, a no i jeszcze jedna rzecz, one nagrywają strasznie cicho, znaczy przynajmniej w połączeniu z tą kartą, trzeba to nagranie mocno podbijać.

Transcription

Ja co prawda tym dewickiem ci konkurencji nie zrobię, ale też polecam taki nowy mikrofon, znaczy dla mnie nowy, jest to Trust Gaming coś tam lens, już nie pamiętam jak tam te cyferki były, no ale jeżeli ktoś potrzebuje to sprawdzę to bardziej, a brzmi to tak.

Happy hacking

Transcription

A, no jeszcze tak uzupełnię, jeśli chodzi o te przełączniki w adapterze A3, to okazało się, że one jednak są, tylko że one są wbudowane, trzeba po prostu do jakiegoś szpikulca, żeby je przełączyć, bo one są po prostu, są takie zwykłe przełączniki, ale bez, bez tego, no, bez tych takich, bez nakładek, czyli nie można ich łatwo przesunąć, tylko trzeba niestety, trzeba jakimś szpikulcem pomagać, obecnie nie mam podłączone do adaptera, tylko zintegrowana karta w laptopie, więc nie pokażę, co te przełączniki potrafią, ale może kiedyś przy okazji.

Ten Trust to ile mniej więcej trzeba na to?