Mycie podłogi
Wróć do W domu#41 Zuzler
Bardzo dobre są stare ręczniki, ale nie te plastikowe, tylko te, które dobrze wchłaniają wodę, takie frotowe.
#42 Zuzler
Uszłoby też coś bawełnianego, ale lepiej w sumie, żeby ta szmata była z grubszego materiału.
#43 adelcia
a jest jakis rodzaj sklepow gzie mlgla bym kupic konkretnie smatke do podlogi?
#44 tomecki
Te różne agd.
#45 adelcia
przepraszam? czego to skrot?
#46 Zuzler
Artykuły gospodarstwa domowego.
#47 adelcia
oo dzieky.
#48 Zuzler
Są takie sklepy, gdzie kupisz garnki, mopy, miski, wiadra i ścierki na pewno też.
#49 adelcia
taktak wiem juz jakie macie namysli.
jak otworza nam sklepi, pewnie cos wymysle bo ten mop to sie nadaje do wyrzucenia z 11 pietra.
#50 Julitka
A odkurzyłaś przed myciem?
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#51 adelcia
nieee to sie u nas nierobi bo zwlaszcza unas w pokoju niejest na ziemi nic co by bylo trzeba odkurzac.
#52 Julitka
Czasem paradoksalnie to pomaga. Tzn. często pomaga. Generalnie raczej właśnie zaleca się, żeby przed myciem odkurzyć.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#53 Kat
@Julitka, dokładnie, bo takie mycie bez odkurzania tylko rozmazuje brud.
Poza mopem parowym używam tetry, bardzo dobrze się nią zmywa.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#54 nietoperz
potwierdzam ja sobie kupiłem odkurzacz automatyczny rumba bo mnie wkużało że nie jest dokładnie poodkużane i teraz niema żadnego wyczuwalnego brudu na podłodze jak poodkużam tym odkurzaczem,
#55 Agata.d
Ja tylko odkurzanie i szmatka. Używam takich starych, frotowych ręczników, albo ścierek z mikrofibry, bo dobrze wodę wchłaniają. Mop parowy może był by dobrym rozwiązaniem, ale na razie nie mam możliwości sprawdzenia.
#56 damianzegarek
Odkurzacz plus mop i wbrew pozorom nawet takim mopem wolę to ogarniać na czworaka, bo przynajmniej widać co i jak :D
#57 daszekmdn
Standardowo na kolanach ze ścierką. Gdy byłem mały tak się nauczyłem.
Będąc w internacie nie korzystałem z tej umiejętności, dlatego teraz gdy muszę to niezbyt mi wychodzi :/. Wprawić się jednak na pewno można.
#58 Zuzler
Wymyśliłam patent, jak dla mnie sensowny. Skutki jgo użycia są dobre.
Mianowicie: bierzemy szmatę, wiadro z wodą z płynem i jazda, ale, jeśli szmata jest duża, namaczam tylko jedną połowę, w miarę możności mniej. Gdy już przejadę na mokro fragment podłogi, taki np. pół na pół metra, do akcji wchodzi ta sucha połowa, którą wycieram umyte miejsce. I od razu można biegać.
Gdybym operowała małą szmatką, wzięłabym po prostu do wycierania drugą, koniecznie taką, w którą woda dobrze wsiąka, np. jakiś ręcznik do tego przeznaczony.
#59 Kat
Trochę to jak dla mnie przekombinowane, ale skoro u ciebie, droga Zuzanno się sprawdza to najważniejsze.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#60 Zuzler
Oo, niekoniecznie. Przynajmniej nie trzeba paraliżować ruchu w całym domu.