Literatura

książki, które powinny być w kanonie lektur

Started by jamajka 109 posts last post 4 years ago Page 4 of 6

SIesicka jest w kanonie nie wiedziałam?
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#62 1 like

Wyrzuciła bym z tego kanonu "Chłopów", najgorsza lektura jaką do tej pory czytałam.
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

#63 1 like

Ej, ale trochę niewspółczesnej musi zostać. Jak mówić o pozytywizmie czy romantyzmie bez lektury, która pokaże trendy tych nurtów?

#64 1 like

Jak to Musierowcz to nie jest współczesna literatura? Przecież te książki nadal powstają.
Miarą miłości jest miłość bez miary

@Magmar, ja miałam, tak jakby do wyboru Musierowicz albo Siesicka czy jakoś tak.

Zuzler tak, ale nie koniecznie w podstawówce.

#67 2 likes

O Boże, nie, Chłopi to coś wspaniałego! Ale tylko dzięki mojej polonistce, która fenomenalnie o nich opowiedziała, tak że miałam łzy w oczach
-- (lwica):
Wyrzuciła bym z tego kanonu "Chłopów", najgorsza lektura jaką do tej pory czytałam.

--
🇺🇦 🇵🇱

Nie wyrzucałbym chłopów, bo co jest literatura polska bez tego dzieła?
Student studentowi wszystko

#69 Edited

Wiesz, u nas była nauczycielka, która potrafiła nawet "Ferdydurke" wyjaśnić dorzecznie, także owszem, polonista dobry to skarb jest.

PIasecki w swoim skeczu bardzo przybliżył mi tę knigę.

Tak, ale te, które powstają, to chłam jakich mało, a te, które są fajne, to już jednak przeszłość
-- (Tygrysica):
Jak to Musierowcz to nie jest współczesna literatura? Przecież te książki nadal powstają.

--
🇺🇦 🇵🇱

#72 1 like

Ja bym wywaliła Żeromskiego. Tylko fragmenty w podręczniku, zeby poznać problematykę.

Ja jak na razie jestem przed omówieniem, i tak jak większość rzeczy czytam albo z przyjemnością, albo chociaż z ciekawością, tak tu bardzo trudno było mi przebrnąć, choć nie przeczę, że po omówieniu odbiór może się zmienić. :)
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

Ludzie zarzucają Niziurskiemu, że trąći myszką.

O, a ja Żeromskiego mniej więcej lubię. :)

Może spróbuj wersję audio?
-- (lwica):
Ja jak na razie jestem przed omówieniem, i tak jak większość rzeczy czytam albo z przyjemnością, albo chociaż z ciekawością, tak tu bardzo trudno było mi przebrnąć, choć nie przeczę, że po omówieniu odbiór może się zmienić. :)

--
🇺🇦 🇵🇱

Ja mniej więcej też.

#78 2 likes

Ja bym Żeromskiego nie wyrzucała, ale stanowczo ograniczyła. Po co i "Ludzie bezdomni", i "Przedwiośnie"?

Żeromskiego to tylko "Przedwiośnie" Jakoś w miarę.

Czytałam częściowo w brajlu, częściowo syntezą, w audio to już w ogóle bym nie przebrnęła. :D