Literatura
książki, które powinny być w kanonie lektur
Założony przez jamajka
109 wpisów
ostatni wpis 4 lata temu
Strona 5 z 6
lwica — Wpis 81 z 109
2022-04-18 14:39
@Zuzler, my już ludzi bezdomnych nie mamy. :)
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
DObra, ale ja jednak proponuję wrócić do tematu głównego tego wątku.
2022-04-18 14:39
1 polubienie
Och, to jacy jesteście szczęśliwi.
Miarą miłości jest miłość bez miary
magmar — Wpis 84 z 109
2022-04-18 14:40
1 polubienie
SYzyfowe prace są do ogarnięcia.
Wojna to pokój. wolność to niewola. Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
Zuzler — Wpis 85 z 109
2022-04-18 14:40
1 polubienie
O nieeee, nie są. I ich już nie ma, szczęśliwie.
Z mających opisywać Polskę pod okupacją w czasie II wojny światowej, to "Tajne państwo" Jana Karskiego.
Ferdydurke dla mnie była stekiem bzdur, bo nawet groteską tego się nie da nazwać.
Też nie byłam entuzjastką Ferdydurke do tego jeszcze szewcy.
Ech, Szewcy, cuuuuudo. "Teruś fuj" - tekst księżniczki do pieska.
Zuzler — Wpis 90 z 109
2022-04-18 14:43
Edytowano
Nie bierzecie, mam wrażenie, pod uwagę, że każda z tych książek z jakiejś przyczyny się w kanonie znalazła.
2022-04-18 14:44
1 polubienie
Dlatego niektóre muszą być, ale tylko we fragmentach w podręczniku. Lektury mają zachęcić do czytania, a nie od niego odstręczyć.
Jeśli tak rozpatrywać sprawę, Zuzler, ten wątek nie powinien istnieć.
2022-04-18 14:46
1 polubienie
Uważam, że spora część ludzi nie chętnie czyta zniechęcona właśnie przez kanon lektur.
Monia01 — Wpis 94 z 109
2022-04-18 14:46
3 polubienia
Problem też polega na tym, czego chcemy uczyć: języka polskiego, czy historii literatury języka polskiego. Gdybyśmy chcieli rozmawiać o wartościach, to bardzo łatwo można byłoby znaleźć książki, które potencjalnie mogłyby zdecydowanie bardziej zachęcić młodzież do czytania. Ale my w dużej mierze na polskim rozmawiamy o historii
*** 🇺🇦 🇵🇱
Nie, powinien, ponieważ moze są książki, które uważamy za z jakichś konkretnych, nie takich, że coś tam jest nudne, przyczyn lepsze od kanonu.
2022-04-18 14:47
2 polubienia
Książki powinny być po prostu czytalne, a nie niepoczytalne. :D
lwica — Wpis 97 z 109
2022-04-18 14:47
1 polubienie
Niestety się muszę zgodzić, że lektury często odpychają od czytania. A nie każdy ma na tyle chęci, by sięgać tez po coś innego i poszerzać horyzonty.
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
też jestem za tym, żebtśmy mieli jakieś pojęcie o literaturze, ale tak, do lektur trzeba zachęcać.
Otóż to, zgadzam się w całej rozciągłosci.
Faktem jest, że część książek to raczej, że tak przyPZN-uję, dla wyrobionych czytelników. Ale na pewnym etapie edukacji, czyli w liceum, gdzie już jest większy odsiew i zostają tam z założenia przynajmniej osoby chcące uczyć się dalej, to powinna być już bardziej ta historia literatury.