Literatura

książki, które powinny być w kanonie lektur

Started by jamajka 109 posts last post 4 years ago Page 5 of 6

@Zuzler, my już ludzi bezdomnych nie mamy. :)
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

DObra, ale ja jednak proponuję wrócić do tematu głównego tego wątku.

#83 1 like

Och, to jacy jesteście szczęśliwi.
Miarą miłości jest miłość bez miary

#84 1 like

SYzyfowe prace są do ogarnięcia.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#85 1 like

O nieeee, nie są. I ich już nie ma, szczęśliwie.

Z mających opisywać Polskę pod okupacją w czasie II wojny światowej, to "Tajne państwo" Jana Karskiego.

Ferdydurke dla mnie była stekiem bzdur, bo nawet groteską tego się nie da nazwać.

Też nie byłam entuzjastką Ferdydurke do tego jeszcze szewcy.

Ech, Szewcy, cuuuuudo. "Teruś fuj" - tekst księżniczki do pieska.

#90 Edited

Nie bierzecie, mam wrażenie, pod uwagę, że każda z tych książek z jakiejś przyczyny się w kanonie znalazła.

#91 1 like

Dlatego niektóre muszą być, ale tylko we fragmentach w podręczniku. Lektury mają zachęcić do czytania, a nie od niego odstręczyć.

Jeśli tak rozpatrywać sprawę, Zuzler, ten wątek nie powinien istnieć.

#93 1 like

Uważam, że spora część ludzi nie chętnie czyta zniechęcona właśnie przez kanon lektur.

#94 3 likes

Problem też polega na tym, czego chcemy uczyć: języka polskiego, czy historii literatury języka polskiego. Gdybyśmy chcieli rozmawiać o wartościach, to bardzo łatwo można byłoby znaleźć książki, które potencjalnie mogłyby zdecydowanie bardziej zachęcić młodzież do czytania. Ale my w dużej mierze na polskim rozmawiamy o historii
🇺🇦 🇵🇱

Nie, powinien, ponieważ moze są książki, które uważamy za z jakichś konkretnych, nie takich, że coś tam jest nudne, przyczyn lepsze od kanonu.

#96 2 likes

Książki powinny być po prostu czytalne, a nie niepoczytalne. :D

#97 1 like

Niestety się muszę zgodzić, że lektury często odpychają od czytania. A nie każdy ma na tyle chęci, by sięgać tez po coś innego i poszerzać horyzonty.
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

też jestem za tym, żebtśmy mieli jakieś pojęcie o literaturze, ale tak, do lektur trzeba zachęcać.

Otóż to, zgadzam się w całej rozciągłosci.

Faktem jest, że część książek to raczej, że tak przyPZN-uję, dla wyrobionych czytelników. Ale na pewnym etapie edukacji, czyli w liceum, gdzie już jest większy odsiew i zostają tam z założenia przynajmniej osoby chcące uczyć się dalej, to powinna być już bardziej ta historia literatury.