Nośniki danych, jakich uużywacie
Wróć do Komputery i akcesoria#101 DJGraco
No i do mojej listy nośników trafił właśnie dysk zewnętrzny Adata durable hd830 4tb
#102 DJGraco
Pozatym w naszej rodzinie znajduje się jeszcze dysk
WD Elements 1023 500gb. Działa już od ponad 10 lat
#103 zywek
Ja miałem kingstona jakiegoś 4 gb 10 lat i dopiero zdechł.
#104 pajper
Mój pierwszy pendrive, Kingston 1GB, ma też się dobrze, a liczy sobie lat 14. Choć też przyznać należy, że obecnie używam go, z oczywistych względów, raczej rzadko.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#105 DJGraco
Niestety w mojej adacie jest schowany dysk Seagate.
Miałem też go w transcendzie 1tb no i po pienciu latach zaczął się psuć.
A western digital, który mamy w rodzinie 500gb od ponad 10 lat sprawuje się dobrze i nawet badsectorów nie ma.
#106 misiek
Dj graco, Wd to dobre dyski i nigdy nie widziałem, by ktoś miał z nimi problemy.
#107 daszekmdn
Wiesz, zależy też z jaką częstotliwością dysk jest używany, i jak się o niego dba.
#108 DJGraco
Seagate to i mogą być dobrze przechowywane a i tak większość tych urządzeń pada po kilku latach
#109 zywek
No ni wiem, mój seagate rzucany i deptany i w ogóle prawie wszystko co się dało i właśnie sobie go zamontowałem w stacjonarce jako dodatkowy dysk, wszystko bangla.
#110 DJGraco
Nie no, nie każdy seagate jest be. Może twój im się akurat udał. Raczej chodzi mi oto, że dość duża liczba tych dysków się szybko zużywa i po kilku latach pada.
#111 DJGraco
Hej,
na aliexpressie ostatnio zakupiłem za 9 zł metalowego pendrivea 8gb co by na nim jakieś obrazy systemów stawiać, etc.
Mam taakie krooowy 32 albo nawet 64 gb i trochę szkoda je na stawianie systemów, a taka pamięć się dłóżej formatuje.
Dlatego nie będę już musiał stawiać systemów na 32 gigowym kingstonie, tylko 8 gb cosiu.
Jeszcze to nie przyszło. Ma pono metalową obudowę, mój kolega zakupił i sobie chwali, więc ja też skorzystałem.
#112 zywek
Jaki standard usb?
#113 DJGraco
USB 3.0
#114 zywek
A, no to nada się do systemów :D
#115 DJGraco
Do mojej kolekcji dołącza dysk 5tb firmy WD model WDC WD50NDZW-11A8JS1 czyli wd my passport 5tb, ale to tak na prawdę jakiś satowiec wsadzony do jakiejś tam obudowy.
Tym czasem rozstaję się z dyskiem ADATA HD830 4tb, w którym był schowany dysk
Seagate 4tb.
#116 Pitef
U mnie w lapku 2 TB pod NVME jakiś, nie mam pojęcia co to. Pendrive Kinkston 32 GB i sony 16 GB, dyski: WD Elements 2 TB oraz kupiłem całkiem nie dawno taką kieszeń na 2 x 2,5 cala, mam tam włożone 2 dyski po 1 tb, a obudowa ma wewnątrz kilka przełączników, które umożliwiają widzialność każdego dysku z osobna albo rajdowanie obydwu. Łącznie przestrzeni dyskowej mam około 6 tb.
#117 pates
Ile dałeś za tą kieszeń?
#118 Pitef
Pates. Czy naprawde tak dużym problemem jest wpisać w google Kieszeń 2 x sata? Czy jak kolwiek inaczej? Obserwuję dyskusję nt. Sprzętu i innych pierdół, a ty za każdym razem pytasz ile to kosztuje. Masz google, allegro, olx Lety shops i masę innych miejsc chociażby ceneo. Nie truj ludziom dupy bo to już trochę męczące jest.
#119 pates
Oczywiście że mogę, ale bez konkretnego modelu jest ciężko, nie prawdasz?
#120 pajper
Nie lubię kieszeni z przełączalnym raidem. Można wcisnąć omyłkowo jeden pstryczek i wysłać wszystkie dane na dysku w kosmos. :(
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.