EltenLink

Kontrowersyjny artykuł o karalnym procederze w ośrodku w Laskach

Wróć do Wątki archiwalne

#261 lwica

CO nie zmienia faktu, że wypowiadasz się też o tych, w których nie byłeś, plus nadal uważam, że możesz mieć przestarzałe informacje.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2023-02-22 02:43

#262 Zuzler

TO dlaczego, skoro nie wypowiadasz się szczególnie źle o tym, w którym byłeś, po całości tępisz ten, w którym Twoja noga nie postała?

2023-02-22 09:57

#263 Julitka

Ja Wam coś powiem. Ja kiedyś o Laskach miałam jak najgorsze zdanie. No syf, brud, kiła i mogiła, nie tyle pod względem patologii, ale poziomu nauczania, snobizmu siostrzyczek, selekcji negatywnej najzdolniejszych uczniów, niemiłego podejścia do wychowanków itp. A wierzcie mi, miałam styczność wtedy krótką z ośrodkiem, bo byłam tam za przedszkolaka na obserwacji kilkudniowej, czy chcę dołączyć. Potem usłyszałam jedną, dwie, trzy negatywne opinie i boom. A potem poznałam więcej ludzi, którzy tam się uczyli. Pojechałam tam dwa, trzy, pięć razy i poznałam nieco kadry. Kadry z zaletami i wadami, fajnymi uśmiechami i poglądami czasem z doopy. I teraz już nie jestem taka chop siup. Czyli znalazłam się w najlepszej możliwej sytuacji, bo jestem neutralna. Po prostu. Uważam, jak podkreślałam milion razy, że jest moment, w którym takie Laski są zbawieniem i jest też taki, w którym są marnowaniem potencjału. Do tego potrzebowałam wnikliwej obserwacji i naprawdę kilku ładnych lat. Bo jedna z drugą opinia nastawiły mnie mocno negatywnie.
Z drugiej strony o takim Krakowie miałam, po turnusach rehabilitacyjnych, opinię wręcz wspaniałą, a potem poznałam opowieści Nuna. Nie muszę wierzyć we wszystko, co mi powiedział, ba - pewne rzeczy naprawdę z perspektywy dziecka mogły wyglądać inaczej, niż w rzeczywistości, ale to dało mi możliwość dostrzeżenia, że hej hej hej, w tym fajnym Krakowie też może, choć nie musi, być fajnie.
Miałam w klasie w Łodzi uczniów z internatu. Widziałam też ich w starszych i młodszych rocznikach. I wiem, że naprawdę to, jaką kto miał o tym miejscu opinię zależało od osoby. Co więcej, niektórzy uważali to miejsce za kosmiczne w bardzo szerokim tego słowa znaczeniu, a jednak chcieli tam przebywać. Inni ryczeli, gdy tylko przekroczyli próg szkoły, a mówimy tu o końcowych klasach podstawówki. Także serio, nie ma idealnego rozwiązania. Co osoba, to opinia. I dlatego fantastycznie, że mamy wybór i jeśli go mamy. Możemy kształcić się systemem powszechnym, albo nie. Ale jeśli mamy zyskać na ośrodku ze względu na zacofanie szkoły masowej w naszej maleńkiej miejscowości, to fajnie. I vice versa.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-02-22 10:07

#264 misiek

Poznałem z tamtąd wielu ludzi, wiele słyszałem. I w najlepszym przypadku mięli bardzo negatywne opinie o Laskach, w najgorszym byli w ręcz wycofani od społeczeństwa, nieśmiali a w ręcz bojaźliwi.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2023-02-22 16:19

#265 misiek

I jeszcze jedna grupa, o Laskach wszystko pozytywnie w ręcz do przesady, a jak nawet ktoś się źle wypowiedział to z automatu był ten zły.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2023-02-22 16:21

#266 papierek

A jakoś sporo moich kumpli jest z lasek i ani nie wypowiadają się cały czas pozytywnie o laskach, wręcz czasem odwrotnie, ani nie są wycofani, ani bojaźliwi. No, znajdą się osoby pewnie, które mają swoje problemy, ale to albo miały przed laskami, albo nie ich jedynym problemem były Laski.

po co mi sygnatura?
2023-02-22 18:04

#267 Zuzler

Ooo, no co za zbieg okoliczności, u mnie, Papierku, tak samo. :)

2023-02-22 18:07

#268 grzegorzm

Wielu to znaczy ilu?
Nie jesteś w stanie ocenić nic nie będąc w konkretnym miejscu, z rozum to w końcu.
To, że ja usłyszę o krakowie złą opinnię to nie znaczy po pierwsze, że potwierdzi ją większość uczniów tego ośrodka. Dopiero jak jest się w konkretnym miejscu i po będzie z osobami to można opinię wyrabiać.
-- (misiek):
Poznałem z tamtąd wielu ludzi, wiele słyszałem. I w najlepszym przypadku mięli bardzo negatywne opinie o Laskach, w najgorszym byli w ręcz wycofani od społeczeństwa, nieśmiali a w ręcz bojaźliwi.

--

2023-02-22 21:48

#269 Kuba999

Hej, nie wiem czy to się nadaje do Gazety Wyborczej, W każdym razie dzisiaj w szkole była policja, bo takiego chłopaka 12-letniego, ponieważ przeklinał, nauczyciela nie dali sobie z nim rady, on się nie słuchał, nauczyciele musieli go ciągać za ręce i za nogi do takiego jednego pomieszczenia, potem zdemolował To pomieszczenie, porozwalał wszystkie krzesła i tak dalej, no a potem nauczyciele zadzwonili po karetkę i po policję bo zaatakował Młodszego dzieciaka, podrapał go i tak dalej, no a potem policja przyjechała.

2023-03-14 18:45

#270 mucha

tak zgłaszaj do wyborczej, na pewno to się nada

2023-03-14 19:56

#271 nuno69

To nie policja tylko pogotowie.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2023-03-14 21:01

#272 Adasadula

Ahh, tak to się dzieje jak nikt prawie niezna prawdy a taki Lurek powie głupotę. Nikogo nie pobił ani nie podrapał. Jak to on poprostu dostał jakiegoś szału.

-- (Kuba999):
Hej, nie wiem czy to się nadaje do Gazety Wyborczej, W każdym razie dzisiaj w szkole była policja, bo takiego chłopaka 12-letniego, ponieważ przeklinał, nauczyciela nie dali sobie z nim rady, on się nie słuchał, nauczyciele musieli go ciągać za ręce i za nogi do takiego jednego pomieszczenia, potem zdemolował To pomieszczenie, porozwalał wszystkie krzesła i tak dalej, no a potem nauczyciele zadzwonili po karetkę i po policję bo zaatakował Młodszego dzieciaka, podrapał go i tak dalej, no a potem policja przyjechała.

--

Jednakże, dzięki swojej odwadze i determinacji, Cicikowi udało się ostatecznie pokonać czarownika i uwolnić ciumbaki. Po powrocie do domu, Cicik z radością zaczął zbierać nowe ciumbaki i bawił się nimi przez długie godziny, wiedząc, że są one teraz bezpieczne i szczęśliwe.
2023-04-01 11:06

#273 Kuba999

Nie tylko on to mówił, on zaatakował chłopaka jakiegoś

2023-04-01 15:42

#274 misiek

Dzieci wesoło wybiegły ze szkoły i tak dalej.

2023-04-01 17:45

#275 Adasadula

Z niektórymi się kłucić nie będę, bo niema sęsu. Wy se dorabiajcie teorie spiskowe o tailu kosmicznego mięciciela ale kórna byłem tam, nietylko ja zresztą, a potfierdzili to ludzie bardziej ogarnięci pod wszystkimi względami i o 1000 razy mniej pierniczący głupot niż Lurki itp.

Jednakże, dzięki swojej odwadze i determinacji, Cicikowi udało się ostatecznie pokonać czarownika i uwolnić ciumbaki. Po powrocie do domu, Cicik z radością zaczął zbierać nowe ciumbaki i bawił się nimi przez długie godziny, wiedząc, że są one teraz bezpieczne i szczęśliwe.
2023-04-01 23:55

#276 misiek

Wszyscy mamy źle w głowach, że żyjemy hej hej lalala hej hej hej.

2023-04-02 00:44

#277 zvonimirek222

@misiek i inni. Nie kłóćcie się z dzieciakami. Nie wiedzą, co mówią.

Student studentowi wszystko
2023-04-03 10:47