EltenLink

Apsurdy w Harrym Potterze.

Wróć do Literatura

#341 mustafa

Przecież on wyłaził zawsze w tym samym miejscu, a ta łazienka od wielu lat była opuszczona przez tą Martę. Za czasów Woldemorta to on wszystko kontrolował, więc też nie mogli tego zauważyć a ten Dippet w mojej ocenie był po prostu głupi.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2020-12-16 20:02

#342 Elanor

Wiecie co? Nurtuje mnie jedna rzecz. Jakim cudem właściwie Dumbledore pokonał Grindelwalda, skoro Grindelwald miał Czarną Różdżkę. Jak w ogóle można było pokonać właściciela Czarnej Różdżki nie zabijając go podstępem, skoro z tą różdżką nie dało się przegrać?

2020-12-22 14:31

#343 mustafa

Moc różczki zależy tylko od mocy czarocieja. Ta czarna różczka to była bardziej legęda moim zdaniem. Pomimo, że Harry był w stanie naprawić przy jej pomocy swoją przełamaną różczkę to wystarczy większa moc czarodziejska Dumbledore nad Grindelwaldem i Dumbledore wygrał. Pozatym rozważ przypadek Voldemorda. Wystarczy, że Harry chciał powstrzymać go przed dokonywaniem zła, niekoniecznie zabić i Harry wygrał. Może z Dumbledore było podobnie? Dumbledore kiedyś był prawie jak Voldemort, ale można powiedzieć, że się nawrócił i chęć naprawienia błędów, oraz powstrzymanie innych przed ich dokonowyaniem była silniejsza od mocy Grindelwalda.

--Cytat (Elanor):
Wiecie co? Nurtuje mnie jedna rzecz. Jakim cudem właściwie Dumbledore pokonał Grindelwalda, skoro Grindelwald miał Czarną Różdżkę. Jak w ogóle można było pokonać właściciela Czarnej Różdżki nie zabijając go podstępem, skoro z tą różdżką nie dało się przegrać?

--Koniec cytatu

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2020-12-22 15:16

#344 Elanor

@Mustafa
Czyli potwierdziłeś moje przypuszczenia.

2020-12-23 11:21

#345 jamajka

Ale czekajcie, przecież on Grindelwalda nie zabił, być może rozbroił go, albo coś w tym stylu, a to, jak wiemy, jest możliwe. Zabrał mu różdżkę, wtrącił do pierdla i tyle go widzieli, choć pojedynek, jak rozumiem, był niezły. Ale nie wiązało sięto z zabiciem, podstępem albo nie, tylko właśnie z pokonaniem. Może go pokonałw jakiśsposób nie rozważany przez historyków? W sensie, wpłynął na niego jakoś?

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2020-12-30 16:41

#346 Zuzler

Albo podbił, dał raz i drugi po dziobie i tyle. xD

2020-12-31 00:00

#347 Elanor

@Zuzler
Więlbię Cię za tę wizję!
@Jamajka
Tak po prawdzie, to nie jest do końca jasne, bo to niby była różdżka, z którą było się niepokonanym, więc jeśli brać to dosłownie, taki człowiek byłby w ogóle nie do ruszenia.

2021-01-02 15:57

#348 jamajka

@elanor, no dobra, ale przecież sam Dumbledore też został pokonany właśnie w ten sposób. TO by w ogóle ybło dość ciekawe, gdyby został pokonany w podobny sposób. Widzę w tym nawet swoisty rodzaj ukojenia. Dla niego w sensie, nie dla mnie.

2021-01-04 22:25

#349 Zuzler

Ale DUmbledore się nie bronił przecież.

2021-01-05 05:10

#350 Elanor

Właśnie dlatego to jest głupie odrobinkę. Za proste jak dla mnie było przejmowanie tej różdżki. Można założyć, że rzeczywiście była taka durna, ale w takim razie to dość spora lipa.
W ogóle to wyglądało trochę tak, jakby Rowling sugerowała, że ta zasada odnosi się właściwie do wszystkich różdżek, co by było kretyńskie do reszty. Uczniowie po zajęciach z OPCM musieliby się nimi ciągle zamieniać, bo nic by ich nie słuchało.
O ile już czegoś nie poplątałam, Harry stał się jej właścicielem, bo pokonał Malfoya, który tej różdżki w życiu w ręce nie miał. Jak dla mnie, coś się jej w tym miejscu zwyczajnie pomysł wykrzaczył.

2021-01-05 11:48

#351 pates

To jest pokręcone jakieś, i tyle. Jestem pewien, że ktoś kiedyś Dumbledora rozbroił.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2021-01-05 13:51

#352 jamajka

A gdzie sugerowała, żę tk było z różdżkami? Poza tym ja myślę, że to nie tyle byłotak, ze z każdąróżdżkątak było, tylko to ta najlepsza różdżka była taką różdżkądo potęgi którejś. W sensie, każda różdżka bardziej słucha właściciela, każda różdżka, jak ten właściciel umrze, no, nie umiera z nim, wybiera nowego, a ta niepokonana różdżka po prostu tym bardziej nie słuchała innych i tym bardziej uznawała przegraną.

2021-01-05 16:33

#353 mustafa

Zabardzo się przejmujecie, a ten świad na prawdę jest tak ogromny i złożony, że żeby ta książka miała ręce i nogi to musiałby by wszystkie częsci napisane być przed wydaniem pierwszej. Ja za każdym razem kiedy tego słucham znajduję kolejny apsórdy.

2021-01-05 17:44

#354 jamajka

Tu sięraczej nikt nie przejmuje, tylko rozważa, jak to wyjaśnić. Możliwe, że na niektóre wyjaśnienia nie wpadła nawet JKR, ale co to przeszkadza sobie pewne rzeczy porozkładać na części?

2021-01-09 10:38

#355 Elanor

To nie przeszkadza, to wzmaga kreatywność. Zwłaszcza, jeśli samemu się coś pisze, bo później można uniknąć popełnienia wielu głupot.

2021-01-09 15:37

#356 Krzysztof

-o do tej całej komunikacji magicznej nie zapomnijmy, że mieli także patronusy.C

Władca słońca
2021-08-08 17:31

#357 darek1991 Konto zarchiwizowane

Pod koniec czwartej części Hermiona złapała Ritę Skeeter zamienioną w żuka i zamknęła ją w słoiku z którego nie dało się wydostać. Czemu nikt nie pomyślał o tym w przypadku glizdogona, który bez problemu uciekł z więzów?

2021-08-13 12:04

#358 darek1991 Konto zarchiwizowane

W szkole magii i czarodziejstwa panowało ogólne przyzwolenie na przemoc wobec słabszych. James Potter mógł wyżywać się na Severusie Snape, Draco Malfoy, uwielbiający upokażać słabszych dostał odznakę prefekta, na lekcji eliksirów gnojenie gryfonów uchodziło za normę przez wiele lat. A Dumbledore czy Mc gonagal patrzyli na to i udawali, że problem nie istnieje.

2021-08-13 12:07

#359 darek1991 Konto zarchiwizowane

Rekrutacja nauczycieli obrony przed czarną magią wyglądała wręcz niepoważnie. A przekładając na nasze realia, wystarczyło sfabrykować CV, zatajając niewygodne fakty z życia i etat gotowy.

2021-08-13 12:31

#360 Kat

W trzecim tomie było coś takiego, Harry chyba opuścił dom Dursley'ów i błąkał się, nie mając pojęcia co ze sobą zrobić i wtedy padłotam stwierdzenie, że Harry został sam w nieznanym świecie mugoli. Jak w nieznanym? Przez 11 lat nie miał pojęcia o istnieniu świata równoległego, a nagle nie ma pojęcia po 2 latach pobytu w Hogvarcie o świecie mugoli?
Ciekawe, naprawdę. I druga sprawa: skąd niby czarodzieje z rodzin mugolskich dowiadywali się, że posiadają magiczne moce, albo inaczej, skąd w Hogvarcie o tym wiedzieli?
Coś jeszcze o szatach było, szczególnie, że uczniowie w wakacje musieli nosić mugolskie ubrania.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2021-08-31 21:27