EltenLink

Likwidacja ośrodków

Wróć do W szkole i w pracy.

#321 tomecki

Kilka osób strasznie uczepiło się tych seksualnych patologii. Biorąc pod uwagę fakt, że większość niewidomych ośrodki jednak kończy i zakładając, że macie rację, większość z tu obecnych podobne przeżycia winna mieć za sobą. To teoretycznie jest możliwe, ale jakoś nie wydaje mi się.

2021-04-01 21:57

#322 Julitka

Kochani!
W sekcji ankiet wykreowana właśnie przeze mnie tą późną porą krótka ankieta (pewnie już kolejna, jak to nadmienił Tomecki) na zadany temat. Enjoy, zachęćcie też innych użytkowników - tych, którzy się nie wypowiadają!

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2021-04-01 22:15

#323 gadaczka

Hmmm, masz takie doświadczenia? Bo tak patrząc nikt nie był w skurze każdego.
-- (Julitka):
Niestety nie wolisz. Nigdy tego nie doświadczyłeś i nie wiesz, z czym się to wiąże.
Wyśmiewanie, prześladowanie psychiczne, taka psychiczna przemoc, a nawet - głupie odrzucenie może doprowadzić do samobójstwa.
-- (darek1991):
Szczerze mówiąc, to ja już z dwojga złego wolę brak akceptacji, niż ciche przyzwolenie i tuszowanie molestowania.

--

--

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2021-04-01 22:18

#324 tomecki

Sprawdziłem i to już druga twoja ankieta na ten temat, nawet dość podobna więc może warto odświerzyć tamtą. Prócz tego w tej nowej brakuje opcji tylko masówki. Tak wiem, niech się nie wypowiadają ci, co nie mają porównania, ale z drugiej strony jednak opcja "tylko ośrodek" istnieje. Tak w ogóle w końcu chyba będę musiał zrobić też ankietę, ale chyba na googlach coby wypełnili ją różni z innych grup. Spróbuję jakoś przemyśleć to wszystko i coś dłubnąć.

2021-04-02 08:27

#325 gadaczka

O, to jest chyba niezbędne, bo na tych grupach sporo się kręci takich, których nie ma na Eltenie.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
Edytowano 2021-04-02 09:14

#326 darek1991 Konto zarchiwizowane

Julitko, dlaczego w ankiecie nie mogą wziąć udziału osoby, które nigdy nie chodziły do ośrodka?

2021-04-02 12:42

#327 Julitka

@Darek Yyyy, nie mogą?
Cóż, przepraszam, musiałam być już zmęczona i kleciłam ją na szybko.
Jeżeli macie takie doświadczenia, wpiszcie to w polach edycyjnych, bo niestety nie mogę edytować ankiet.
@Tomecki No widzisz, tak jakoś miałam poczucie Deja Vu i skądś się musiało wziąć. :)
@Gadaczka Sama nie miałam, ale moja ówczesna przyjaciółka zmieniała szkołę i to podstawową, bo w rejonowej dziewczyny po prostu nie dały jej żyć z powodu gorszej sytuacji społecznej. Nawet nie złej, tylko gorszej.
No i dużo się też słyszy od znajomych, a zwłaszcza - o dzieciach znajomych moich lub rodziców.

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2021-04-02 13:31

#328 magmar Konto zarchiwizowane

Poszukajcie sobie wątku "Internat co i jak". Oto ciekawe wpisy. Jeszcze zrobię analizę wątku ośrodek mity i fakty, ale uczynię to jutro, albo po świętach. Poniżej załączam odnośniki do lektury jako, że internat jest niemal integralną częścią ośrodka:

Wątek internat wpisy:
2.
5

18
21
22

25

26

29
30
31

38

39

40
43

64

83
84

86
87
88

111
112
113

2021-04-02 13:33

#329 misiek

Teraz nastały takie dziwne czasy, gdzie głównie liczy się to co o tobie powiedzą w internecie i jaki masz fame. I niestety, przez to internet jest wiele bardziej paskudny niż cały świat. I dlatego te dzieci tak kończą. Zauważ, że kiedyś dzieciaka cały dzień nie było w domu, bo miał mnustwo zajęć z rówieśnikami z podwórka. Teraz tego niema, dziecko od najmłodszych lat oswajane jest z internetem, a znajomych w realu żadnych. No można się pogubić i zwariować.
-- (Julitka):
Nastolatek się obroni?
To co robią ci wszyscy ludzie na torach?
Wyjaśnisz mi to?
-- (misiek):
Różnica jest taka, że widzący tym bardziej nastolatek w internacie się obroni, a co może zrobić kilkuletnie niewidome dziecko? Ale i tak już piszę chyba tylko z moim komputerem.

--

--

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2021-04-02 18:26

#330 Julitka

Też prawda. Ale zbyt często słychać, że to przez szkołę. W szkole się zaczyna, w Internecie - kończy. Bo dzieciak wyśmiewany jest najpierw w szkole, a potem - w Internecie.
-- (misiek):
Teraz nastały takie dziwne czasy, gdzie głównie liczy się to co o tobie powiedzą w internecie i jaki masz fame. I niestety, przez to internet jest wiele bardziej paskudny niż cały świat. I dlatego te dzieci tak kończą. Zauważ, że kiedyś dzieciaka cały dzień nie było w domu, bo miał mnustwo zajęć z rówieśnikami z podwórka. Teraz tego niema, dziecko od najmłodszych lat oswajane jest z internetem, a znajomych w realu żadnych. No można się pogubić i zwariować.
-- (Julitka):
Nastolatek się obroni?
Wyjaśnisz mi to?
-- (misiek):
Różnica jest taka, że widzący tym bardziej nastolatek w internacie się obroni, a co może zrobić kilkuletnie niewidome dziecko? Ale i tak już piszę chyba tylko z moim komputerem.

--

--

--

2021-04-03 10:40

#331 gadaczka

Hmm, tu nie ma reguły. W ośrodkach może być wyśmiwany najpierw w szkole, później w internacie, a na końcu w internecie. Jak sobie znajdą kozła ofiarnego to jest problem.

2021-04-03 10:52

#332 Julitka

Oczywiście. W ośrodkach pato to jest problem, spory problem, ale to nie jest tak, że masówka jest remedium na ten problem.
-- (gadaczka):
Hmm, tu nie ma reguły. W ośrodkach może być wyśmiwany najpierw w szkole, później w internacie, a na końcu w internecie. Jak sobie znajdą kozła ofiarnego to jest problem.

--

2021-04-03 11:44

#333 gadaczka

Oh nie, wiadomo, że nie. Tyle, że hmm. rodzina jest blisko i człowiek może nie czuć się aż tak samotny. Wykluczam patologie.

2021-04-03 11:52

#334 magmar Konto zarchiwizowane

Tak Gadaczko o to mi chodzi.

2021-04-03 11:58

#335 Julitka

Rodzina często jest równie daleko, co w ośrodku, bo i tak o niczym nie wie. Argument do rozważenia, ale dla mnie mało weryfikowalny.
-- (gadaczka):
Oh nie, wiadomo, że nie. Tyle, że hmm. rodzina jest blisko i człowiek może nie czuć się aż tak samotny. Wykluczam patologie.

--

2021-04-03 12:16

#336 magmar Konto zarchiwizowane

DObrze rozszerzę temat rodziny.
Rodzina jest blisko gdy jest blisko, tzn. jeśli dziecko wraca ze szkoły i rodzina nie jest dysfunkcyjna można wiele rzeczy zauważyć w codziennym życiu. Jednak, jeśli występują jakieś patologie takie dziecko będzie miało pod górkę i w ośrodku i w szkole masowej.
WIem, bo dzieci dzieli się na lepsze i gorsze.
Pamiętam sytuację, w której moja mama nakrzyczała na wszystkie panie tyflo, że nie zwróciły mi uwagi, ze miałam koszulkę założoną tył na przód.
WYchowawczynie wiedziały, że muszą się przy niej pilnować.

2021-04-03 13:08

#337 misiek

Wiesz co, po części nawet się z tym zgodzę, bo jeśli dziecko od najmłodszych lat zna tylko ten świat wirtualny, a potem bum, trzeba się zmierzyć z szarą rzeczywistością. Ja nawet nie wiem jak to jest, ale sądzę, że z perspektywy dziecka wirtualnego może to być nieciekawe doświadczenie.
-- (Julitka):
Też prawda. Ale zbyt często słychać, że to przez szkołę. W szkole się zaczyna, w Internecie - kończy. Bo dzieciak wyśmiewany jest najpierw w szkole, a potem - w Internecie.
-- (misiek):
-- (Julitka):
Nastolatek się obroni?
Wyjaśnisz mi to?
-- (misiek):

--

--

--

--

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2021-04-03 22:30

#338 Julitka

@Misiek Nie o to mi chodzi.
Zbyt wiele jest przypadków, w których dzieci zaczynają w szkole, ale i poza szkołą dziecko nie ma życia, bo je linczują na FB na przykład.
Takie np. Cogito pełne jest opisów takich przypadków.

2021-04-03 22:34

#339 magmar Konto zarchiwizowane

Offtop!

2021-04-03 22:35

#340 Julitka

Stąd konkluzja, że patologie zdarzają się również w masówkach. :p
-- (Julitka):
@Misiek Nie o to mi chodzi.
Zbyt wiele jest przypadków, w których dzieci zaczynają w szkole, ale i poza szkołą dziecko nie ma życia, bo je linczują na FB na przykład.
Takie np. Cogito pełne jest opisów takich przypadków.

--

2021-04-03 23:04