Jak można dopieścić nagranie gitary nagrywanej przez mikrofon i liniowo? Konkretniej: oczyścić z drobnych szumów, zredukować nieco niektóre pasma i - ewentualnie - jakoś wyeliminować niechciane przydźwięki/brzęki?
Wartość rms to średni poziom głośności. Tego się nie ustawia, to wynika z nagrania. Trochę tak jakbyś zapytałą jak ustawić temperaturę w pokoju. Owszem, to się da zrobić, ale wymaga to jakiegoś co najmniej grzejnika. Tak samo rms teoretycznie da się ustawić regulując głośność. Rzecz w tym aby nie doporowadzić do przesteru i w tym cały ambaras. W nowych wersjach Reapera jest wtyczka Realimit, którą można przygłośnić dźwięk nie przesterowując go jednocześnie chociaż zbyt duże zmiany mogą powodować efekt tzw pompowania czyli takiego jakby szarpania głośności.
Hej! Które parametry reaverb od cocos wpływają tak na przesterowanie? Bo sobie klikam na razie jakieś domyślne presety i mi bardzo całość przesteruje, a nie wiem, jak to zredukować.
Hej, czy wie ktoś jak operować na plikach rpp-bak, jak wybrać z tego pliku potrzebny zapis? Zaznaczyłem w opcjach reapera, by tworzył historię tego co zapisuję w sesji i w razie co to można odzyskać potrzebny moment zapisu. Tylko, jak otwieram plik rpp-bak to reaper zachowuje się tak, jakbym uruchamiał go normalnie tworzy mi sę niezapisany pustty projekt. Pytanie więc jest jak otworzyć ten plik rpp-bak.
Hej, jeszcze jedno pytanie. Z jakiegoś powodu reaper generuje mi podczas renderowania kilkaset milisekund ciszy nawet jak mu oddznaczę w opcjach renderowania tail. Czy u was też jest taki problem? Edit już nie aktualne. Okazało się, że Reaper dodawał sobie ciszę do samego importowanego pliku jak wypróbowałem na czystym wavie to nie było żadnych cisz.
Heja. Kolejna sprawa. Kiedy chcę zmienić tempo danego itemu, mam na myśli rozciąganie dźwięku to zauważyłem, że dźwięk się owszem rozciąga, ale czas już nie i w rezultacie mam ucięty dźwięk na końcu pliku. W parametrach itemu jest coś takiegojak length gdzie można wymusić czas trwania danego itemu. A da się jakoś rozciągnąć dźwięk bez domyślania się ile ten length będzie faktycznie trwać i ręcznej metody prób i błędów?
Item: Set item end to source media end Tu warto pamiętać, że niezależnie od ustawienia trybu ripple, akcja nie przesuwa dalszych itemów więc jak coś, item nałoży się na następne.