Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Started by DJGraco 596 posts last post 2 months ago Page 9 of 30

sugeruję raczej dać realimit na master. Bezpieczniej i z gwarancją braku przesteru no chyba, że źle ustawisz.

W sumie racja. Tak lepiej
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

O, a gdzie to znajdę? FX jakiś to jest?

#164 Edited

%150 Robisz fade out na koncu pierwszego i Fade in na pocztaku drogiego
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

owszem, od niedawna Reaper ma takie coś. Coś koło 6.40 się pojawiło.

OK, dzięki śliczne. Muszę zerknąć, w takim razie i się z tym zapoznać. :)

Jak można dopieścić nagranie gitary nagrywanej przez mikrofon i liniowo? Konkretniej: oczyścić z drobnych szumów, zredukować nieco niektóre pasma i - ewentualnie - jakoś wyeliminować niechciane przydźwięki/brzęki?

A jakieś standardowe wtyczki się nadadzą? Nie mam w tej chwili dostępu do WA. :)

WItajcie. WIecie może jak ustawić wartość RMS w reaperze?
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Wartość rms to średni poziom głośności. Tego się nie ustawia, to wynika z nagrania. Trochę tak jakbyś zapytałą jak ustawić temperaturę w pokoju. Owszem, to się da zrobić, ale wymaga to jakiegoś co najmniej grzejnika. Tak samo rms teoretycznie da się ustawić regulując głośność. Rzecz w tym aby nie doporowadzić do przesteru i w tym cały ambaras. W nowych wersjach Reapera jest wtyczka Realimit, którą można przygłośnić dźwięk nie przesterowując go jednocześnie chociaż zbyt duże zmiany mogą powodować efekt tzw pompowania czyli takiego jakby szarpania głośności.

@wesolek CO do tego przewijania i co, czyta ci te procenty, po ile idziesz? I zawsze ci idzie o tyle, ile chcesz?
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Zasadniczo, tak. Bity, bray i procenty gada, więc jakoś się w tym odnajduję.

Hej!
Które parametry reaverb od cocos wpływają tak na przesterowanie? Bo sobie klikam na razie jakieś domyślne presety i mi bardzo całość przesteruje, a nie wiem, jak to zredukować.

Hej, czy wie ktoś jak operować na plikach rpp-bak, jak wybrać z tego pliku potrzebny zapis? Zaznaczyłem w opcjach reapera, by tworzył historię tego co zapisuję w sesji i w razie co to można odzyskać potrzebny moment zapisu. Tylko, jak otwieram plik rpp-bak to reaper zachowuje się tak, jakbym uruchamiał go normalnie tworzy mi sę niezapisany pustty projekt. Pytanie więc jest jak otworzyć ten plik rpp-bak.

#176 Edited

Hej,
jeszcze jedno pytanie. Z jakiegoś powodu reaper generuje mi podczas renderowania kilkaset milisekund ciszy nawet jak mu oddznaczę w opcjach renderowania tail. Czy u was też jest taki problem?
Edit już nie aktualne. Okazało się, że Reaper dodawał sobie ciszę do samego importowanego pliku jak wypróbowałem na czystym wavie to nie było żadnych cisz.

Heja.
Kolejna sprawa. Kiedy chcę zmienić tempo danego itemu, mam na myśli rozciąganie dźwięku to zauważyłem, że dźwięk się owszem rozciąga, ale czas już nie i w rezultacie mam ucięty dźwięk na końcu pliku. W parametrach itemu jest coś takiegojak length gdzie można wymusić czas trwania danego itemu. A da się jakoś rozciągnąć dźwięk bez domyślania się ile ten length będzie faktycznie trwać i ręcznej metody prób i błędów?

Item: Set item end to source media end
Tu warto pamiętać, że niezależnie od ustawienia trybu ripple, akcja nie przesuwa dalszych itemów więc jak coś, item nałoży się na następne.

Tomecki dzięki, wypróbuję to później i dam znać

No i zadziałało jak należy.