Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Założony przez DJGraco 596 wpisów ostatni wpis 2 miesiące temu Strona 8 z 30

Czy w Reaperze istnieje możliwość wyrenderowania każdej ścieżki do osobnego pliku? Chodzi o to, aby każda zmasterowana ścieżka z nałożonymi efektami znalazła się w osobnym wave w celu dokonania dalszych poprawek w innym edytorze audio.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

możesz wysolować każdą i wyrenderować.
owszem zajmie cię to 10 minut ale mniemam, że nie pracujesz na projektach 32 trackowych więc tak będzie najrozsądniej ponieważ będziesz mieć nad tym kontrolę.
wiesz, że track o nazwie świergot ptaków jest solo, dajesz na nim render po jego wyrenderowaniu to samo robisz z trackiem miauuuuu kota itd.
względnie jeśli w projekcie 10 trackowym chcesz wyrenderować 1 track na wszystkich dajesz mute zostawiając ten 1 do wyrenderowania.
renderujesz ten jeden.
Zapraszam na mój youtube

https://www.youtube.com/channel/UCxk7p4SeqPz2uPU7m3rmwRA

Albo można skonsolidować ścieżki w menu plik opcja skonsoliduj/wyeksportuj ścieżki.

#144 1 polubienie

Oczywiście z zapisanymi efektami itemami operacjami lub bez.
ja poleciłem opcje że tak powiem staroświecką ze względu odpowiedzialności za swoją pracę wolę mieć kontrolę nad tym co renderuję ale oczywiście opcja druga to mniej czasochłonna leci z automatu.
Zapraszam na mój youtube

https://www.youtube.com/channel/UCxk7p4SeqPz2uPU7m3rmwRA

P zaznaczeniu danych ścierzek w oknie Render zaznaczamy zamiast Master mx, Stem Slctd tracx.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Ja od zawsze nagrywam na bardzo wielu ścieżkach. Może to i niepoprawnie, ale gdybym miał renderować takie 74 to jednak trochę mi zejdzie.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Hej! Czy ktoś się orientuje:
1. Jakim sposobem zniknąć może cały folder z projektem i jego plikami?
2. Jak wyłączyć fade in/out podczas nagrywania? (Tutaj jakoś przypadkiem musiałem coś wcisnąć w trakcie nagrywania, a za cholerę nie wiem co)

alt+shift+x chyba fady wyłącza.

#149 Edytowano

Hej,
czy da się podczas edycji przejźćnp o pół bitu do przodu jak tak to jak?

I jeszcze jedno. Jak zrobić crossfade w reaperze, ale bez przesuwania do seibie itemów tak jak to robi protools pod literą F?

Co znaczy po półbitu do przodu? Jeśli pytasz, jak przejść po mneijszej ilości, niż jedno uderzenie w takcie, jednoczesnie nei zgadując, ile to tam pikseli, to sama się chętnie dowiem.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

No właśnie o coś takiego mi chodzi. A co z tym crossfadm?

Ja robię tak:
po takcie - page up/down
po bitach - ctrl plus page up/down
po mniejszych wartościach (podawanych procentowo w obszarze pojedynczego bitu) - po prostu strzałki lewo/prawo.

#154 Edytowano

Co do crossfadeu to wygląda na to, że albo reaper nie posiada tej funkcji bez przesuwania do siebie itemów albo jest to dość trudne do zrobienia.
Robię pewną rzecz, bez której crossfadey sięnie obejdą i poszperałem troszkę w necie a nie znalazłem zbytnio tego o co mi chodziło. Na prawdę nikt kto siedział na reaperze z tutejszych nie miał potrzeby robienia crossfadeu, bo aż to mi siędziwne wydaje...
Znalazłem niby w internecie skrót alt+X, który robi co innego w praktyce zupełnie nie związanego z crossfadeami.

#155 Edytowano

No i jeszcze jedno pytanie. Jak to jest z tym zaznaczaniem?
Chcę przykładowo zaznaczyć kawałek poprzedniego itema i kawałek następnego. Jest jakiś skrót do tego, by np odsłuchać zapentlony fragment?
Zdaje się, że to robi normalnie shift ze strzałkami, ale nie wem jak odsłuchać zaznaczony fragment.

ctrl+r niby robi llop ale on chyba zapętla wszystko.

jak n ie, to zaznaczasz początek, znaczy stajesz przypoczątku zaznaczenia, alt+shift+lewy kwadrat, przesuwasz się do końca, alt+shift+prawy kwadrat i teoretycznie ponoć można coś z tym zrobić. Chyba, że to tylko w rea access działało, to sory.

teraz jest bez alt shifta. Zwyczajnie nawiasy kwadratowe i tyle.
Co do crossfade, nie wiem jak to robi Protools więc puki się nie dowiem, nie pomogę.

Hej! Co można zrobić, żeby przed zrenderowaniem pliku całość podgłośnić?

Hm. Możesz upakować wszystkie ścieżki w folder i na pierwszej z nich dajesz ALT Strzałka w Górę.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D