Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Założony przez DJGraco 596 wpisów ostatni wpis 2 miesiące temu Strona 7 z 30

Lame jest bodaj w appdata, ale nie pamiętam teraz gdzie dokładnie.

A, dzięki. Oblukam.

Do DJ-a: aha, czyli jednak własnoręcznie pyknięty folderek. OK, dzięki śliczne. :)

Transkrypcja

Witam was bardzo serdecznie. Ja mam takie pytanie dotyczące rippera. Właściwie bardziej chyba do ciebie Tomecki, bo ty mówiłeś o tym w podcaście, tylko że nowe wersje rippera coś tutaj namieszały. Mówię tutaj konkretnie o automatyce. Tak wiem, uparłem się na ten temat bardzo. Chodzi mi konkretnie o listę akcji, o której mówiłeś w podcaście, w którą w pole wyszukiwania wpisujemy hasło dialog. I nie mogę znaleźć tego parametru show envelopes dialog. To jest po pierwsze. Do tych opcji jeszcze jakoś tam się doszperałem. Ale wstawienie punktu automatyki na ścieżce już po uzbrojeniu obwiedni, czyli tam zaznaczenie panoramy, czy filtra HPF, czy LPF, żeby on sobie narastał, czy zanikał, nie mogę wstawić w danym miejscu na ścieżce punktu automatyki. Mówiłeś o skrócie Ctrl-Shift-I. Ten skrót u mnie przynajmniej nie działa. Nie wiem, może ja mam jakąś zepsutkę. Może mam tą mapę klawiszy, może coś jest nowego w tych nowych wersjach Reapera. Jeżeli byłbyś łaskaw, bardzo chętnie posłucham odpowiedzi.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Istnieje możliwość włączenia autozapisu projektu co ileś czasu?
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Hej! Gdzie można zmienić format renderowanych itemów, tj. w chwili, gdy chcemy kilka na raz zrenderować? Alternatywnie, czy jest jakiś panelik, w którym można cokolwiek zmodyfikować, jeśli o ich ustawienia chodzi, zanim się zrenderuje choćby poprzez menu kontekstowe?

Jak odpalisz render z ctrl alt r, to otworzy ci się caaałe takie okno z wyborem wszystkiego, źródła rednerowania, formatu, folderu docelowego... O to ci chodzi?
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Tu chodzi o render itemów, a to robisz w ustawieniach projektu.

O, dzięki śliczne.

Hej! Pytanko: mając kilka plików dźwiękowych o różnych poziomach głośności, da się wrzucić je wszystkie do Reapera (tu luz, bo wiem jak) i jakoś wyrównać ich poziom głośności w kilku krokach? Jeśli tak, to jak to się odbywa?

Można na kilka sposobów. Zaznaczyć każdy i ctrl +shift +n znormalizować, wejść w parametry itemu alt +p i głośność ręcznie ustawić albo kompresor wrzucić. Każda metoda ma swoje wady i zalety dlateog podałem kilka.

Dzięki. :)

Hej! Jak można zrenderować plik do formatu AAC?

Nie zrenderujesz. Do wav i ffmpegiem przekonwertwacc
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

A, czyli jednak w ten sposób. A co to jest ten ffmpeg?

Hej! Czy da się w projekcie ustawić na różnych ścieżkach odrębne metrum i bpm (np. na 1. ścieżynie 60bpm, a na 2. 120bpm)?

Nie. tempo i bpm są globalne.

Aj, no dobra, to dzięki. :)

Odnośnie podgłaszania na początku i ściszania na końcu itemu: jak korzystamy z parametrów itemu, co oznaczają konkretne przedziały liczb w fade in i fade out? Mam mały problem, żeby owe rezultaty nie były ani zbyt gwałtowne, ani zbyt rozwleczone. Dodam, że nie chodzi tylko o jednoczesne zgłaśnianie początku ze ściszaniem końca, ale też tylko same ściszanie końcówek lub odwrotnie - zgłaśnianie początków (bez ściszania końcówek wtedy).

no t altt+i się sam początek zgłaśnia z tego co pamiętam, tam sobie ponoć jakoś to zaznaczyć mogłeś ile ściszasz, ale nie jestem teraz pewien.