Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Założony przez DJGraco 596 wpisów ostatni wpis 2 miesiące temu Strona 10 z 30

hejwam,

ok, podgłaśniacz tomeckiego nie jest zły, natomiast ja w sobote nagrywałam coś głośnościa 1 z limiterem muzyka, i jak się to zrobi podgłaśniaczem, to mam wrażenie ze tam bardzo słychać to przyciszanie.
dla tego pytam.
jak inaczej mogekonkretny plik zanalizować pod kontem jaką głośność mogę mu ręcznie ustawić żeby się nie przesterował i następnie taką głośność mu ustawić?

jeśli nie chcesz żeby był limiter aktywny to zaznaczasz item i ctrl+shift+k jeśli chcesz tylko poznać wartości albo ctrl+shift+n jeśli chcesz znormalizować czyli przygłośnić na tyle aby żadnego przesteru nie było. W tym dialogu pod ctrl+shift+k dostaniesz dwie, a w zasadzie cztery wartości. Peak i rms dla każdego z kanałów. To od przesteru to peak cczyli głośność szczytowa, a rms to głośność skuteczna czyli jakby na ile to będzie głośne tak w sumie. Innymi słowy to jest średnia głośność.

dziękuję ślicznie, spróbóję, i dam znać jak poszło.

i jeżeli będę mieć obok siebie więcej itemów, i zrobie ctrl a, to wtedy ctrl shift n będzie normalizować wg najciszego z nich?

Nie, każdy normalizuje się osobno.

oo super, podoba mi sie.

Hej, czy w reaperze jest coś takiego jak nudge w ProToolsie? Działa to tak, że jak mamy ustawioną daną wartość np minuty/sekundy to wartość nudgea przemieszcza się w projekcie np o 100 milisekund, i tam możnasobie zwiększać bądź zmniejszać wartość kroku chodzenia. Czy w reaperze to jest tylko page up i page down same i z ctrlem czy są bardziej precyzyjne kroki?

Jeśli dobrze rozumiem pytanie, to jak pisałem gdzieś wyżej: strzałki lewo/prawo są najprecyzyjniejsze. Potem większą wartością są page up/ page down, a na końcu ctrl+page up/page down.
Natomiast czy da się wartości ustawić, tego nie wiem. Jeśli już, to podejrzewam, że strzałki, ale póki co na nich się nie zawiodłem, więc nie czułem takiej potrzeby, by to sprawdzać. :D

Mi włąśnie chodzi o precyzyjne przemieszczanie sięnp co dokładnie 100ms krok. Strzałki są precyzyjne owszem ale nie w takim znaczeniu.

No to plus minus numerycznym zmniejszasz / zwiększasz to o ile CI strzałki przeskoczą.

a zkoda że nie da się zapisane pliky kiedyś zrobione przez podgłasniacz przywrócić do stanu popzedniego, i nałożić na nie normalizację, bo to mi się bardziej podoba niś ten podgłaśniacz.

#192 3 polubienia

@djgraco ja wiem, o co ty pytasz i na nasze myślenie nie ma. W sensie plus i minus ci to zmniejsza i zwiększa, ale powodzenia w domyślaniu się, o ile. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli to sięzmieniło i mogęsobie np. ustawić na sztywno na jakiś tam konkretny ułamek sekundy i wiem, że tak jest, a nie w jakichś tysiącach pikseli.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Bry, niektóe skróty są na numerycznych klawiszach, czy z nibynumpademto powinno działać?
2 Jak usunąć zaznaczony item? mam 2 itemy i 1 powiedzmy, że źle pozaznaczałem, albo się rozmyśliłem.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Itemy usuwamy przyciskiem delete

Źle sięwyraziłem. Jak skasować te zaznaczenie, czyli od 2 do 3 sekundy mam item, ale już go nie chcę kasować, bo jednak zmieniłem zdanie i brzmi took, to jak te zaznaczenie zdjąć żeby nie widniał na liście.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#196 1 polubienie Edytowano

Nie potrzebujesz klawiatury numerycznej, bo są skróty przystosowane do używania bez numerycznej. Tylko musisz sprawdzić jakie Tzn. nie wiem, czy wszystkie, ale pewnie tak
🇺🇦 🇵🇱

Aaa. Chyba rozumiem o co tobie chodzi.
A więc zaznaczasz te itemy, czyli jak rozumiem te w 2 i 3 sekundzie, czyli ustawiasz się na itemie w drugiej, i potem shift+ctrl+strzałka w prawo zaznaczasz ten drugi item dajesz menu kontekstowe i jak używasz polskiej wersji reapera to będzie aka opcja jak sklej itemy a po angielsku glue items

Niee, chodzi mi o to, że hm wyobraź sobie takąsytuację:
masz nagranie 3 minutowe i sobie chodzisz po nim losowo i wciskasz literę s żeby dodać itemy dzieląc te nagranie, teraz masz tych itemu 10, ale przydatnych, z którymi chcesz coś zrobić jest tylko 3, więc te 7 chcesz po prostu odznaczyćz listy.
No, ale dzięki, ostatni wpis też przydatny.
Co będzie jak ich nie skleję a zapiszę nagranie? Nic? Jak rozumiem to właśnie ma zapobiec multum itemów na liście...

Ale w czym Ci one przeszkadzają? Niech sobie będą. Nie będą miały wpływu na wynik końcowy
🇺🇦 🇵🇱

Po prostu w tym, że jak mnie interesuje tylko drugi i czwarty, to trzeci chcę wywalić z tej listy, który zrobiłem przez przypadek.