Zakończona zbiórka na Eltena na rok 2022
Back to Archiwum Eltena#41 Julitka
Jako darowizna.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#42 pates
YY. No to na premium jest limit a na darowizny nie? Przecież i to i to jest wpłata.
#43 magmar Archived
Pates to jest stan umysłu.
Nie musisz tego rozumieć, przyjmij to na wiarę.
#44 mucha
a od darowizn nie ma przypadkiem podatku do określonej kwoty?
#45 zvonimirek222
Na wszystko są podatki, chyba że jesteś w australii i jesteś organizacją non-profit.
Jakby Dawid żył w australii i miał nieprofitną organizację Elten link ltd, to darowizny nie byłyby opodatkowane.
-- (mucha):
a od darowizn nie ma przypadkiem podatku do określonej kwoty?
--
#46 pajper
Darowizny są opodatkowane jak najbardziej. Tu jest różnica między odpłatną działalnością, a darowizną.
W wypadku działalności odpłatnej, nie będącej działalnością gospodarczą, limit wynosi 1400 zł miesięcznie, jak pisał edigorn.
W wypadku darowizn, ten limit wynosi 4900 zł od osoby rocznie.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#47 Zuzler
Od osoby obdarowanej czy od osoby darowującej?
#48 pajper
Darowującej.
Jeśli mi wyślesz 2500zł, a potem ktoś jeszcze mi wyśle 2500zł, nie ma problemu.
Ale jeśli ty mi wyślesz 5000 zł, już jest podatek.
#49 Zuzler
Czekaj. Czyli jak założymy, że ktoś wyśle Ci 3000, a potem jeszcze ktoś tam 2500 to nie ma podatku?
#50 pajper
Dokładnie. Podatek od darowizn jest per osoba wysyłająca.
#51 Zuzler
A to CI śmieszna sprawa :)
#52 Zuzler
Czyli tak: za pakiety możesz dostać maks 1400 miesięcznie, czyli 16800 rocznie, a darowizny robią jakby drugą pulę, która sama w sobie nie ma ograniczenia, ale ograniczenie za to jest takie, że jedna osoba nie może Ci wpłacić wiecej niż 4900 złotych rocznie. Dobrze zrozumiałam?
#53 pajper
Prawie. To 1400 wlicza się do puli darowizn także. Czyli jeśli ktoś mi wpłaci na pakiety premium 150zł, potem może wpłacić już tylko 4750.
#54 zywek
Ale nie odpowiedziaqłeś mi na pytanie. Aktywujesz mi jak na paypala ode mnie dostniesz? Przecież nikt Ci tego na konto nie każe od raz przlewać.
#55 Zuzler
Aha. Czyli praktycznie możesz dostać choćby 100000 ale pod warunkiem, że jedna osoba i za pakiety, i w ramach darowizny nie przekroczy 4900 złotych?
#56 Julitka
@Zuzler Tak.
I, z tego co pamiętam, to ten limit 4900 zł nie do końca jest roczny, tylko na 5 lat, ale niech mnie ktoś poprawi.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#57 pates
AA, teraz wszystko jasne.
-- (pajper):
Darowizny są opodatkowane jak najbardziej. Tu jest różnica między odpłatną działalnością, a darowizną.
W wypadku działalności odpłatnej, nie będącej działalnością gospodarczą, limit wynosi 1400 zł miesięcznie, jak pisał edigorn.
W wypadku darowizn, ten limit wynosi 4900 zł od osoby rocznie.
--
#58 pajper
Mamy 1 lutego, a więc pula znów wynosi 1400zł. ;)
#59 lukasz1993258
właśnie poszedł przelew, daj dawidzie znać, czy wszystko poszło dobrze.
#60 lukasz1993258
przelew natyhniastowy