PSE Forum mieszane

Zakaz handlu w niedziele - co o tym myślicie?

Started by lukasz1993258 45 posts last post 7 years ago Page 1 of 3

Transcription

No właśnie, dzisiaj mamy niedziela, pierwsza niedziela miesiąca, czyli kwiecień i co? I oczywiście, PiS sobie to i owo wymyślił. Ja wiem, że taki wątek już jest na forum tekstowym, ale też pomyślałem sobie, że dobrze byłoby się na forum głosowym też poudzielać, jeżeli chodzi o tą kwestię, pod tytułem zakaz handlu w niedzielę. Więc ja, jeżeli chodzi o zakaz handlu w niedzielę, to powiem tak, że to jest lekkie przegięcie i nie rozumiem, co to ma w ogóle być. To znaczy, nie rozumiem, do czego to ma być potrzebne. Jeżeli ja przykładowo przez cały tydzień pracuję, no dobra, może powiem w inny sposób. Może ktoś przez cały tydzień. Ktoś przez cały tydzień pracuje i na przykład w sobotę też tam pracuje, bo na przykład sobie dorabia. I co? Co mi po tym, że w piątek i w sobotę są sklepy czynne do 23? Jak na przykład ja pamiętam, że zawsze w niedzielę ludzie zazwyczaj sobie na spokojnie rano wstawali, śniadanko, kawa, wiadomo, potem się szło do supermarketu, czy nie wiem, czy gdzieś indziej i się, kurczę, na spokojnie. Robiło zakupy na następny cały tydzień, a teraz, tak jak dzisiaj, wszystko jest pozamykane, nic nie można zrobić i generalnie uważam, że to jest naprawdę to tak bezsensowne, że ja naprawdę, szczerze powiedziawszy, nie wiem, do czego to ma w ogóle wnosić. Nie wiem, co to ma być. Nie wiem, co ten PiS wymyśla naprawdę, ale to jest jak dla mnie lekkie przegięcie. Tak jak mówię. Człowiek. Nawet by w sobotę chciał sobie dorobić, dorobi, potem jest patnięty, wiadomo, bo po pracy, patnięty, chce się położyć i co, nie może, gdzie jeszcze ma w sobotę zrobić zakupy, poniedziela nieczynna. I to jest właśnie to, co mnie najbardziej, co najbardziej mnie irytuje. Coś, co mnie drażni i po prostu nie daje mi to spokoju. Mam nadzieję, że to nie przejdzie jakoś, bo naprawdę można świra dostać. Teraz nawet nie mogę iść do spożywczaka, bo jest zamknięty. Podejrzewam nawet, że tutaj Fresh Market też jest zamknięty, jedynie co, to ewentualnie jest stacja paliwa, ale to tam jest drożyzna. Do centrum handlowego też się nie pójdzie, bo na przykład Arcadia jest nieczynna, tam to jest nieczynne, no i co można zrobić, no zwariować tylko, bo sobie PiS tak wymyślił. No to jest lekkie przegięcie jak dla mnie i ja tego po prostu nie będę w żaden sposób komentować, no bo się tego po prostu nie da komentować. No to jest lekkie przegięcie jak dla mnie i ja tego po prostu nie będę w żaden sposób komentować, no bo się tego po prostu nie da komentować, no bo się tego po prostu nie da komentować. Także to jest dla mnie totalne, bezsensowne, nic nie warte po prostu, nic nie warte rozporządzenie. No dobra, z mojej strony tyle, także czekam na waszą opinię, co wy o tym myślicie, bo ja już chyba uważam, że dostatecznie raz, a konkretnie jeżeli chodzi o to się wypowiedziałem. No także was pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

#2 1 like

Transcription

co ja o tym myślę no przede wszystkim ja troszkę nie rozumiem po co stwarzać dubrikaty wątków czyli jest taki sam wątek na forum tekstowym jeżeli jeszcze chodzi o kawały na przykład to ja rozumiem, może ktoś lubi opowiadać różnego rodzaju kawały do wcipy i tak dalej jakby głosowo a na forum tekstowym już wszystko wyjaśniono czyli po co jeszcze tworzyć kolejny wątek o takim samym temacie lepiej może nie tworzyć niczego a jeżeli chodzi o zakazie wiecie co ja czytam polskie wiadomości różne słucham radio i troszeczkę byłem pod negatywnym wrażeniem bo dla mnie taki zakaz to jest totalna głupota nie wiem, w moim kraju nigdy chyba takiego nie będzie bo po prostu taka rzecz jest jakby niemożliwa niedzieli to czas kiedy każda rodzina może no ale może nie tak, że każda no ale praktycznie każda idzie na zakupy i zamykać sklepy w te czasy kiedy ktoś planuje coś kupować i kiedy sklepy mogą otrzymać więcej kasy no to totalna głupota ja rozumiem z jakich przyczyn z jakiego powodu to zrobione ale dziękuję swojemu krajowi że mimo wszystko mimo różnych nieprzyjemności którzy u nas też mają miejsce cerkiew tak nie wpływa na życie mojego kraju i mojego narodu

Transcription

po co stworzyłem ten wątek tutaj na głosowym no wyjaśniłem już, ja wiem, że ten wątek jest na tekstowym, ale dobrze byłoby też się głosowo wypowiadać skoro forum głosowe już jest, ja na przykład jeżeli coś mam do powiedzenia dłuższego to ja za bardzo nie lubię pisać bo tam błędy czasami robię a jak już się wypowiadam to już wolę na głos no ale dobra to już mam nadzieję zostało wyjaśnione i to co zrobicie z tym co zrobicie to już jest wasza intencja w mierze, oto w każdym razie bądź co bądź uważam, że to jest po prostu mekkie przegięcie i tyle, także udzielam w tym wątku, pozdrawiam i do usłyszenia

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

#4 1 like

Transcription

To ode mnie tylko tyle. No, taki ma sens mniej więcej. Tworzenie takich samych wątków. Uważam, że w ogóle forum głosowe największy sens ma tylko przy tworzeniu jakichś takich wątków właśnie, których jeszcze nie ma nigdzie. Albo największy sens ma wtedy, kiedy się tworzy jakieś parodie, gdzie można pokazać jakieś nagrania, wkleić czy coś w tym stylu. Bo niestety, no, takie jakieś wpisy głosowe się strasznie wolno słucha. Każdy się zastanawia co powiedzieć. No i oczywiście ja też, żeby nie było świetnie.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Transcription

A ja jednak uważam, że na forum głosowym też można dyskutować na takie tematy, nie tylko na tekstowym. I tu zdania mogą być podzierane, ale ja tak jednak uważam. Skoro mamy też forum głosowe, to chyba po coś ono jest, żeby się udzierać w różnych tematach, a nie tylko w jakiejś parodii czy coś. A poza tym, no, sorki, ale niektórzy wolą zazwyczaj mówić niż pisać. I jednak uważam, że też mają prawo się wypowiedzieć na forum głosowym w wątku na przykład taki jak ten. I tyle z mojej strony, a to co zrobicie z tym wątkiem, to już jest wasza sprawa. Pozdrawiam.

Transcription

Ludzie, trochę, nie wiem, nie rozumiem jeden czy dwa posty, ale trzy, cztery, nie przesadzacie trochę? Łukasz wyjaśnił o co chodzi i tyle. Może niektórzy wolą wypowiadać się na forum głosowym? Nie wiem. Zgłaszam do moderacji głównej. Niech moderacja główna podejmie decyzję co z tym zrobić.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Właśnie teraz poszła petycja o to, żeby każda niedziela była zakazana, jeżeli chodzi o handel.

Transcription

Dzień dobry, witam wszystkich tutaj zgromadzonych. Ja myślę tylko i wyłącznie, że głupszego pomysłu nigdy jeszcze nie słyszałem chyba naprawdę, żeby zamykać sklepie w niedzielę. Ale nie rozumiem w ogóle sensu tej idei, nie wiem co. Jak mógłbym się jeszcze wypowiedzieć na ten temat, naprawdę.

Transcription

No, z tym zakazem właśnie. Jedni uważają, że dobrze, drudzy, że źle, ale ja powiem tak. Może to nie jest do końca złe takie, ale jak zwykle się wzięli nie tak za to trochę jak trzeba. Nie tak jak trzeba po prostu.

Transcription

Dzień dobry, co ja na ten temat uważam to jest debilizm społeczny, to jest psychicznie nieporozumienie, bo ja jeszcze rozumiem, bo ja wiem czym te debile pisowskie to motywowały, oni to motywowali niby tym, że sprzedawcy mają prawo do odpoczynku. Ale cóż to jest za sens i logika, panowie, jak sprzedawcy mają wolne, a ludzie, którzy pracują w restauracjach, dlaczego restauracje są czynne, piekarnie, restauracje, przecież to też są punkty usługowe tylko, tak samo jak i sklepy. Bo ja rozumiem, że jest czynna stacja policji, że jest czynna straż pożarna, są czynne... Są czynne szpitale, jest czynne SOR, no ale restauracje są czynne, więc co tu jest za sens i co to za logika, dlaczego ja tak uważam, znaczy dlaczego, co ja uważam na ten temat, dlaczego oni to tak zrobili, z bardzo prostej przyczyny, żeby ludzie dawali hajs na kościół, bo PiS wspiera kościół, znaczy kościół wspiera PiS i PiS wspiera kościół właśnie w taki sposób jak może, a że niczego inteligentniejszego nie potrafią wymyślić, jak taki debilny zakaz, no to właśnie taki debilny zakaz. Tak, debilny zakaz został wprowadzony. Powiedziałbym coś, ale jako, że jestem moderatorem, to nie będę klał. Karkor Slawiga, tyle wam mogę powiedzieć. Dobranoc. A, no, tyle chyba chciałem.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Transcription

I w tutaj tym momencie masz chyba raczej rację. Chodzi głównie o kościół, aczkolwiek zdanie to temu komuś poróżnione, więc tyle z mojej strony. Dobranoc.

Transcription

Witajcie, jeżeli chodzi o ten zakaz, o to zamykanie sklepów w niedzielę, to ja myślę, że to jest po prostu idiotyczny pomysł, bo tego inaczej nazwać nie można. Jeszcze jedną argumentację, którą oni mają, to jest to, że w innych sklepach, w innych krajach sklepy są również zamykane w niedzielę. Tak, ale to nie jest niestety dobre rozwiązanie, bo jeżeli jest sytuacja, że coś potrzeba kupić i musisz kupić, to oczywiście możesz, tylko to jest znacznie droższe, bo w tych małych sklepikach jest to znacznie droższe niż w markecie. I to czasami potrafi być za duża różnica. Poza tym jest jeszcze jedna sprawa. Wszystko, co jest narzucone z góry, zawsze się będzie kojarzyć z czymś negatywnym. I zawsze będzie to protest. Poza tym ludzie powinni regulować pewne kwestie sami, a nie coś ma być im narzucone, bo jakaś tam partia, która tworzy dyktaturę, tego po prostu wymaga. I to nigdy nie będzie po prostu wtedy akceptowane. No to jest takie moje zdanie. Na razie.

Слава Україні! Sława Ukraini!

Transcription

I tutaj akurat masz Iwona rację, bo na przykład stacje paliw na przykład są czynne w tym dniu, ale teraz wam powiem taką ciekawostkę w sumie, że niektóre sklepy powolutku zaczynają się z tego wycofywać. Powoli zaczynają się wycofywać z tych zakazów i niektóre sklepy są normalnie otwarte. Na przykład Żabka jest otwarta, Fresh Market podajże jest otwarty tylko do 14 z tego co ja kojarzę. No i jeszcze jakiś był tam sklep, który się już wycofał z tego, ale niestety sobie nie mogę w tym momencie przypomnieć co to był za sklep, ale no muszę powiedzieć, że trochę sklepów już powoli zaczyna się wycofywać z tego. Także z mojej strony na razie tyle.

Transcription

Znaczy u nas gościu jeden zrobił taki myk, że pieczywo, no to pieczywo to nie może zabraknąć, no i zrobił taki myk, że no, on, u niego jest czynny, no, tam wszystko jest, tam różne rzeczy są, ale no, tak mu się udało jakoś.

Transcription

Sobie przypomniałem, sklep ABC zrezygnował z zakazu handlu w niedzielę, więc nawet dzisiaj chyba jest niedziela bez handlu i tak będzie otwarty.

Transcription

No, co do sklepu ABC, to my niestety go nie mamy, bo kiedyś ten sklep był u nas na ulicy Prusa bodajże, ale zamknęli go, bo chyba mi się nie dorabiało, no niestety, no, przynajmniej dobrze wiedzieć.

Transcription

No u mnie to dwa kilometry jest do Żabki, najbliższego sklepu, który jest otwarty, a co do tego zakazu handlu w niedzielę, to jest bez sens, kurczę, no załóżmy, nie wiem, zaleje nam dzisiaj mieszkanie, bo na przykład kran się coś tam obluzował, czy coś, no i szczerze powiedziawszy jest lipa, no bo tak to można by było po prostu iść sobie do sklepu, kupić sobie kran i wymienić, a tak to niestety musimy czekać do jutra, no to albo zaleje mieszkanie, albo niestety musi być woda zamknięta, a taki dopcip co do handlu w niedzielę, pojechałem do moich znajomych, no i znajomy mi się użala, kurczę, no zakaz handlu w niedzielę, jasne, zapomniałem, nie zrobiłem sobie zapasu piwa, a potem trzeba było gdzieś za mostem szukać, gdzie jest w ogóle sklep otwarty, no śmiać mi się z tym, chciało strasznie, ale nie, no ogółem to jest głupi pomysł po prostu, no bo czasami są jakieś losowe sytuacje, które coś musimy kupić, albo coś, no albo ktoś pracuje od poniedziałku do soboty i szczerze powiedziawszy niedziela mu tylko zostaje na zakupy, no i w ogóle jeszcze a propos tak handlu, to słyszałem gdzieś jakiś taki projekt, że dzień po zielonych świątkach, nie wiem kiedy to wejdzie, może od następnego roku, też ma być bez handlu, no to to już w ogóle będzie szczerze powiedziawszy jakieś przegięcie.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Muszę się pogubić z tymi niedzielami niehandlowymi i handlowymi. Ja myślałem, że dzisiaj jest handlowa.

Transcription

Pierwsza i ostatnia niedziela jest handlowa. Dwie w środku, czy trzy w środku, to zależy ile jest niedzielna, a dany miesiąc przepada są niehandlowe.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Bez sens, bez sens, bez sens, bez sens, komplikowanie człowiekowi życia.