Funkcje premium
Back to EltenLink#41 pajper
Na razie nie zmieniam zdania, ale będę śledził dyskusję i argumenty różnych osób.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#42 Zuzler
Przepraszam, ale chyba se jaja robisz? Jeśli zrobimy płatne śledzenie wątków i sortowanie forum, to będzie po prostu strzał w stopę. Elten nie jest jakiś szczególnie wygodny w użyciu, a śledzenie forów to raczej logiczna funkcja, brak której najzwyczajniej przyblokuje płynność dyskusji.
#43 balteam
Płatne śledzenie for, nie wątków. Ichtak dużo nie używa ludzi, jak by od najniższej kwoty spadały limity, to mi to wisi. Aktualnie śledzę tylko swojąadministracyjną grupę, więc jak bym nie płacił, też by to duży problem nie był, a jak by był, no to tą niską kwotę bym wydusił pewnie.
#44 Zuzler
No też nie za fajnie, o w tym momencie, żeby doczekać się odpowiedzi na zadane pytanie trzeba czekać aż ktoś łaskawie zajrzy na forum i obejrzy co tam nowego się pojawiło.
#45 Monia01
Śledzę kilka forów, ale zgadzam się z Balteamem, śledzenie forów za najniższą kwotę jest jeszcze akceptowalne.
🇺🇦 🇵🇱
#46 balteam
Co do funkcji premium, kolejna rzecz aby wpłacić 10 zł roczny abonament, jest to dobry pomysł, bo nowych użytkowników łatwiej przekonać do zalogowania, a tak, jak mamy inne komunikatory, to płacić więcej, zwłaszcza na początku, nie chciało by mi się.
Inaczej mówiąc, jak ktoś mi powie, że mam coś lepszego od fb i muszę płacić, to nie sprawdzam raczej, bo mam whatsapp i kilka innych komunikatorów.
Co istotne, myślę, że na miesiąc lub dłużej, nowe konto powinno mieć wszystkie opcje odblokowane.
#47 Paulinux
To wtedy będzie sobie użytkownik, który będzie robił konta w stylu bombisia1, bombisia2 itd. Zrobienie konta na Eltenie nie jest trudne, co swego czasu pokazali nam jego wątpliwi zwolennicy. Śledzenie forów jest funkcją, bez której nie wyobrażam sobie moderacji grupami i nie zamierzam płacić za coś, co i tak robię wolontariacko dla społeczności. Mówię to niezależnie od tego, że mam zamiar dopłacić na Eltena.
#48 gadaczka
Takie podstawowe funkcje jak śledzenie forów, gdyby stały się płatne to sorry, ale ciężko wówczas mówić, że to jest podziękowanie, a nie płatna opcja. Zwłaszcza, że przez tyle lat było to darmowe, a teraz nagle za podstawową funkcję trzeba wyłożyć.
#49 Paulinux
Ewentualnie kolejny pomysł na płatną opcję, powiadomienia o polubieniu Twojego wpisu. Zaświtało mi, jak lajkowałam post Gadaczki.
#50 balteam
Może nie nikt, ale nie wyobrażam sobie aby sporo ludzi tworzyło nowe konta żeby pisać na forach, wiadomości, blog prowadzić, za każdym razem by każdemu musieli pisać, że zmieniają konta. Z resztą co miesiąc zmieniać, szczerze, to wolałbym zapłacić mało, zamiast tak się bawić.
Też o tym pomyślałem, że śledzenie for, pewnie najczęściej używają admini, więc nie jest to najlepszym pomysłem.
Co do polubień, jako opcjonalna opcja do włączenia lub nie, czemu nie.
Jak zhakować system Pajpera? :D
Co 11 miesięcy wpłacać po 10 zł, wtedy po 10 wpłacie dostaniemy funkcję na rok :D
#51 tomecki
Spróbuję odnieść się do wszystkiego po kolei.
podpinanie domen do wordpressa - To moim zdaniem super funkcja na przyciągnięcie nowych użytkowników. Ileś osób się o to pytało i o ile wiem, co najmniej jedna zrezygnowała z Eltena m.in. z powodu braku takiej możliwości. Wg mnie akurat to może być za free coby przyciągnąć nowych.
Odblokowanie lepszej jakości audio - Zdecydowanie tak zwłaszcza, że o tym już się nie raz mówilo i ludzie generalnie byli za.
Śledzenie forów - obawiam się, że krzyk się podniesie, bo było za darmo, teraz nie jest i czemu nam odbieracie. Nasuwa się pytanie czy gra jest warta świeczki. Może tak, może nie.
Śledzenie blogów zewnętrznych: Ten sam problem, aczkolwiek funkcja mniej wykorzystywana chyba więc hm... może będzie mnieszy problem.
Checkspelling - Z jednej strony dobrze byłoby, gdyby każdy mógł pisać poprawnie, bo zwyczajnie całość będzie lepiej wyglądać, z drugiej strony coś w końcu musi być premium. Też trudno powiedzieć.
Przypominacz i imienniczek - To jest jakiś pomysł. Tego nie ma, nie wpływa to na jakość forów, blogów czy czegokolwiek i faktycznie może być. Z drugiej storny nie wiem czy funkcja przyciągnęłaby użytkowników, jednak ktoś tam o to pytał, więc... może...
Info o nowych śledzących. - Może być. Ten, kto dużo pisze i chce mieć sporo kontroli zazwyczaj będzie w stanie zapłacić za jakieś tam narzędzia.
Odpowiedzi na wzmianki - Nie mam zdania.
Wyświetlanie sygnatur on/off - Jestem za tym, aby ta funkcja jednak była dla wszystkich. Z tym było zbyt dużo problemów i dyskusji.
Sortowanie drzewa forum - W kontekście małej popularności grup, taka funkcja jest raczej wszystkim potrzebna właśnie ze względu na łatwiejsze ogarianie tychże grup.
Zakładki w wątkach. - Trudno powiedzieć. Na prawdę nie wiem.
#52 balteam
Nowe propozycje, nie wiem czy warto w nie iść, ale:
1 Dla tych co wpłacą tą stówę, będą mieli możliwość wyświetlenia wiadomości globalnej do wszystkich, np. jak będą chcieli zareklamować swoją stronę. Np. raz na miesiąc.
2 Głos płacących by się liczył mocniej, mam na myśli tutaj propozycje, ale nie jakieś kluczowe, tylko w pytaniach typu co najpierw robić, no to płacącego ileś tam złotych głos by liczył się jako 5 głosó. Pewnie z tym więcej problemów, ale na youtubie się to sprawdza jak na przykład ludzie decydują, który film najpierw realizować.
Na pewno bym nie szedł w odpłatne proponowanie propozycji do realizacji, bo to już za dużo.
Generalnie nie powinniśmy iść w wycinane funkcji, tylko w ich limity, tak jak z tymi domenami, w wersji darmowej do 3 czy tam do 5. Nie każda propozycja musi przekonać każdego.
#53 pajper
Z jakością audio jest jeden bardzo duży problem. Blogi działają na WordPressie, który takiego limitu nie ma, pozwala dołączać dowolne treści, jak chcę załączyć do wpisu plik iso, bardzo proszę.
A więc limitowanie audio na blogach jest technicznie niemożliwe.
#54 pajper
@tomecki
Zauważ tylko jedną różnicę. Wcześniej linki były typu:
https://elten-net.eu/blogs.php?user=pajper&postid=1991
I nie wyglądało to ładnie. Teraz każdy ma swoją domenę, może ją organizować jak chce, a ja mówię o płatnej zmianie tej domeny.
Opcja wykupienia domeny na takim wordpress.com jest przykładowo płatna, nie licząc ceny domeny oczywiście, także wp-com pobiera za odblokowanie tej możliwości nie małą prowizję, bo o ile pamiętam 25 dolarów rocznie.
Nie chcę się upierać, po prostu rozważam. Domenę
nazwa-uzytkownika.eltenblog.net
i tak każdy ma w pakiecie.
#55 pajper
Wybaczcie trzeci wpis pod rząd, jeszcze trzeci pomysł.
Na każdym blogu umieścić prośbę o wsparcie Eltena w stopce i płatna możliwość wyłączenia tego dla userów premium.
#56 gadaczka
Ta stopka o wpłatach na Eltena na blogach jest wg mnie bardzo dobrym rozwiązaniem.
Cały czas nie mogę oprzeć się wrażeniu, że warto byłoby zrobić rekonesans wśród userów za co by zapłacili, bo było już sporo bardzo dobrych propozycji, które się nie przyjęły z braku zainteresowania społeczności. Mówię np. o tych płatnych usługach od użytkowników dla użytkowników jak lekcje języków, gotowania, nauki czegoś itd. Raczej nie było sprzeciwów, a mimo to nie wypaliło.
#57 tomecki
Może i masz rację z tymi domenami. Pomysł na reklamy w blogach też chyba ma sens. Ważniejsze głosy płacących też wydaje mi się niegłupie, o ile oczywiście mamy sytuację w rodzaju kilka propozycji o podobnym stopniu trudności, ilości potrzebnego czasu, zasobów itp. Generalnie faktycznie można próbować cokolwiek więcej uwagi tym, którzy płacą użyczyć, chociaż trudno będzie tu jakiekolwiek wyznaczniki zastosować.
#58 zywek
O nie, ale jak zapłacę za eltena to mam muszę powinienem mieć możliwość wyłczenia tego przypisu we wpisach na blogu.
#59 midzi
Jeśli chodzi o patronite, to moim zdaniem warto zrobić to tak:
uruchomić profil, ale zachęcać ludzi do wpłacania bezpośrednio na konto tłumacząc kwestie prowizjami. Jak ktoś będzie chciał via patronite to tak zrobi, jak nie, to na konto i już.
Wyłączenie pokazywania sygnatur jako opcja premium to moim zdaniem natomiast bardzo dobry pomysł. Na tym właśnie polega oferowanie rozwiązań w modelu tzw. Freemium. Dajemy coś darmowego, ale w praktyce, jeśli ktoś nie chce się irytować po dłuższym czasie użytkowania, to i tak zapłaci.
#60 zvonimirek222
Ważniejsze głosy płacących,
a po co wtedy moderacja?
To i tacy użytkownicy powinni stać się honorowymi administratorami Eltena?
-- (tomecki):
Może i masz rację z tymi domenami. Pomysł na reklamy w blogach też chyba ma sens. Ważniejsze głosy płacących też wydaje mi się niegłupie, o ile oczywiście mamy sytuację w rodzaju kilka propozycji o podobnym stopniu trudności, ilości potrzebnego czasu, zasobów itp. Generalnie faktycznie można próbować cokolwiek więcej uwagi tym, którzy płacą użyczyć, chociaż trudno będzie tu jakiekolwiek wyznaczniki zastosować.
--