Funkcje premium
Back to EltenLink#21 balteam
Miesięczne wpłaty to chyba za dużo zabawy, Pajper co miesiąc będzie musiał podliczać, ktoś przeleje dychę, potem dwie, potem 3, potem 5 zł.
Po prostu na start ci co przelali powyżej 40 zł dostaną w tym roku to co tam dla nich wymyślimy i tłoku nie będzie, a będzie to moim zdaniem w sumie fer, bo ci co nawpłacali, powinni cośdostać za to, chociażby na kilka miesięcy za free, żeby rozładować ilość wpłacających na 1 miesiąc.
Chociaż jak by ktoś chciał miesięcznie sobie to rozbić, to może ok, ale jak pisałem wcześniej, globalnie chyba by wyszło za dużo zabawy.
#22 pajper
Dla mnie podliczać to żaden problem.
Ja bym jednak trzymał się modelu progów łącznych, wpłacisz 100zł, masz daną funkcję następnych 12 miesięcy. A czy to będzie wpłacone jednorazowo, po 50zł czy po 10zł, to już nieważne.
W końcu to ma być podziękowanie za wsparcie, a nie usługa płatna w znaczeniu rynkowym.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#23 Julitka
Tylko że problem jest taki, że:
A W styczniu dziesięciu użytkownikó stwierdzi, że "chce mieć to wszystko z dyńki" i wpłaci dwie stówy, żeby mieć z głowy. I jesteśmy pogrzebani w butach;
2. Jak niby przeliczać takie większe wpłaty na miesiące?
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#24 balteam
@pajper, nie zgadzam się z twoim tokiem rozumowania, gdyby fb wpłaciło 20 zł miesięcznie czy 40, a jest tak duże jak youtube, to by potracili dużo użytkowników najprawdopodobniej.
Jak 4 kroki mamy ustalić to proszę bardzo.
10 zł, 30, 50, 100.
Jak nie mamy możliwości innego płacenia niż przelewem, to nie jestem pewien czy ludziom będzie chciało się po te 8 zł miesięcznie płacić, zwłaszcza, że to duża kwota nawet z mojego punktu widzenia, gdzie uważam, że ludzie za Eltena fajnie jakby coś płacili.
Liczę, że zapłacą ludzie z za granicy, więc sprawdź Pajper ile mamy ludzi, policz połowę po te 10 zł i tyle na bank zgarniemy, bo niektórzy kupią coś za 50 zł.
#25 Julitka
Jak to będzie ważne następnych 12 miesięcy, to wszyscy będą wpłacać w grudniu, żeby mieć do grudnia. :p
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#26 pajper
1. Po prostu w pewnym momencie wpłaty zamknąć i grzecznie zwrócić przelew. Gruszek na wierzbie nie wyczaruję.
2. Mówiłem, zakładamy, że za wpłatę 100zł jest jakaś funkcja na 12 miesięcy. Odpalamy ją od osiągnięcia 100zł.
Jak ktoś wpłaci od stycznia po 25zł, to dostanie ją w kwietniu do kwietnia, tyle.
Pamiętajcie, że w założeniu mówimy tu o podziękowaniu za wpłatę, a nie regularnym koncie premium.
-- (Julitka):
Tylko że problem jest taki, że:
A W styczniu dziesięciu użytkownikó stwierdzi, że "chce mieć to wszystko z dyńki" i wpłaci dwie stówy, żeby mieć z głowy. I jesteśmy pogrzebani w butach;
2. Jak niby przeliczać takie większe wpłaty na miesiące?
--
#27 pajper
Aktywnych osób mamy ok. 300. Aktywnych w sensie logujących się tu przynajmniej ten raz w tygodniu.
#28 balteam
Raczej problem jest inny:
chcę mieć pakiet premium za stówę, wpłacam ci dychę w styczniu, a skąd wiesz, że ci 90 zł dopłacę?
Nie jesteśmy pogrzebani, jeśli tym co wpłacili już coś teraz, Pajper da kilka miesięcy gratis, wtedy oni teraz nie zapłacą. W krytycznej sytuacji Pajper może odesłać przelew, czy to się nie liczy w ten sposób?
#29 Julitka
@Balteam Pakiet zaczyna działać dopiero wtedy, gdy pajper odnotuje 100 zł od danego usera zaksięgowane. Nie wcześniej.
#30 Julitka
I nie rozumiem drugiej części Twojego posta, tej o dawaniu miesięcy za free.
#31 pajper
Nie mamy środków ani opcji, by prowadzić regularną sprzedaż. Ja wciąż myślę o tym, jak o podziękowaniu za wpłatę, od, masz coś w bonusie.
Stąd argument z FB nieco nietrafiony, bo nie mówimy tu przecież o płatnym Eltenie, a kilku ficzerkach dla wspierających i o wpisie na listę. Bardziej patronite niż premium.
Wpłacisz 10zł, to masz wpłacone 10zł, ładnie Ci dziękuję, ale nie masz jeszcze nic. Funkcję premium dostaniesz, gdy zbierze się np. 100zł. Czyli jak 10 razy wpłacisz 10zł.
#32 balteam
Spokojnie czytam wcześniejsze wpisy, za szybko wszyscyżytkowników wpłacających codziennie coś, bo kilku wpłaci dzisiaj, kilku piszemy :D
Pajper pomyśl ile ci czasu zajmie hipotetycznych 100 przelewów do sprawdzenia co miesiąc o różnych porach. Myślę, że jednak to może być czasochłonne. Chociaż jak te progi będą 10 30 50 100 zł, to siłą rzeczy tak dużo przelewów nie będzie.
#33 pajper
A jaki problem zerknąć chociażby co poniedziałek na przelewy? To akurat zajmuje mniej czasu, niż napisanie jednego ficzerka dla Eltena. :D
#34 balteam
Tym bardziej jeśli nie mówimy o regularnej usłudze, to myślenie o 8 zł miesięcznie powinno być górną granicą.
Tak na marginesie, ludzi będzie przybywać, więc i w kolejnych latach będzie potrzeba mniej kasy, a w tym roku akurat zebrane mamy tyle, co jak by 150 ludzi wpłaciło po 20 zł, czyli zajebiście jednym słowem.
#35 gadaczka
Proponuję wystosować ankietę z tymi opcjami premium. Nie wiadomo ilu użytkowników będzie zainteresowanych.
#36 balteam
To nie jest istotne ilu będzie zainteresowanych, z resztą jak ktoś ma odpowiedzieć czy ma być płatne czy nie, no to powie, że nie, bo wtedy wszystko za darmo będzie.
Wersja darmowa musi być prawie taka jak teraz, a jednocześnie kolejne muszą sporo dawać, czyli m.in. moje propozycje, a raczej Pajpera, dobrze się w to wpisują.
#37 pajper
Moim zdaniem przeceniasz Balteamie zainteresowanie. Wątpię, by połowa osób dała choć 10zł. Wiem, że w teorii powinni, ale to jest środowisko, w dodatku częściowo nieletni...
Nie tak oczywista sprawa.
Spójrz na wszystkie zbiórki, kickstarty itp. Tam też zwykle różne profity zaczynają się od trzech cyferek.
10zł rocznie to na Eltena i przy ilości userów moim zdaniem sporo zbyt mało.
#38 gadaczka
Pytanie inaczej powinno być postawione. Rozumiem, że ma być to w ramach podziękowania, ale ze strony użytkownika jednak wygląda to jak płatna usługa, ulepszenie. Wobec tego powinno ono brzieć: czy jesteś zainteresowany płatną funkcją podpinania domen do Wordpressa, nagrywania nielimitowanych postów itd.
--Cytat (balteam):
To nie jest istotne ilu będzie zainteresowanych, z resztą jak ktoś ma odpowiedzieć czy ma być płatne czy nie, no to powie, że nie, bo wtedy wszystko za darmo będzie.
Wersja darmowa musi być prawie taka jak teraz, a jednocześnie kolejne muszą sporo dawać, czyli m.in. moje propozycje, a raczej Pajpera, dobrze się w to wpisują.
--Koniec cytatu
#39 pajper
Dołączam jeszcze dwa pomysły na funkcje premium: zakładki w wątkach i sortowanie drzewa forum. ;)
#40 balteam
Dobra, przeceniam ludzi chcących wpłacić, ok, to teraz zerknij na moją propozycję, zredukuj w głowie do 4 progów i pomyśl czy z tych 100 ludzi połowa wpłaci tylko dychę skoro tyle rzeczy dostają na droższych prograch?
Jeśli stwierdzisz, że nie, nie wpłaci, to wymyśl coś po prostu ekstra na kolejne progi.
Osoba nieletnia też może wpłacić, ale pewnie 50 zł rocznie już mniej chętnie niż te 10.
Jak przesadzisz z dolną kwotą, to albo stracimy userów, albo nicnie wpłacą, zamiast chociaż tej najniższej. Skoro to ma być bardziej podziękowanie, to tym bardziej nie ma co szarżować z dolnym limitem.
Moim zdaniem powinniśmy zrobić tak jak mówię, a jeśli stwierdzisz, że za mało wpłat, albo coś podobnego, to od 1 stycznia dla nowych userów podniesiesz stawki, a ci co wykupili do końca roku, też będą nawet zadowoleni, bo taniej.