Fire fight, czyli kolejna strzelanka
Back to Archiwalne#21 nuno69
Ja uważam, że Mojsiora uda mi się godnie zastąpić :)
Recenzja gry firefight
0. Wstęp
Witajcie w mojej recenzji tej gry. Recenzja będzie jak sama gra. niespodziewajcie się niewiadomo czego, bo sam nie jestem jakimś uber super graczem, ale grałem w wiele gier, i godzin mam wygranych też niemało, więc może to conieco wam pomoże
1. Mechanika
Dla mnie: klon redspota. Nawigacja jak z drewna. FPS nie powinien! mieć nawigacji top down, jak sama nazwa mówi FPS: First Person Shooter, a nawigacja topdown, ze swojego założenia jest nawigacją trzecioosobową.
Interfejs też jest nieintuicyjny, miałem sytuację, gdzie skończyła mi się amunicja do broni no i miałem delikatny problem, gdyż przeciwnik okładał mnie, jak chciał a ja musiałem przegrzebywać się przez ekwipunek.
Wiele rozwiązań redspotowych zostało ukradzionych, co do jednego znaczka kodu.
Więc podsumowując mechanikę: 3/10
2. Udźwiękowienie
Ten aspekt dość pozytywnie mnie zaskoczył, bo tutaj tylko 20% dźwiękó było kradzionych ze Swampa.
Bronie mają dźwięki dosyć różnorodne, ale nie są one najwyższych lotó.
Dźwięk to też zwykłe stereo, niedopuszczalne w dzisiejszych czasach
Podsumowując udźwiękowienie: 4/10
3. Silnik i dane techniczne
Nie mogę tu zbyt wiele powiedzieć.
BGT! Niedopuszczalne w dzisiejszym przemyśle gier. I nie dlatego, że nie lubię BGT, chociaż go nie lubię, ale to jest tak, jakby z plastiku robić w pełni funkcjonalny samolot.
Serwer się laguje, mimo że teoretycznie nie powinien.
Przy większej ilości obiektów rendering jest tragiczny.
Podsumowując silnik: 1/10
4. Lokalizacja
Dużo błędów językowych, brak profesjonalizmu, ale zrozumieć się da.
4/10
5. Podsumowanie
Licząc średnią arytmetyczną wyszło mi 3/10, więc nie zbyt wysoko.
Powiedzcie mi, tak swoją drogą: czy chcielibyście jakieś audiorecenzje? Jak tak to czgo? I w jakim formacie?
#22 pates
fajne by były
#23 matius
Myślę, że całkiem dobry pomysł z recenzjami audio.
#24 balteam
Na blogu możesz pisać recenzje.
co do fire i kradzieży dźwięków, założę się, że te ze swampa też z czegoś zapożyczone, także żaden argument jak dla mnie;P
no i w drużynie swojego gracza można zabić przez pomyłkę czy nie?
#25 nuno69
Nie, dźwięki do Swampa bylły robione od początku
#26 zywek
Oj Nunuś Nunuś...
Tak, bo Ty akurat wiesz, że co do znaczka kodu ukradli...
W Gta też można nawigować pierwszoosobowo, znaczy mieć ten widok pierwszoosobowy, a można topdown z tego co ja potrafiłem :P
#27 nuno69
To z kodem to była przenośnia, mechanika działa dokłądnie jak ta z Redspota.
A GTA ma ten tryb, ale tylko kamera jakoś dziwniej chodzi wtedy o ile wiem
#28 daszekmdn
Bo BGT ma do siebie to, że taka mechanika na 3d jest.
#29 zywek
Nieprawda, mechanikę można zmienić na tryb kompasu. Tzn, strzałki obracają o ileś tam stopni a potem on tylko sinusem i kosinusem dobrze pamiętam o ile dobrze pamiętam sobie dodaje odpowiednio do x i y
#30 nuno69
No właśnie, czyli to nie top-down. Top-down to jakbyś chodził po szachownicy
#31 zywek
no to co gadasz, że topdown?
Mówię, co można w bgt ustawić.
#32 nuno69
A, że w BGT, ale w Firefight tak nie ma
#33 zywek
NO ale można
#34 balteam
Jeszcze nie grałem, ale wyszła oficjalna wersja tej gry, grać można też myszką z tego co w readme wyczytałem.
#35 pates
beznadzieja troszkę, taka nawalaj w innych
#36 nuno69
Napisz lepszą.
#37 longshoot
Dobre na nudne wieczory. :)
#38 denis333
Ze mną w takich strzelankach jest problem o tyle, że odrazu zostaję zabijany i do końca nie wiem nigdy z jakiego powodu.
Fajnie by było, gdyby zawsze można było się jakoś ulepszyć i dopiero wtedy móc być atakowanym. Bo w obecnym stadium w tych wszystkich gierkach tego typu nowi giną od razu.
#39 nuno69
Ta gra ma problem taki że się laguje. Ja też gram jak gram xD.
#40 denis333
Ja ciągle ginę i to jest jak dla mnie frustrujące. Jeśli chodzi o tzw. zabijanki, zdecydowanie wolę coś tekstowego. Ale po za warsimem niczego sensownego dla mnie nie ma. Tzn może i jest, ale bazujące na konkretnej historii. A ja czegoś takiego nie znoszę.