Wątki archiwalne

Księga zażaleń (wpisy z okresu lipiec 2020 - czerwiec 2021)

Started by denis333 1204 posts last post 5 years ago Closed Page 59 of 61

To się nazywa eklektyzm droga Zuzler.
Wziąć od niewidomych i widzących to co dobre.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#1162 2 likes

Każdy normalny człowiek tak właśnie robi.
Nie dopatrujemy się przecież na siłe podziałów.
Senter San

#1163 2 likes

Jak ich nie uświadomisz jak postępować z niewidomymi to rzeczywiście tak będzie, bo skąd mają wiedzieć jak funkcjonujesz?
Wczoraj przechodzień zapytał mnie jak sobie radzę na basenie wyjaśniłam mu wszystko szczegół po szczególe, na przyszłość będzie wiedział, że ta ślepa nie gryzie, a jak ktoś nie chce zrozumieć to i tak nie zrozumie, natomiast nie można zakładać, że społeczeństwo jest głupie.

#1164 2 likes

To się nazywa szufladkowanie, droga Magmar, bo przecież niewidomi i widzący mogą dać Ci to samo, no nie? Nie jest powiedziane, a na pewno nie powinno być, że coś na pewno dadzą Ci tylko widzący, a coś na pewno tylko niewidomi
🇺🇦 🇵🇱

#1165 1 like

Niestety jeśli czytam wpisy typu niewidomy rap, albo użytkownik ma w swoim nicku słowo blind, etc.
to dochodzę do wniosku, że ktoś tu szuka podziałów.

Senterku, nie jestem przekonana, że większość.

#1167 2 likes

Niestety jeśli czytam, że ktoś się podziałó dopatruje zawsze i wszędzie, to dochodzę do wniosku, że sam ma może jakis nieuświadomiony problem z tymi podziałami. Mówię też o sobie, bo jeszcze nie dawno miałam poglądy podobne do Twoich
🇺🇦 🇵🇱

Dobrze znasz widzącego tyfloinformatyka, który wie jak dobrze wytłumaczyć CI screen readera bez udziału myszy?
Ja nie znam.
Jeśli chodzi o tyfloinformatykę statystycznie więcej dadzą mi niewidomi, widzący natomiast dadzą mi więcej mobilności, spacer, przejażdżka na rowerze itd. trudno żeby pilotem była osoba niewidoma.

#1169 4 likes

Ale ja nie robię w ten sposob, że sobie myślę, to się z nim/nią będę trzymać, bo on/ona da mi więcej mobilności, a z kimś innym dlatego, że nauczy mnie tyfloinformatyki. I w sumie chodziłam na spacery z widzącymi, gdzie nie czułam się tak dobrze jak z niewidomymi, więc...
🇺🇦 🇵🇱

Przykład jak śpiewam to robię to dlawszystkich.
Wzrok nie ma znaczenia.
Startowałam w konkursach dedykowanych niewidomym i widzącym, dla mnie wyznacznikiem jest poziom.

@Zuzler Powiesz coś więcej?
Jaka jest twoja teza co do tego?
Senter San

No i fajnie

-- (magmar):
Przykład jak śpiewam to robię to dlawszystkich.
Wzrok nie ma znaczenia.
Startowałam w konkursach dedykowanych niewidomym i widzącym, dla mnie wyznacznikiem jest poziom.

--
🇺🇦 🇵🇱

To nie o to chodzi, chciałam tylko powiedzieć, że są obszary w życiu, w których da więcej osoba niewidoma, a w innych widząca.

a ja chciałam powiedzieć, że można się na takim przekonaniu zawieść :)
-- (magmar):
To nie o to chodzi, chciałam tylko powiedzieć, że są obszary w życiu, w których da więcej osoba niewidoma, a w innych widząca.

--
🇺🇦 🇵🇱

No to właśnie, masz swoją odpowiedź.
Ja, jako osoba niewidoma tworzę memy które są bardziej dostępne dla niewidomych niż memy zwykłe, bo chcę jako osoba niewidoma im coś od siebie dać, i uprzyjemnić im życie w chodźbby ten sposób.
Co w tym złego?
Senter San

#1176 1 like

A dlaczego podziałów? Podam Ci przykład.
Kiedyś zastanawiałam się: gdybym chciała napisać kiedykolwiek książkę, o czym powinna być?
Najlepiej o czymś, co jest mi doskonale znane, żebym nie popełniała debilizmów pisząc.
No to chyba najlepiej pisac o sobie, nie? Kto mnie zna lepiej?
No tak, ale co niby jest we mnie takiego, co mogłoby zaciekawić czytelnika?
I wtedy mnie oświeciło: przecież to, że nie widzę jest właściwie wyjątkowe! Ludzie lubią reportaże, książki podróżnicze albo takie o patologii czy ludziach z problemami życiowymi, bo to coś innego, niż mają na co dzień.
Konkluzja: niewidzenie w pewnych sytuacjach może być atutem, czymś pozytywnym, godnym uwagi. Dlaczego więc się nim nie interesować głębiej, nie szukać jego istoty i najróżniejszych skutków? A jak można zastanawiać sie nad jego skutkami, nie porównując choćby zachowania widzących i niewidomych?

Nic Senterku nic tylko po co ogłaszać urbi et orbi, że to są MEMY DLA NIEWIDOMYCH, przecież na platformie uwaga DLA NIEWIDOMYCH nie może być inaczej.

Senterze, to dlatego, że niejeden widzący przy bliższym spotkaniu okazywał się normalnie nastawionym do życia i sprawy człowiekiem. Fakt, mnóstwo jest takich, którzy będą pomagać na siłę albo traktować jak półgłówka, ale nie jestem przekonana, że w głębszym kontakcie oni też nie okazaliby się dorzeczni.

No niekoniecznie, przecież ten blog jest wyszukiwalny w sieci.

Jeśli użytkownik ma w nicku blind to źle, bo epatuje ślepotą, ale jeśli ktoś wpisze sobie "Mala_czarna" to już ok, bo przecież nic w tym złego, że ona i mała i czarna.