Kasety magnetofonowe oraz ich odtwarzacze.
Back to Audio#81 hryniek
Aa i odpowiem na post na któy już miałęm dawno odpowiedzieć. Oczywiście chodziło mi z taniochami o te tańsze jamniki itp, wieże Panasonica wiadomo, że normalnie odtwarzały oryginały, ale... Nie zauważyłeś, że jak wrzuciłeś taśmę nagraną na jakimś jamniku to to było wolniejsze, analogicznie odwrotnie oryginały na takich magnetofonidłach były lekko przyspieszone? I o to mi chodzi z dwoma standardami prędkości.
#82 misiek
1- z moją wieżą mam dokładnie to samo, tyle że po przewinięciu kasety do końca i jak mówiłem przez to, że mam manualne otwieranie poprzez szarpnięcie kieszeni mogę go odblokować. I raczej nie powinien ci kasety wciągnąć, bo te wszystkie sprzęty z miękką mechaniką miały antyrolling, ale z drugiej strony w praktyce bywało z tym różnie. 2- w tamtym moim poście nie brałem takiej chińszczyzny pod uwagę, bo tam z obrotami bywało bardzo różnie. Jedne odtwarzały normalnie, inne za szybko jeszcze inne zbyt wolno. I bywało tak, że nawet identyczne modele z tej samej firmy- jeden miał normalne obroty, drugi popiepszone.
#83 hryniek
No mój sobie z antyrollingiem nie radzi do końca. Mnie się mylą te od strony a i b, wciągło, bo wlaczyłem tam gdzie się te kulka nie kręcą i./.. Kanal zniknąl, nie wiem czy się taśmą zabrudziło, no na pewno nic nie wykrzywiłem, bo to się tak nie bloknęlo ani nic.
#84 misiek
To on w jedną stronę nie kręci tak?
#85 hryniek
DOkłądnie, przełącza go na poprzednią.
#86 hryniek
I znaczy jak to szarpiesz za kieszeń, ale rozumiem, że... Wtedy już żaden zaczep nic nie trzyma tego.
#87 misiek
Hryniek- ty lepiej tego nie rób, bo u ciebie dodatkowo elektronika trzyma, a bardziej to rozpiepszyć to nie trudno, no ale robię to tak- gdy prawy deck się przyblokuje, bo tylko prawy się blokuje to otwieram lewy, trzymam dłonią za obie boczne strony tam gdzie masz szpary o ile je masz, bo ja np w Panasonicu nie mam i jednym energicznym ruchem szarpię do siebie przez bardzo krótki czas. I wtedy słychać jak mechanika się odblokowuje i przez krótki czas pracę silników. Tym sposobem kieszeni nie otworzę, tylko iwyłącznie mechanika się odblokowuje. Potem mogę normalnie otworzyć deck, lub włączyć kasetę.
#88 misiek
Przez dziesięć lat ubolewałem na brak rewersu w sprzęcie, bo nawet ta moja stara Sonówka go nie ma, ale w zaistniałej sytuacji zaczynam się z tego cieszyć. Hryniek- a jak tam z przewijaniem w tym decku? W sensie czy przewija w obie strony, czy też tylko w jedną?
#89 hryniek
przewija w obie, ale jeżeli u CIebie w jedną to ewidentnie pasek. A ja tym czasem naprawiłem lewego decka tudzież odtwarzanie metodami jakimi nie powinno sie tego robić, ale oba kanały znowu elegancko grają, niemniej jak będę mógl poprawię to w sposób jak Pan Bóg przykazał, ale co za ulga, że to tylko brudna głowica, bo ja już w skos celowaem, że się przestawił itp albo ten mechanizm odwracający głowicę, bo przy autoreversie ona sięobraca na takim czymś, dobrze, że nie zacząłem niczym kręcić, bo to naprawdę tak wyglądało. Działalo i nagle pyk... Nie działa. Obie rolki dociskowe, bo jak wiadomo przy autorewersie są dwie też podobnie potraktowalem i gra chyba lepiej niż jak to pierwszy raz uruchomiłęm, a nie grało źle.
#90 hryniek
A dlaczego celowałem tak? BO nigdy, nigdy nie zdarzylo mi się tak żeby po wciągnięciu taśmy głowica nagle zaczęła źle odtwarzać.
edit:
A tamtego nie będę ruszał na siłę, bo i tak nic nie zrobię, jak się ten mechanizm poruszy to słyszę, że tam się taśma zawija jakby, a generalnie strzelają elektromagnesy, a uściślając elementy przez nie unoszone, silnik się na tym ślizga i tyle w zasadzie.
Edit2:
Nie do końca wiem czym jest efekt przeciągania, ale... Dźwięk na pewno drży, więc... Paski są prawdopodobne, ale w tej kieszeni co się bloknęla dużo mocniej drżało. Jeszcze się nie oriętowałem jak z tym wszystkim, ale obawiam się, że dostać chociażby rolki będzie ciężko, z paskami troszku lepiej.
Co do wyeksploatowania to swoją drogą, ale wiek też ma znaczenie, przecież ta guma zmienia właściwości
#91 hryniek
@Łysy:Gdybyś chciał posluchać jak to brzmi na obecną chwilę to na blogu wstawiłem próbkę.
#92 misiek
Hryniek- nie u mnie normalnie przewija w obie strony. Ja znowu miałem tak często, że na brudnej głowicy lub lekko uszkodzonej lub zakurzonej zabrudzonej taśmie nagle przestawał mi grać jeden kanał. I nawet dzisiaj tak miałem. Co ciekawe- głównie dzieje się to na taśmach hromowych. Jeśli ci przeciąga i drży to masz ewidentnie paski do wymiany, i tu raczej niczego innego to wina. Czemu chcesz wymieniać rolki? Nie wiem czy gra warta zabawy.
#93 misiek
W jakiej kategorji dałeś to nagranie, bo nigdzie tego nie widzę. Jutro postaram się nagrać jak działa magnetofon w mojej wieży. Jak mi się uda to podrzucę.
#94 hryniek
Wszystkie wpisy otwórz i jest na samej górze.
#95 hryniek
Z rolkami możesz mieć rację, dźwięk nie pływa po kanałach, jak już gra to nie wciąga, tylko to drżenie, ale... TO rzeczywiście jest pewnie pasek.
#96 misiek
Jeśli na nowym będzie efekt przeciągania to wtedy możesz ewentualnie myśleć o rolkach.
#97 hryniek
Racja, bo ciężko teraz z częściami, a paski zawsze można jakimś zamiennikiem zastąpić.
#98 misiek
No faktycznie przeciąga. Pewnie faktycznie tylko paski, bo takto ładnie gra, ale myślałem, że pokażesz zachowanie tego decka zablokowanego. Wrzuciłem nagranie zachowania decka w mojej wieży. Masz w moich udostępnionych plikach, ale najpierw musisz pobrać, bo z poziomu Eltena nie da się odtworzyć. Plik jest w formacie M4a. Sam oceń co jest grane. Przedstawiłem to raczej dokładnie. W miarę dobrze słychać pracę decka, silników, jego uszkodzenia i tego co robię.
#99 hryniek
spoko, mogę nagrać i zachowanie zablokowanego decka i to też wrzucę w pliki udostępnione.
#100 hryniek
I ja umieściłęm na udostępnionych plikach jak to to dziala, mój dla odmiany można odtworyć bezpośrednio, nie wiem czy tylko silnik za słabo się nie nagrał.