EltenLink

Kasety magnetofonowe oraz ich odtwarzacze.

Back to Audio

#101 hryniek

eee, ten sam obiaw jak u mnie. To moze byc pasek, nie ma sily puscis sprzeglo, bo sie slizga na silniku, szkoda, ze nie wiem jak w oryginale takie zachowanie, a wlasciwie obroty silnika powinno wygladac.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-05-14 15:40

#102 misiek

Dobra- podrzucę jeszcze jedno nagranie z lewego decka. Tam sobie zobaczysz jak to powinno być. Co do pasków- wygląda, że z tym będzie lipa. Dzwoniłem do jednego sklepu znalezionego w necie, podałem model wieży ale kazali mi podać wymiary pasków. Nie będę jej rozbebeszać, bo mniej więcej znam tą mechanikę. Nie jest to wszystko tragicznie dostępne jak w Panasonicu, ale i tak jest mnustwo rozkręcania. Wiem, bo podobną miałem w starym Philipsie.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2018-05-14 16:24

#103 daszekmdn

Zawsze możesz oddać do serwisu. Może nie orginalnej firmy, ale na pewno znajdziesz jakiś który naprawi usterki.
BTW poszukuję czegoś co dobrze nagrywa odtwarza i co ma wsparcie dla Aux że mógł bym podłaczyć urządzenie zewnętrzne, autoreverse też mile widziany, możecie coś polecić

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2018-05-14 16:38

#104 misiek

Jeśli tylko o to ci chodzi to w sumie jakąkolwiek miniwieżę Panasonica lub Sonego. Jeśli koniecznie zależy ci na rewersie to modele z przed piętnastu dwódziestu lat,lub starsze, bo późniejsze raczej nie miały. Kumpel ma wieżyczkę Panasonic sc-ak45 i ona ma to wszystko co chcesz. Dodatkowo fajnie gra.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2018-05-14 16:46

#105 misiek

Hryniek- jakto możesz otworzyć bezpośrednio jak masz zablokowany?

2018-05-14 16:47

#106 hryniek

Nie, mi chodzilo, że TY możesz ten plik odtworzyć bezpośrednio z Eltena. Jak bym mógł to otworzyć to by nie bylo tematu. ;D A się boję tego ruszać, bo nawet jak bym zdiął tą obudowę to i tak nw czy tam te koło jest na wierzchu, którym miałbym zakręcić.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-05-14 17:05

#107 misiek

No przynajmniej ja nie mogę odtworzyć, no ale nieważne. To nie na ten wątek. Niedługo wrzucę nagranie. Czy mam dodatkowo pokazać jak działa funkcja tps- wyszukiwanie utworów na kasecie?

2018-05-14 23:24

#108 daszekmdn

Dlaczego nie na ten wątek? Tu wszystko o kasetach :D.
Możesz pokazać dla niewtajemniczonych.

2018-05-14 23:25

#109 misiek

Daszku- chodziło mi o zdanie apropo otwierania pliku poprzez Eltena, który udostępniłem.

2018-05-14 23:34

#110 hryniek

NIee, ten co ja udostępniłem chcial się otworzyć przynajmnej u mnie. TPS rzeczywiście możesz pokazać dla tych co nie znajo, ja akurat... w tej wieżyczce mam takie cuś.

2018-05-14 23:37

#111 misiek

Ok- nagranie już jest w moich udostępnionych plikach.

2018-05-14 23:58

#112 hryniek

ROzebrałem to to od upnej strony ściągając klapkę, w Technicsach tak można, problem jest w tym, że znalazłem taśmę wciągniętą poniżej głowicy. i to ona blokuje mechanizm. Jakieś pomysły?

2018-05-15 02:29

#113 hryniek

ok, bo ja to nie dość szczególowo opisałem, tam jeszcze taka raka to trzymie, zdiąlem samą obudowę z tą szybką.

2018-05-15 02:32

#114 daszekmdn

HM spróbuj wyjąć kasetę odchylając ją do tyłu jeśli się da i jakby ja wyciągnąć odwrotnie niż tak jak zawsze i w tedy starać się wyjąć taśmę z wciągniętego miejsca. Ostrożnie jednak, żeby nie urwać taśmy, żeby nie została w magnetofonie i jak najmniej uszkodzić kasetę.

2018-05-15 07:19

#115 misiek

Sam lepiej nic nie rób. U ciebie tą kasetę dodatkowo trzyma elektronika od otwierania. Nie wiem, jak to wygląda w Technicsie, ale w Panasonicu na prawym boku we wnątrz kieszeni jest styk, który uruchamia otwarcie decka. Obstawiam, a raczej jestem pewien że nie trudny do wykrzywienia, a nawet zerwania. Chyba nie muszę mówić, że na nim leży kaseta. Wymień te paski i wtedy dopiero powinien automat ruszyć i powinieneś normalnie kasetę wyciągnąć. Już kij tam z nią. Jeśli się zerwie to naprawisz, albo wyrzucisz.

2018-05-15 16:11

#116 misiek

Ja to się zastanawiam jak mojego Soniacza odpalić bez kasety. W kieszeniach nie widzę niczego co by mogło za to odpowiadać.

2018-05-15 16:16

#117 hryniek

na gurze masz czujniki i tam przynajmniej dwa muszą być przyciśnięte. A to to ja wiem, z resztą ja już się skontaktowałęm z odpowiednią osobą i... Będziemy walczyć z rozłożeniem tego.

Czyli jednak masz pól elektryczne otwieranie.

2018-05-15 16:56

#118 misiek

Nie- w sonówce nie, ale włączanie magnetofonu całkowicie elektryczne. Co do otwierania elektrycznego- racja, tylko ja mam z drugiej strony między kieszenią a mechaniką taki wihajsterek, który musisz podnieść do góry i przytrzymać go palcem wskazującym, trzymając równocześnie ten styk z drugiej strony kciukiem. W tedy odpalisz magnetofon manualnie, hamsko bez kasety. Obstawiam, że ta dźwigienka robi za elektryczne otwieranie i zamykanie, bo kaseta bezpośrednio nie ma z tym nic do czynienia. Nagrałem w jaki sposób to działa, również z kasetą włorzoną do magnetofonu bez zamykania kieszeni. I dek z kasetą będzie próbował się odpalić, ale nie załapie, bo kaseta naciska na ten styk. Dodatkowo nawet z kasetą trzeba podnieść i przytrzymać tą dźwigienkę. Oczywiście mówimy w tym momencie o Panasonicu. Mam wstawić nagranie?

2018-05-15 23:29

#119 hryniek

Mniej więcej łąpię o co chodzi, no u mnie jest po prostu przycisk elektroniczny, mniej więcej działa to tak: Nie wiem czy to tu opisywałem, czy nie. Koło zamachowe się obraca, do tego unoszony jest elektromagnes i wtedy dzięki różnym zembatkom/przekłądnią/krzywkom i sprzęgłom odpalane są tryby przewijanie, play, stop i otwieranie, w niektórych rozwiązaniach realizuje to osobny silnik. Mam nadzieję, że niczego nie poknociłem opisując to, ale to tak mniej więcej działą że przy pewnych warunkach to obracające się koło zmienia tryby całego magnetofonu.

2018-05-15 23:35

#120 misiek

W sonówce mam tak samo, w Panasonicu nie mam pewności.

2018-05-16 00:03