EltenLink

Kasety magnetofonowe oraz ich odtwarzacze.

Back to Audio

#41 hryniek

NO jakieś delikatnie to to było, a przecież ja staram się na siłę nic nie wylamywać, dlatego mam takie opory przed otwieraniem laptopa. Możliwe, że tak jest jak mówisz. Jakoś góry mało zbierał mi ten panasonic z tego co pamiętam. Ale i tak nagrywał niż moja pierwsza cyfrówka Olympus DM1

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-03-21 18:36

#42 hryniek

MIało być nagrywał lepiej.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-03-21 18:36

#43 misiek

W tym moim Panasonicu było tak, że po rozkręceniu ukazywała się nam płytka, którą trzeba było odkręcić, by dostać się do całej mechaniki. I ja nie wiem jak to zrobiłem. Czy nie zauważyłem jakiejś śrubki czy co, ale płytka nie chciała wyjść, więc szarpnąłem i dupa. Dlatego już do niczego Panasonica się nie dotykam w sensie ewentualnych napraw, bo oni może dawali dobrą mechanikę do swoich sprzętów, ale mega popiepszoną w konstrukcji.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2018-03-22 00:07

#44 misiek

Sony w swoich walkmanach miał znowu całą mechanikę na wieszchu. Nie wiem jak to zrobiłem, ale po wymianie paska w moim starym soniaczu całkowicie rozpierdzieliłem autoreverse. Podejrzewam, że na, którąś rolkę czy zembatkę nie założyłem paska.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2018-03-22 00:12

#45 hryniek

Taaa, a tam czasem nie ma dwóch pasków? Jak się opiera o jeden no to... Prawdopodobnie tak się stało.

2018-03-22 16:53

#46 misiek

No to teraz mnie lekko zaskoczyłeś, bo szczerze mówiąc nie pamiętam. Byłem pewien, że tam był jeden pasek, ale może faktycznie były dwa. Już holera wie. Z tym walkmanem była ciekawa sytuacja, że rewerse bez kasety działał normalnie i wszystko kręciło się w porządku. Z kasetą już ni hu-hu. Po przełączeniu automatycznie przełączał na poprzednią stronę.

2018-03-22 23:50

#47 alissa

Teraz nie używam, ale jak byłam młodsza to słuchałam kaset i nagrywałam się na kasety.
Miałam dużo kaset do słuchania i do nagrywania, a gdzieś jeszcze mam czystą.
Jeżeli chodzi o sprzęty kasetowe to najpierw miałam magnetofon z mikrofonem, później zwykły magnetofon
nienagrywający,dwa walkmany i dwa dyktafony Panasonica.
Dyktafony na małe kasety też widziałam.

2018-03-23 13:00

#48 hryniek

MOże zwyczajnie to się ślizgało i nie miało siły ruszyć?

2018-03-23 14:10

#49 misiek

Alissa- magnetofon bez nagrywania? A to ciekawe. Hryniek- pasek był założony nowy, bo poprzedni strzelił.

2018-03-23 15:06

#50 alissa

To był taki magnetofon, którym się dało nagrywać z płyt i z radia, ale takiego normalnego nagrania nie
dało się zrobić.

2018-03-23 15:09

#51 daszekmdn

Z płyt, czyli normalne się robiło, tylko nie dalo się z mikrofonu nagrywać bo go nie było.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2018-03-23 15:30

#52 hryniek

A to też miałęm takie dziwne rzeczy, że się nie dało z mikro nagrywać. ;P. Za to miałem pecha do odtwarzaczy cd, jedynie mój discman dziala jeszcze po 12 latach. :P

2018-03-23 17:34

#53 misiek

Moja cobra nie ma mikrofonu, moje wieże też nie, więc to jest raczej normalne. Ostatni magnetofon z mikrofonem jaki miałem, to jamnik Panasonica o którym wcześniej wspominałem, no ale za to nie posiadał odtwarzacza cd wbódowanego, bo zewnętrzny można sobie było podłączyć przez aux.

2018-03-24 01:11

#54 daszekmdn

Czy wiecie może, czy da się podkręcić nieco obroty w Walkmanie, który fabrycznie odtwarza nieco wolniej? Jeśli tak to jak/ A, mam jeszcze innego Walkmana, w którym bez kasety wszystko dziala ale po włożeniu kasety nie chce się nawet kręcić, znalazłem ostatnio, wecie, czy to da się naprawić?

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2018-03-27 15:56

#55 misiek

Daszku- nie fabrycznie, tylko ewidentnie jest uszkodzony. Gdzieś musi być śrubka do regulacji silnika, ale bez rozkręcania się nie obejdzie. I sam raczej tego nie rób.

2018-03-27 17:16

#56 hryniek

I pytanie czy na pewno uszkiodzony, bo z tego co wiem to byly stosowane dwie prędkości. Te lepsze walkmany i wierze miały tą lekko wolniejszą.

2018-03-27 21:57

#57 misiek

Też o tym słyszałem, ale nigdy z tym się nie spotkałem. A troszkę sprzętu kasetowego w swoim życiu widziałem. Po za tym wynika, że walkman Daszka to raczej podstawowy model jakich wiele. Jeśli dodatkowo przy odtwarzaniu przeciąga i ma ewentualne problemy z przewijaniem obstawiał bym pasek.

2018-03-28 00:40

#58 hryniek

Ja już w 97 roku czyli mając 6 lat zdawaem sobie sprawę z istnienia dwóch standardów. BO na tej większości magnetofonów jakieś oryginały kaset grały lekko za szybko,, natomiast w wieży brata grały one tak jak powinny.

2018-03-28 01:55

#59 misiek

To może były to jakieś piraty a nie oryginały? Wszystkie oryginały jakie mam i widziałem były nagrane w standardowej prętkości. Jaką brat miał wieżę?

2018-03-28 16:40

#60 hryniek

Panasonica, z przekładarką na 5 płyt. I to był sprzęt na tamte czasy. Nie. Ja jestem pewny, że ta wolniejsza prędkość byla tą prawidłową dla kaset z jakichś wytwórni.

2018-03-28 17:11