jak zmotywować ludzi do wpłat?
Back to EltenLink#81 Zuzler
Cóż, chyba bez publikowania tutaj treści, które będą bardziej dla ogółu wartościowe niż zawartość wątku "Księga zażaleń" się nie obędzie.
#82 magmar Archived
To chyba zadam inaczej pytanie, w jaki sposób rzeczone wpisy odbietały od tematu.
-- (Zuzler):
Cóż, chyba bez publikowania tutaj treści, które będą bardziej dla ogółu wartościowe niż zawartość wątku "Księga zażaleń" się nie obędzie.
--
#83 pajper
@tomecki
Myślę, że trochę dałeś się ponieść fantazji. A to z kilku przyczyn.
Po pierwsze, nie mam wątpliwości, że ludziom zależy na Eltenie w pewnym stopniu. Najbardziej to widać po licznych szumnych deklaracjach odejścia, które bardzo często kończą się powrotami. Jest też nadal 49 sponsorów, to nie tak mało, a aktywnych potrafi być i po 100 osób na raz. No i widać to w trwającej licytacji.
Po drugie, niezależnie od preferencji lub ich braku, jak widać po Wordpressie, używanie gotowych rozwiązań zniechęca, miast zachęcać ludzi. Wiąże się to z dwoma problemami. Pierwszym jest fakt, że zwykle wymaga to choć odrobinę większej wiedzy technicznej. Druga przyczyna jest taka, że ogranicza to możliwość wdrażania własnych rozwiązań i pomysłów.
Po trzecie, rozwiązania takie jak reddit są bardzo mało popularne, a Elten jest zbyt małym portalem, by on sam to zmienił. Oczywiście, mogłyby zaangażować do dyskusji widzących, ale niewidomych by to prawie na pewno nie zachęciło. Rozwiązałoby to w pewnym stopniu problemy mobilek i kilka innych, ale dla mnie, w prawie zerowym. Bo, że tak zapytam, ile osób przegląda Eltenowe blogi z aplikacji Wordpressa?
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#84 tomecki
No to w końcu czy ludziom zależy i nie ma problemu czy jednak coś jest na rzeczy z tą motywacją?
#85 balteam
Ludziom zależy żeby tu wchodzić, co nie znaczy, że zależy żeby kupować sponsora, a o te drugie nam chodzi.
Znaczy, żeby ogólnie wspierali, ale sponsor jest dużo cenniejszy niż pakiety.
Dalej niektórzy nie widzą gdzie te pakiety sponsorskie są, chyba Grzezlo pisał, że sięnie mógł dostać, ktoś ostatnio też na angielskim forum miał problem ze znalezieniem pakietów.
CO jakiś czas dla tych co nie mają pakietu kupionego, powinno się może otwierać okienko z informacją o możliwości wsparcia projektu.
No i jeszcze ludzie musząchcieć używać funkcji z pakietów, konferencje są mało aktywne, a jeśli są, to ludzie nie umieją używać funkcji.
Ponadto jeśli nie są sponsorami, to w ogóle nie widzą, że brakuje im czegoś, bo niedostępne funkcje się niewyświetlają.
#86 grzegorzm
Ja nie wiem, ludzie nie widzą gdzie pakiet można kupić, chyba proste co trzeba z robić, ikonka pakiety powinna być w oknie głównym.
#87 Monia01
Jest przecież
🇺🇦 🇵🇱
#88 pajper
Jest w 2.4.3, ale jeszcze nie w stabilce.
#89 balteam
no tak, a mogła by być na pulpicie.
Po rozmowach z ludźmi i tak widzę, że główny problem to to, że ludzie nie czują, że potrzebują tych funkcji, nie widzą ich nigdzie, albo nie widzą jak ktoś ich używa, te drugie to tak apropo tych konferencji.
#90 pajper
Tak, też tak uważam. Wynika to z tego, że staraliśmy się, by funkcje premium były fajne, ale naprawdę opcjonalne.
Z drugiej strony jak przesuniemy do premium inne rzeczy, zacznie się krzyk, że to przecież potrzebne, złodziejstwo i tak dalej.
#91 grzegorzm
Niestety, moim i zaznaczam tylko moim zdaniem Elten jest jak by sprawą, aplikacją dodatkową, nie ma nic co zmieniło by życie moje. Pewnie to było wielokrotnie pisane, ale jest w sumie forum z, którego korzystam, są blogi, ale tak na prawdę ile osób coś na nich publikuje i czy gdy by nie było to coś w ich rzyciu zmieniło by? Jest youtube, którego używam na telefonie albo w przeglądarce, ponieważ pewnie kwestja przyzwyczajenia albo to, że mam przeglądarkę na pulpicie, wchodzę, wpisuję i oglądam co potrzebuję.
Są wreszcie nieszczęsne opcje premium, które są jak by dodatkowym poziomem, które są jak pomoc naszym ukraińskim sąsiadom, owszem przez miesiąc w przypadku pakietów dłużej, ludzie mogą kupić, ale po czasie okazuje się, że w sumie szkoda kasy bo tak na prawdę podstawa czyli jednak forum, tak myślę jest możliwe do przeglądania bez pakietów.
Nie chce mi się pisać o wszystkich funkcjach, ale konferencje to też, są mobilne aplikacje a, że jednak coraz więcej się przemieszczamy, to już nie czasy moich wakacji na wsi, że przy komputerze 12 godzin na dobę to i z mobilnych aplikacji częściej ludzie korzystają.
Podsumowanie, wszystko co piszę to moje zdanie, fajnie, że w ludziach, mam na myśli Dawida i załogę jest pasja, ale Elten nie jest i pewnie nie będzie aplikacją, która ułatwia życie.
Pewnie gdy byś Dawidzie zaczął teraz coś pisać, jakąś aplikację to może był by to nie wiem czytnik książek na urządzenia mobilne, który mógł by się w jakiś sposób synchronizować z komputerem, może coś innego na co w tej chwili nie mam pomysłu, może jakaś gra na laptopy nie mobilna.
Może wtedy ludzie by w coś typu wspomniany czytnik inwestowali, może nie nie wiadomo.
Generalnie ciężko jednej osobie na pisać jedną aplikację i liczyć na to, że ciągle będzie ona finansowo wspierana przez urzytkowników.
#92 pajper
Rozróżnijmy dwie rzeczy.
Utrzymanie Eltena, na razie, jest możliwe. Mamy 50 sponsorów, to 10000 zł rocznie za pakiety sponsorskie. Oczywiście wielu kupiło pakiety na kilka lat, ale to równoważą ludzie, którzy kupili inne pakiety. Na razie Elten się samofinansuje pod kątem serwerów.
Może to się zmieni, może zainteresowanie będzie dalej wygasać, ale na razie jest znośnie. Ten wątek został założony w roku 2020, w zupełnie innych realiach.
Faktem jest, że zainteresowanie spada, sponsorów jest mniej, niż w zeszłym roku. To blokuje możliwość inwestowania w Eltena, w nowości, ale nie jego finansowania.
Oczywiście, warto motywować ludzi do wpłat. Przykładowo przy większych przychodach, można pomyśleć o nowościach, większych projektach i tak dalej. Ale nie jest to kwestia "być albo nie być".
#93 pajper
Problem, z którego trzeba zdać sobie sprawę, jest taki, że Elten jest projektem bardzo trudnym do sfinansowania ze źródeł zewnętrznych. Możemy na niego przesuwać środki Fundacji, np. zebrane w trakcie koncertów, ale bardzo trudne byłoby pozyskanie na niego finansowania z jakiegoś grantu lub projektu.
Wynika to z wielu aspektów, ale główne to burze w społeczności, niskie poczucie zapotrzebowania na projekt i brak reprezentatywnej strony Internetowej, która pozwoliłaby się pochwalić tym, jak Elten jest ważny.
Oznacza to, że o ile cud się nie zdarzy, na Eltena mamy tyle, ile na Eltenie zbierzemy.
#94 balteam
@Grzegorz, może ty nie potrzebujesz tych funkcji, ale jestem sobie w stanie wyobrazić, że jakiś fan dźwięku, znalazł by na konferencjach eltenowych kilka ciekawych bajerów, chociaż by ta przestrzeń, wtyczki vst czy jakoś tak się zwały i kilka innych, no ale nawet jeśli ktoś jest, to niekoniecznie wie o takich funkcjach.
No i najlepiej jak jest baza ludzi, która korzysta z funkcji i wyjaśnia nowym, a przez rozmowy prywatne, tacy ludzie pewnie są, ale gadają w niewidzialnych osobach, no i bez rozmów konfy by były mniej popularne, ale z rozmowami, wydaje się, że nie są popularne, taki paradoks.
Co do blogów to to samo, mało kto chce prowadzićje profesjonalnie tu, ale jak by przekonać osoby już takie blogi posiadające, to elten był by fajny.
A, przeglądanie zewnentrznych blogów, kolejny fajny bajer, ale niedopracowany jeszcze, jak by był, pewnie kilka ludzi by się pozyskało.
#95 zvonimirek222
Odniosę się jako były moderator polskiej społeczności eltena:
Ten i innego typu tematy się nie rozwiąże nigdy, ponieważ muszę pesymistycznie stwierdzić, że po części społeczność jest winna temu stanowi.
#96 komentator
I znowu, kasa, kasa, kasa.
A może byście się zastanowili, czemu ludzie nie chcą wpłacać? Błędy nierozwiązywane od lat, traktowanie użytkowników jak śmieci, ignorowanie problemów i hejtu na forach... Ludzie mają już dość.
#97 misiek
Serio nie chcą wpłacać? To zerknij sobie na wątek zbiórka na Eltena na 2023, a w ogóle to weź się do jakiejś roboty zamiast bez sensu marnować czas.
#98 Paulinux
Szczególnie że wątku nie założył nikt z zarządu RS. Ale dobra, bo będzie, że kogoś tam adoruję :P
#99 majkmik1981
Zgadzam się z Twoim wpisem w całości. Wielki like z pianką
Lejący się hejt i otpowiedzi władnych, że przecież i na normalnych widzących internetach jest tego pełno, to chowanie głowy w piasek i umywanie łapek od wszystkiego. Za to kaski, nie będzie za wiele.
-- (komentator):
I znowu, kasa, kasa, kasa.
A może byście się zastanowili, czemu ludzie nie chcą wpłacać? Błędy nierozwiązywane od lat, traktowanie użytkowników jak śmieci, ignorowanie problemów i hejtu na forach... Ludzie mają już dość.
--
#100 magmar Archived
No wiesz, Kaczyńskiego też nie ma w rządzie RP.
Nikogo nie adorujesz, ale nie wierzę, żebyś nie rozumiała różnych dziwnych subtelności skoro żyć CI przyszło w kraju nad WIsłą.
Ludzie inteligentni wiedzą, że nie zawsze 2 +2 =4, A Ty do takich należysz.
-- (Paulinux):
Szczególnie że wątku nie założył nikt z zarządu RS. Ale dobra, bo będzie, że kogoś tam adoruję :P
--